Du-te să mănânci la ferma de midii de la Dalboka!

Weekendul trecut (21-22 iulie 2012) am ajuns, în sfârșit, la Dalboka, vestita fermă de midii din Bulgaria unde se vorbește românește și unde am mâncat cele mai grozave preparate din scoici de până acum. Mai bune decât în Italia, Malta, Grecia sau oriunde altundeva! Dacă vă plac midiile și peștele, merită să ajungeți, măcar o dată în viață, la Dalboka.

Mi-a rămas gândul la frigăruile din midii pane și sărmăluțele în foi de viță cu midii, pentru care m-aș sui oricând în mașină și m-aș opri direct la Dalboka. Am ajuns cu greu acolo, pentru că – intenționat sau nu – drumul e foarte prost semnalizat. Am luat-o spre Vama Veche, am trecut granița în Bulgaria, apoi am mers spre orașul Kavarna (am urmat, până la un punct, indicatoarele spre Varna). După aproximativ 30 de kilometri, am făcut stânga, într-un sens giratoriu, spre Cape Kaliakra. Există și un indicator mic, albastru, timid, pe care scrie Dalboka, pe care nu trebuie să îl ratați. Drumul șerpuiește, prin câmpul cu turbine eoliene, apoi, înainte de intrarea în Kavarna, trebuie s-o luați la stânga, urmând tot indicatorul spre Cape Kaliakra. Fiți foarte atenți pe partea dreaptă a drumului, o să vedeți din nou indicatorul mic și albastru pentru Dalboka, 1,5 km. Aici faceți dreapta, prin câmp, spre mare! După 1 km ajungeți la o bifurcație: luați-o spre stânga, pe drumul îngust, asfaltat și coborâți spre mare. Drumul duce chiar la ferma de midii și încep să apară mașini parcate cu numere de România. Multe. Puteți lăsa mașina chiar lângă fermă, sau puțin mai sus, pe marginea drumului, ca să evitați panta abruptă.

 

Restaurantul este așezat chiar pe malul stâncos al mării și este foarte mare. Tot personalul vorbește – sau, cel puțin, înțelege – românește. Puteți alege partea din stânga sau din dreapta (mai nouă și mai frumoasă, după părerea mea) a restaurantului – mâncarea și prețurile sunt aceleași.

Alegerea este grea: salate cu midii, midii pane, la tigaie, chifteluțe sau sărmăluțe în foi de viță cu midii, rulade de toate felurile, midii umplute cu legume (sau mere!), midii cu orez, cu paste, la cuptor, tocăniță, cu varză, cu sos de vin și tot așa…  Apoi, pește: hamsii, stavrid, calcan, guvizi, chefal, păstrăv, scrumbie, somn, șalău, crap (deja, sună banal), icre și salate de toate felurile. Totul arată atât de bine și este atât de gustos!

Am încercat așa (în două rânduri, nu toate odată!):

– Frigăruie din midii pane (favoritele mele) – 3 leva/buc.

– Icre – 4 leva/150 g

– Sărmăluțe în foi de viță cu midii – 5 leva/4 buc.

– Midii în sos de vin (erau bune, dar aveau cam multă ceapă) – 7 leva

– Midii italiene (cu spaghete și sos roșu, foarte bune) – 8 leva

– Guvizi – 9 leva (o porție generoasă și delicioasă)

– Ruladă cu vânătă și midii – 8 leva/buc.

– Bere locală – Kamenitza draught (foarte bună!) – 2 leva/500 ml

(1 leva = 2.3 lei)

 

 

Cum spuneam, personalul vorbește românește, mâncarea vine repede și este fără cusur. Peisajul e extraordinar, mai ales la apus și chiar dacă vine foarte multă lume, de obicei găsești loc. Seara, în weekend, e mai bine, pentru siguranță, să faci o rezervare:

+359 52 911 977
+359 878 911 377

Conform site-ului oficial, firma Dalboka Ltd. este întregistrată în anul 1993 și este specializată în cultivarea şi producţia de midii ecologic curate din Marea Neagră, din soiul “Muthilus Gallaprovincialic”. Mediul în care trăiesc acestea trebue să fie foarte curat. Fermele Dalboka sunt aşezate în una dintre cele mai curate regiuni ale Mării Negre – aproape de Capul Kaliakra. Prima ferma experimentală de tip subteran a fost construiă prin programul SAPARD şi dată în exploatare în septembrie 1994.

Mai multe informații, harta și alte detalii găsiți aici.

 

 

 

Comentarii

Larisa , 27 July 2012 at 12:06 pm

Foarte faine poze! Am tot auzit de locul asta, poate intr-o zi ajung si eu acolo daca toata lumea tot zice ca este minunat, mai ales pentru meniul variat in peste. Imi place pestele la nebunie!

