10 lucruri de făcut în New Orleans

New Orelans_Bourbon Street 5

Lumea vine la New Orleans ca să se distreze, dar descoperă în acest oraș cu o istorie încărcată și multe alte lucruri inedite: nu poți să treci prin New Orleans fără să guști celebrele beignets sau fără să asculți jazz în Parcul Jackson.

După ce am petrecut cinci zile în orașul jazz-ului, în iulie 2015, am ajuns la concluzia că New Orleans înseamnă mult mai mult decât ceea ce știam – parada de Mardi Gras, cluburi de jazz sau Uraganul Katrina.

1. Clubbing în Cartierul Francez. Cum spuneam, toată lumea vine la New Orleans ca să se distreze. Mai precis, să își bea mințile în Cartierul Francez, pentru că restul orașului este modern, obișnuit, cu zgârie-nori, clădiri de business și aglomerație în trafic. Pe celebra Bourbon Street din Cartierul Francez și străzile din jur barurile, cluburile și restaurantele se înșiră unele după celelalte și distracția durează de la orele prânzului până în zorii zilei următoare, șapte zile din șapte. Partea mai puțin bună este că, pentru majoritatea vizitatorilor, unicul scop este o beție prelungită, din care nu mai rămâne altceva decât mahmureală și buzunare goale și din acest motiv în multe cluburi muzica live e asurzitoare și nu are legătură cu jazz-ul adevărat, iar băuturile sunt proaste și scumpe. Sfatul meu este să căutați și să alegeți un club pe gustul vostru, în care să vă distrați cu adevărat – chiar dacă a doua zi vă treziți tot cu mahmureală și buzunarele mai ușoare!

New Orleans_clubbing

2. Tur ghidat al orașului. În niciun alt loc nu am văzut atât de multe tururi de oraș pe jos, care durează aproximativ două ore, în care ghidul explică, în funcție de turul ales, istoria orașului, pe cea a vrăjitoarelor, a caselor bântuite, spune povești despre voodoo, vă conduce la degustări de cocktail-uri sau ciocolată și câte altele, în funcție de specificul turului pe care îl alegeți. Noi am apelat la sfatul recepționerei de la hotel și am mers în două tururi: VIP City Tour, un tur ghidat cu un microbuz, care a durat două ore și New Orleans Legendary Walking Tour – turul Cartierului Francez și al unui cimitir, pe jos, găsiți detalii aici.

New Orleans_tur ghidat

3. Beignets la Cafe du Monde. Cafeneaua din Cartierul Francez este locul în care se mănâncă cele mai bune beignets – gogoși prăjte, cu mult zahăr pudră, alături de o cafea de cicoare. Gogoșile sunt o specialitate din New Orleans, iar Cafe du Monde vinde gogoși de o sută de ani! Aici nu veți găsi altceva de mâncare în afară de beignets, se servește la masă, o porție are trei gogoși cu zahăr, costă 2,42$ și se plătește doar cash. Cafe du Monde este deschisă 24 de ore din 24, în fiecare zi – cu excepția zilei de Crăciun.

New Orleans_Cafe du Monde

New Orleans_Cafe du Monde 2

New Orleans_Beignets

4. Să asculți jazz în Jackson Park. În fața Catedralei St. Louis, în Jackson Park, se adună ghicitoarele în palmă, în cărți de tarot, mici vânzători ambulanți și artiști de toate felurile. Aici mai mereu se cântă jazz, lumea se adună, cântă, dansează și se bucură alături de artiștii cu voci colosale!

New Orleans_Jazz

5. Croazieră pe Mississippi. Am pornit, într-una din zile, pe fluviul Mississippi, cu un vapor cu aburi ca pe vremuri. Timp de două ore am mers de-a lungul fluviului, am ascultat jazz live, am luat prânzul și am avut ocazia să văd, pentru prima dată, camera motoarelor și să aflu o mulțime de lucruri noi și interesante atât din istoria orașului, a comerțului pe Mississippi, cât și a acestor vase impresionante. Detalii despre croaziera pe Mississippi, program și prețuri găsiți aici.

New Orleans_Mississippi Cruise 2

New Orleans_Mississippi Cruise 1

New Orleans_Mississippi Cruise 3

New Orleans_Mississippi Cruise 4

6. Vizitarea Muzeului Național al Celui de Al Doilea Război Mondial. Este unul dintre cele mai mari muzee din SUA și vizitarea lui e o experiență în sine, pentru care pasionații de acest subiect au nevoie de cel puțin o jumtate de zi. Nu am să vă dezvălui surprizele care vă așteaptă aici, vă recomand doar să urmăriți și Beyond All Boundaries. Un film 4D narat de producătorul executiv, celebrul actor Tom Hanks, despre rolul SUA în Al Doilea Război Mondial, atât în Europa, cât și în Asia.
Găsiți mai multe detalii aici.

