Ce am mâncat bun în sudul Italiei

Italia+Mâncare=Infinit. Despre gastronomia italiană aș putea să scriu fără să mă opresc. Noroc că, la un moment dat, mi s-ar face atât de foame, încât aș pleca să-mi fierb niște paste, să tai niște roșii cu mozzarella sau să înmoi o baghetă proaspătă în ulei de măsline.

Mâncarea este ridicată la rang de artă în Italia și, așa cum această țară este prima care îmi vine în minte atunci când spun cuvântul vacanță – la fel, termenul de mâncare este sinonim cu preparatele italiene, din punctul meu de vedere. Iar sudul Italiei a adunat crema gusturilor din toată țara. Pizza s-a născut la Napoli. Salata Caprese vine… din Capri, certo! Limoncello cel mai bun se face din lămâile de Sorrento. Cele mai gustoase roșii din lume sunt, fără exagerare, roșile San Marzano, care vin tot din sudul Italiei. Deci nu ratați o pizza margherita la Napoli, un limoncello (sau mai multe) sau salata Caprese în zona Sorrento!

Italia_food_Sorrento pizza 1

Salată Caprese

Italia_food_insalata caprese

 

Sudul Italiei este foarte generos în preparatele din fructe de mare, care sunt proaspete, delicioase, gătite simplu și nu au prețuri mari, așa cum v-ați aștepta! Trebuie să mâncați midii (Cozze) dacă vizitați Coasta Amalfitană sau zona Sorrento: cu sos roșu, în unt, în suc propriu cu piper sau picante, după gustul fiecăruia, au un gust divin! Specialitățile locale sunt Cozze marinara (cu sos de roșii, puțin ardei iute și pătrunjel, servite cu felii de pâine prăjită) și Impepata di Cozze – un fel de mâncare foarte simplu, în care midiile proaspete sunt fierte în suc propriu cu piper. Peștele este mai scump, dar foarte gustos, proaspăt și gătit simplu, cu legume și ierburi care în această parte de lume au un gust autentic.

Cozze Marinara, alături de Spaghetti alle vongole (spaghete cu scoici)

Italia_food_Sorrento_midii 1

Italia_food_Sorrento midii 2

Italia_food_Sorrento midii

Creveți la grătar

Italia_food_Sorrento shrimps

Italia_food_Massa Lubrense shrimps

Tot legumele și condimentele sunt de vină și pentru gustul unic al pastelor făcute în casă din zona Napoli-Sorrento-Amalfi. Am testat Cannelloni cu ricotta și sos de roșii – pastele în formă de clătite, umplute cu brânză, carne de vită și roșii, tortellini și ravioli – paste umplute cu carne sau brânză, sos de roșii și busuioc – foarte, foarte bune. Și pastele cu scoici (Pasta alle vongole) merită încercate!

Cannelloni cu ricotta, carne tocată, roșii și busuioc

Italia_food_Sorrento_Cannelloni

Tortellini caprese

Italia_food_Massa Lubrense Primavera

Ravioli caprese

Italia_food_Massa Lubrense ravioli

Pasta alle vongole (Paste cu scoici)

Italia_food_Sorrento vongole

Gnocchi (paste pufoase făcute din cartofi) cu spanac și somon

Italia_food_Sorrento_Gnocchi

 

Ca să vizităm Sorrento, Coasta Amalfitană, Napoli, Pompei și împrejurimile am stat, în vacanța de primăvară din 2016, într-o mică localitate de lîngă orașul Sorrento – Massa Lubrense. În portul acestui oraș am găsit un restaurant foarte bun: Funiculi Funicula, unde am ales un “platouaș” cu pește și fructe de mare.

Italia_food_Massa Lubrense Restaurant

Italia_food_Massa Lubrensfish 2

Italia_food_Massa Lubrense Marina

Când vine vorba despre pizza (fac ce fac și revin tot la pizza, dar dă dependență!) – alegeți pizza Margherita. Veți avea surpriza să descoperiți că este altfel decât pe la noi, are un blat mai gros, bucăți mari de mozzarella gustoasă și elastică, roșii cherry tăiate pe jumătate și presărate din belșug, puțin busuioc proaspăt și… atât! Nu pot să descriu gustul divin…

Pizza margherita cu anchois

Italia_food_Sorrento pizza 3

Adevăratul dușman al taliei sunt, însă, deserturile din sudul Italiei. Peste tot veți da de celebrele Sfogliatelle – un produs de patiserie cu muulte straturi de foitaj, umplut cu ricotta și pudrat cu zahăr care mie, personal, mi sa părut mult prea dulce. Dar când vine vorba despre Baba al Rhum… nu mă pot abține: prăjitura dintr-un aluat de cozonac simplu, înecat în rom, este unul dintre deserturile mele preferate din toată lumea! Vă povesteam despre lămâile de Sorrento, care sunt celebre pentru sucul abundent, aroma și parfumul speciale. Nu se putea să nu inventeze italienii ăștia și deserturi cu lămâi, evident. Așa că merită să încercați (adică să înfulecați, mai pe românește) Delizie al Limone, o prăjitură cu puțin aluat de chec și muuultă cremă de lămâie.