Cristiana Constantinescu , 27 July 2012 at 12:13 pm

Multumesc! Intr-adevar, e un loc frumos si se mananca bine. Dar da, e numai pentru amatorii de peste, pentru ca nu ai sa gasesti carne de alt fel!

Claudiu T. , 22 April 2013 at 7:01 pm

Te rog confirmă-mi că e bună adresa din link-ul google-map: http://goo.gl/maps/BsyYm

Cristiana Constantinescu , 22 April 2013 at 7:30 pm

Da, este bine, așa arată! Dacă vreți să mergeți de 1 Mai sau în vacanța de Paști, cred că e mai sigur să faceți o rezervare, s-ar putea să fie aglomerat. Și dacă reușești să aflii coordonatele GPS, te rugăm frumos să ni le spui și nouă. Eu nu am avut inspirația să le rețin… Poftă bună!

Tudor , 3 May 2013 at 10:54 am

Din pacate, acelasi lucru il spuneam si eu pana pe 1 mai 2013. Anul trecut, am fost la Nesebar si la Rusalka….Am mancat de 6-7 ori la Dalboka. Am fost f incantati de meniu si preparate….si mai ales de supa de midii si midiile marinaresti. Mancam alternativ, cand la un restaurant, cand la celalalt, ca sa ne convingem cae e mai bun. Din pacate…..sau din fericire, nu am reusit sa aflam care…amandoua fiind atunci destul de bune. Acum, pe 1 mai, am ramas dezamagiti. NI s-a spulberat mitul Dalboka….Am mancat….midii naturale, pt ca cele marinaresti si cele cu orez…erau istorie. Salate, icre…..si din nefericire, la 4 din 5…ne-a fost mai mult sau mai putin rau. Am fost la restaurantul din stanga, cel mai ejegant sa zicem asa….Am ramas dezamgiti. Ceva….a fost prost. Plus ca….ne-am trezit cu toate pe masa…claie peste gramada….Cred ca nu mai recomand a nimeni Dalboka….

Cristiana Constantinescu , 3 May 2013 at 1:04 pm

Mulțumesc pentru comentariu. E bine de știut, să sperăm că a fost doar un incident izolat și că nu și-a pierdut farmecul locul acela care mi-a lăsat o impresie foarte bună!

Ana , 20 May 2013 at 6:20 pm

Buna ziua. Absolut intamplator am ajus pe siteul dvs. Eu am mancat numai in partea stanga, pentru ca aflasem ca cei din dreapta au instalatia aceea mare de fier si acolo cresc midiile, ceea ce ne-au spus prietenii care ne-au recomandat calatoria, nu ar fi ok. IN fine, ideea e ca in stanga merg de doi ani si mananc mereu la fel de bine, la acelasi preturi. Servire f buna, mancare vine repede si e f gustoasa. Nu stiu cu ce condimenteaza mancarurile dar au gustul ala al ierburilor de gradina. Domnului/doamnei dezamagit/a de ferma din dreapta ii recomand cu caldura sa incerce si in partea stanga. Toate cele bune.

[…] Și, da, foarte aproape de Capul Kaliakra se află și ferma de scoici Dalboka! […]

Mircea Baraitaru , 16 June 2013 at 11:43 pm

Bifat pe 15 Iunie 2013. Mancat midii marinaresti si salata de rapane. Am fost 9 insi si am fost toti incantati, mai putin de o portie de peste care nu a fost bine facut. RECOMAND!

Cristi , 18 June 2013 at 8:49 pm

Na belea ca in aceasi zi am fost si eu.

George , 26 June 2013 at 1:06 pm

Coordonatele GPS sunt 43.404170 N si 28.388296 E
Am un prieten care a fost pe 16 iunie acolo si mi-a zis ca mancarea in partea dreapta ar fi cea mai buna.. acum, va puteti hotari ? 🙂

Cristiana Constantinescu , 28 June 2013 at 7:05 pm

Mulțumim mult pentru coordonate! Sunt de ajutor!

Alina , 19 September 2013 at 11:18 pm

Merita vazut!daca ajungeti in zona ar fi pacat sa nu treceti pe la Dalboka.locatia pare a fi rupta din rai si mancarea este foarte gustoasa!

marilena , 24 April 2014 at 9:04 am

De ani de zile imi doresc sa ajung acolo, site-ul asta cred ca m-a convins. E si aproape pentru mine Tulcea-Dalboka si retur intr-o zi!