New Orleans_WW2 Museum

7. Shopping în micile magazine ale designerilor locali. Rochii, bluze, pantofi, eșarfe, bijuterii sau genți semnate de tineri designeri fără nume celebre, dar foarte talentați se pot cumpăra la prețuri deloc mari. Avantajul este că vă alegeți cu lucruri de bun gust și moderne, pe care, cel mai probabil, nu le veți întâlni la nimeni altcineva în anturajul vostru! Dacă nu vreți să vă încărcați bagajele cu haine, puteți doar să vă plimbați prin magazinele cochete sau să admirați vitrinele aranjate cu multă migală. Și magazinele de suveniruri sunt o experiență în sine: ciocolată artizanală, mirodenii, delicatese, tablouri cu reclame din anii ‘50, mărgele pentru parada de Mardi Gras sau accesorii pentru bucătărie – fiecare magazin vinde altceva, la prețuri variabile.

8. Vizitarea Muzeului Războiului de Secesiune. O mică incursiune în istoria statului Louisiana vă ajută să vă faceți o idee despre trecutul său zbuciumat. Aici se găsește o colecție de arme din timpul războiului, uniforme, veselă, fotografii, efecte personale și alte obiecte care au aparținut soldaților.

New Orleans_Civil War Museum 1

New Orleans_Civil War Museum 2

New Orleans_Civil War Museum 3

9. Excursie la mlaștinile de pe Pearl River. La numai o jumătate de oră de condus de New Orleans se află Pearl River, un râu cu mlaștini care adăpostesc o floră și faună extrem de bogate: aligatori, mistreți, șerpi, ratoni, urși, sute de specii de pești, păsări și insecte se ascund printre chiparoșii cu ramuri ca niște perdele umbroase. Puteți alege un tur organizat, de o jumătate de zi, în cadrul căruia autocarul vă ia de la hotel, vă conduce la locul din care veți lua barca, mergeți preț de două ore pe canalele râului și apoi autocarul vă duce înapoi la hotel, sau puteți conduce până la complexul din care pleacă bărcile la anumite ore.
Puteți cere detalii la orice hotel sau centru de informare turistică. Noi am mers cu mașina până la locul din care pleacă bărcile, alegând compania Cajun Encounters Tour. Găsiți detalii despre prețuri și program aici.

New Orleans_Pearl River Tour 1

New Orleans_Pearl River Tour 2

New Orleans_Pearl River Tour 3

New Orleans_Pearl River Tour 4

New Orleans_Pearl River Tour 5

New Orleans_Pearl River Tour 6

New Orleans_Pearl River Tour 7

10. Experiențe culinare creole și cajun. Bucătăria creolă din statul Louisiana (în care se află și orașul New Orleans) reunește influențe culinare franceze, spaniole, africane, irlandeze, amerindiene și din Caraibe. Multă vreme am fost convinsă că bucătăria creolă este aceeași cu cea cajun – dar nu este așa. Sunt diferențe de ordin geografic, pentru că prima are influențele menționate mai sus, iar bucătăria cajun vine de la populația din Acadia, deportată de britanici din nord-estul continentului american de nord. În bucătăria creolă se mănâncă mult pește, homar, stridii preparate în zeci de feluri, crab, pui, supe și mâncăruri din carne cu sosuri care amintesc de Franța sau Spania.

Bucătăria cajun este mult mai condimentată (adică foarte iute!), părerea mea personală este că seamănă cu gusturile indiene, pentru că se mănâncă mult orez cu sosuri foarte condimentate, alături de fasole boabe, pește, carne de pui sau porc și mult piper, nuci sau alune caju. Descriind la modul cel mai simplu, este un fel de mâncare în care primiți trei castonele cu orez și diferite sosuri, de obicei iuți, dar foarte gustoase, cu fasole boabe, carne de pui, porc sau pește și mirodenii.

New Orleans_Cajun cuisine

Mai toate restaurantele servesc Jambalaya – un fel principal de mâncare care amintește de paella spaniolilor: conține orez, pui, cârnați, fructe de mare, diferite legume, șofran și condimente, este picant și foarte sățios. Dacă vă place paella sau mâncarea indiană – nu are cum să nu vă placă Jambalaya!

Vă mai amintiți secvența din Seinfeld în care Newman își cumpără Jambalaya?

FOTO: Arhiva personală

S-ar putea să vă placă și:

Bourbon Street din New Orleans, capitala distracției americane

Orașul New Orleans în 50 de fotografii

Vacanță la Miami: plimbare prin grădinile și muzeul Vizcaya

Miami Beach: plajă nesfârșită și stil Art Deco

Comentarii

Ana , 24 July 2017 at 10:39 pm

Parcul Jefferson e la 12 km distanta de catedrala St. Louis!! Am foat si in acel parc, e absolut gol,nu are nici o treaba cu jazz-ul si turistii.. e grava confundarea..
Parculetul din fata catedralei e o piata mica de fapt, ce se numeste Jackson Square! Nu de alta,dar duci lumea in eroare, cum am patit-o si noi din pacate..

Cristiana Constantinescu (author) , 24 July 2017 at 11:18 pm

Bună seara, așa este, o să corectez, îmi cer scuze pentru greșeală.

Lasa un comentariu