Prăjitură cu lămâie și tartă cu căpșuni

Italia_food_Positano_prajituri

Sigur, veți găsi tort de lămâie, fursecuri cu lămâie, tarte, înghețată, iaurt, sorbet, chiar și pizza cu lămâi de Sorrento în tot sudul Italiei! Apoi, multe tarte cu fructe de sezon și cremă de vanilie ușoară și dulce, tort cu brânză ricotta și pere și, bineînțeles, înghețată fabuloasă, care însoțește tot felul de budinci fierbinți cu ciocolată sau fructe.

Italia_food_Capri lemons 1

Italia_food_Sorrento lemons 2

Italia_food_Capri lemons 2

Italia_food_Sorrento lemons 1

Italia_food_Capri lemons 3

Italia_food_Sorrento sweets

Tiramisu cu înghețată de ciocolată

Italia_food_Ravello desert 1

Budincă cu cremă și înghețată de vanilie

Italia_food_Ravello desert 2

Souffle de ciocolată cu înghețată de mango

Italia_food_Ravello desert 3

Italia_food_Ravello desert 4

Italia_food_Sorrento gelato

Orice masă se încheie cu limoncello, nu uitați! Așa se și începe, iar între mese, la cafea, tot limoncello, cum altfel?! Câtă lipsă de imaginație…

Italia_food_Sorrento souvenirs

 

Prețurile variază foarte mult de la un oraș la altul sau dintr-un local în altul. În Napoli, în centrul vechi al orașului, puteți mânca fără griji pizza la felie din aproape orice loc vă place, la prețuri mici. Midiile nu sunt scumpe, chiar și la restaurant puteți găsi un meniu cu midii și o băutură, sub 10 euro. La restaurant, o pizza generoasă pornește de la 5 euro și poate ajunge până la 2, depinde de zone și pretențiile localurilor. Prăjiturile sunt cam 3-5 euro.
Unul dintre cele mai bune restautante la care am revenit la Sorrento este L’Abate, în Piazza Sant Antonio nr. 24 (foto jos). Să nu fiți surprinși dacă în majoritatea localurilor veți fi întrebat în limba română ce doriți să serviți!

Italia_food_Sorrento restaurant

Italia_food_Capri restaurants

Italia_food_Amalfi

 

FOTO: Arhiva personală.

S-ar putea să vă placă și:

O zi la Pompeii, printre ruinele orașului dispărut

La plimbare prin Roma în 50 de fotogafii

Ce poți face în vacanță cu copiii la Roma

Ce poți face în cinci zile la Roma

10 motive pentru care iubesc Italia

 

Comentarii

Andrei , 21 March 2017 at 5:05 pm

Daca inca n-ai ajuns acolo, recomand cu multa caldura Sicilia. Din punct de vedere gastronomic cred ca acela e locul unde poti spune ca intalnesti cea mai buna bucatarie din lume. Vreau sa merg cat de curand si la Napoli, se spune ca intre zona Napoli si Sicilia se da batalia pentru locul 1 in lume 🙂

In Sicilia am mancat cel mai bun sos de rosii; atat de bun incat nici nu mi-am imaginat vreodata ca exista asa ceva, asadar pizza are un altfel de gust decat ceea ce stim noi. Am mancat vinete atat de bune incat m-am mirat ca pana acum nu am stiut legumele astea pot avea si gustul asta. In general tot ce inseamna legume in Sicilia a fost la superlativ, unic de-a dreptul.
Combinatia cu paste si fructe de mare proaspete e pur si simplu letala; am mancat mult de tot, bine de tot iar la final m-am intors cu 1kg mai putin :d

Cristiana Constantinescu , 21 March 2017 at 5:55 pm

Multumesc, Andrei, pentru sugestii, sunt foarte bine venite. Nu am ajuns inca in Sicilia, e pe lista, daca nu anul acesta, la anul sper sa ajung. Vacante frumoase iti doresc!

Lasa un comentariu