Alina , 15 July 2014 at 4:31 am

Am fost si eu aici si am ramas dezamagita, mai ales ca mi-a fost rau vreo 2 zile .Nu am vomitat , insa am avut stari de voma si am fost stricata rau la burta. Macarea a fost rece si ce m-a enervat cel mai mult a fost ca unui tip bulgar pe care il cunosteau I-au adus scoici din care ieseau aburi si ale noastre le-au adus in 2 secunde pe masa si reci .
AM fost in partea dreapta .
Se merita sa mergi pentru peisaj , insa nu as mai comanda decat o apa minerala si atat.
Scoici mult mai bune am mai mancat in Varna si chiar in Portul Tomis si la Pescaria lui Matei si chiar si in Balchick si nu mi-a fost rau ca aici .

Cristiana Constantinescu , 15 July 2014 at 8:20 am

Multumim pentru pareri, Alina. E bine sa stim!

victor , 19 July 2014 at 12:30 pm

Stie cineva daca se poate plati cu cardul?? Ms

Catalin , 7 August 2014 at 9:25 pm

Am gasit urmatoarea informatie

Leii sunt la fel de bine primiți ca și cardurile bancare așa că nu te panica dacă n-ai reușit să oprești la un ghișeu de schimb valutar, în drumul spre Dalboka.

poate ajung si eu anul acesta la Dalboka

dan , 8 April 2015 at 3:58 pm

Am fost si eu acolo si nu e cine stie ce…

Arhi - Dalboka, venim! , 1 May 2015 at 10:05 am

[…] Foto prinvacanta.ro […]

Nicolae B , 6 May 2015 at 5:29 pm

Salutare,
Am fost pe 2 mai acolo, DEZAMAGIRE TOATALA!!!
Am ajuns la 13:15 minute, aveam rezervare, ne-am asezat la masa si pe la 13:45 ni s-a luat comanda, bauturile au venit in 10 minute iar aperitivele, adica, salata de icre, midii cu cascaval, ardei copt cu midii, frigaruie de melci si inca cateva chestii + paine prajita au venit dupa aproximativ o ora, toate, dar absolut toate erau reci, intre timp am mai cerut paine prajita, dupa aprox 20 de minute a trebuit sa ne ducem la ghiseul de la bucatarie sa cerem personal paine, surpriza am primit-o instant :). Acum asteptam pestele, comandat odata cu gustarile, sa nu mai spun ca nu aveau decat cateva feluri de peste, dupa inca o ora de asteptare am indraznit sa mergem la un ospatar sa intrebam daca mai primit pestele sau nu, raspunsul lui a fost ca daca vrem repede sa mergem la Mc Donalds !!!! Nu mi-a venit sa cred cand am auzit acest raspuns, ca urmare am cerut nota (ne-au scos pestele de pe nota) mai aveau un pic sa sara in sus de bucurie ca am anulat comanda, banuiesc ca mai puteam sta inca 2 ore fara sa primim nimic.
De asemenea la un moment dat am mai comandat de baut, bineinteles ca am primit bauturile dupa 30 de minute, dupa insistente, mers la bar, intrebat ospatarita de fiecare daca cand o vedeam….
In concluzie, o servire oribila, mancarea rece, nepoliticosi….NU RECOMAND!!!!

Razvan , 16 May 2015 at 1:05 pm

Salutari!
Din păcate si eu(împreună cu prietenii mei) am avut o experiență destul de proastă la Dalboka.
Totul a fost dezamăgitor, de la drum la mancare.
O sa incerc sa fiu scurt si cuprinzător.
Ca sa ajungi acolo ai nevoie de un navigator. Drum complicat. Fara GPS ai toate sansele sa ajungi pe un camp pustiu. Cand ajungi, parchezi unde apuci, pe marginea drumului, într-o panta foarte abruptă. După aceea esti întâmpinat de două restaurante care se numesc Dalboka. Unul pe stanga, altul pe dreapta. Esti asaltat de hostese sau hostesi 🙂 . Unii spun ca e mai bine in dreapta, ceilalți ca e mai bine la stânga. Noi am ales sa mergm in dreapta. După 30 de minute a venit un ospătar sa ne ia comanda. Dupa alte 30 de minute au sosit băuturile. Dupa alte 30 de minute a sosit mancarea. Midiile au fost bune, dar mai bune am mancat la Cherhana in Vamă. Pestele a fost dezastru. Mega prăjit la exterior, crud la interior.
Asta se intampla in vara lui 2013. Nu am mai mers si nu mai merg la Bulgari. Mereu cand am mers am luat țeapă.

Geo , 1 June 2015 at 2:18 am

Nu va recomand sa mergeti, servire de 2 lei, gen cantina, la gramada. Mancarea a venit rece, nu te baga nimeni in seama, zici ca esti la cantina saracilor. Nu recomand la nimeni sa mearga ! Sa nu mai zic de creveti in ce fel oribil erau facuti si mici, am mancat la noi in tara de 100 de ori mai bine.

Silviu , 11 June 2015 at 9:07 pm

Eu am fost pentru a 3a oară sa mănânc scoici (2011 2014 și acum o luna) și am fost foarte mulțumit de calitatea serviciilor – servire , calitate și pret. Mâine mă duc din nou.

adrian , 17 June 2015 at 7:55 pm

Astia care aveti comentarii negative cred ca sunteti proprietari de pensiuni pe la noi pe litoral.
Va promit ca nu mai calc pe la voi.

Viorica , 27 July 2015 at 2:37 pm

Am fost recent la Dalboka(26.07.2015) si suntem tare incantati de preparate si de modul de servire.Am fost la restaurantul din stanga (la celalalt trebuia sa avem rezervare) si am servit ciorba de midii; midii natur, calamar la gratar, midii marinaresti si hamsie. Toate au fost excelente.Vom reveni oricând cu placere.
P.S. Desertul nu a mai mers; eram prea plini.

Cristiana Constantinescu , 27 July 2015 at 4:25 pm

Multumim, Viorica, pentru comentariu! O vara frumoasa in continuare!

Ada , 10 September 2015 at 8:31 pm

Salutare! Am si eu o intrebare: este deschis tot timplu anului sau doar vara? Vrem si noi sa mergem neaparat, dar nu putem ajunge mai devreme de inceputul lui octombrie. La ei pe site nu precizeaza.
Multumesc!

Cristiana Constantinescu , 12 September 2015 at 12:00 pm

Buna, Ada! M-am interesat pentru tine și am aflat ca restaurantul este deschis si in octombrie si noiembrie. Am folosit adresa de e-mail: info@dalboka.eu si mi-au raspuns intr-o zi. Numai bine!

teo , 7 April 2016 at 9:53 am

la dalboka mergi sa mananci scoici- nu peste prajit,nu creveti,nu icre….etc.Nu ai ce sa cauti de 1 mai sau vara in weekend fara rezervare cand este f aglomerat. Peste f bun la pescaria de la Vama Veche. In bulgaria mai sunt o gramada de restaurante cu peste f frumoase si preturi bune.

Cristiana Constantinescu , 7 April 2016 at 10:33 am

Multumim, Teo, pentru precizari!

Radu , 2 August 2016 at 11:57 am

Salut. Proaspat intors de la restaurant. Important de stiut: 1. Sanse mari sa astepti o masa libera o ora daca nu ai rezervare. 2. Cursul de schimb leva/ron 1 leva=2.87RON. Oficial 1Leva=2.35 RON. In rest e SUPERR!!!!!

Cristiana Constantinescu , 2 August 2016 at 4:02 pm

Multumim, Radu, pentru mesaj!

Bogdan , 13 August 2016 at 9:26 pm

Am fost acum2 zile. Foarte buna mancarea foarte frumos peisajul si foarte ospitalieri si curat. Merita o vizita dar in aceasta perioada cel putin OBLIGATORIU FACETI O REZERVARE..
Felicitari!!!!

Robert , 23 August 2016 at 12:44 pm

Noi am fost joi, 18 august; am ales restaurantul din dreapta; mancarea a fost f buna, servirea la fel; nu am facut rezervare iar locul l-am gasit fara gps, doar din indicatiile gazdei din vama veche
In final, 4 persoane + ceva la pachet = 60 lv; preturile mi s-au parut f apropiate de cele de la cherhanaua din vama…

Adrian , 17 August 2017 at 6:33 pm

Buna ziua, pe 2017 nu a vizitat nimeni restaurantele din Dalboka, va rog ceva info sa stiu daca ma risc cu familia pina acolo, multumesc anticipat.

Cucu Ionel , 15 October 2017 at 10:33 pm

Superb.Amfost astazi 15 oct 2017-la pranz -Totul de nota 10.servire prompta,preturi rezonabile.La jumatate de pret cat am lasat la Transfagarasean am avut cam de 8 ori mai multa mancare si o alta diferenta :la Transfagarasean am lasat ideea aia de mancare , neatinsa in farfurie ( atat de ,,buna“ era) iar aici nu am lasat decat o jumatate de felie de paine prajita.
Nu ratati ciorba de midii si castronul cu midii marinaresti!Rapanele si midiile pane sunt fantastice.
Am platit partial in Leva si restul in Lei.Servrea a fost perfecta.
Abia astept sa ma intorc.(Prefer sa fac acest drum -420 km decat sa ma duc la Sinaia -30 km)-Ies mai ieftin.

Pana astazi am oco;it Bulgaria , dar mi-am schimbat total parerea (cel putin pentru zona asta a Bulgariei:Kaliakra-Balcic -Albena)

Cristiana Constantinescu (author) , 16 October 2017 at 9:41 am

Multumim pentru informatii!

Lasa un comentariu