10 lucruri de făcut la Szeged, Ungaria

Deși am trecut de câteva ori prin Szeged, în călătoriile spre Italia sau Austria, nu am avut niciodată răgazul să mă opresc și să iau la pas străzile, să admir clădirile Art Nouveau, să intru într-unul dintre restaurantele cu mâncare gustoasă sau să mă plimb pe malul Tisei. La final de 2016, la invitația Biroului de Turism al Ungariei, am petrecut două zile foarte frumoase la Szeged, în care am aflat câte are de oferit orașul maghiar.

Sunt convinsă că Szeged este un punct de tranzit pentru mulți români care pleacă și vin din Europa Centrală sau de Vest. Și cred că mulți dintre aceștia înnoptează aici, dar nu știu cum arată, de fapt, orașul, grăbiți să plece din nou la drum. Eu vă propun să vă rezervați, în călătoriile voastre, măcar două zile pentru a descoperi un Szeged cu o atmosferă aparte, în care sunt multe de văzut și de făcut.

Orașul maghiar Szeged se află pe malul Tisei, în locul în care Mureșul se varsă în Tisa și este la 63 de km de Nădlac, punct de trecere a frontierei româno-ungare. Este al treilea oraș, ca mărime, al Ungariei (după Budapesta și Debrecen) și are aproximativ 160.000 de locuitori. Pentru că are foarte multe zile însorite într-un an, i se mai spune Orașul Soarelui!

Este un important centru universitar, fapt căruia i se datorează atmosfera vie, numeroasele galerii de artă, evenimente anuale pentru tineri și localurile moderne, printre altele. În Szeged se desfășoară în fiecare an câteva festivaluri importante: Festivalul de teatru în aer liber (în lunile iulie-august), Zilele Tineretului, Festivalul Peștelui, al Vinului și altele.

Peștele este o parte importantă a alimentației locuitorilor din această zonă, la fel ca și boia! Paprika de Szeged este renumită în toată țara și chiar dincolo de granițele Ungariei, iar ciorbele, gulașul sau preparatele din pește au un gust unic datorită acestui condiment.

Iată, în 10 idei, ce puteți face în două sau trei zile la Szeged!

1. Domul și Piața Domului. Vă sfătuiesc să începeți plimbarea din Piața Domului – comparabilă, ca stil și dimensiuni (are 12.000 de metri pătrați) cu Piața San Marco din Veneția. Este mărginită de clădiri frumoase, din anii 1929-1930 și aici se desfășoară, vara, festivalul de teatru în aer liber, iar iarna are loc un amplu Târg de Crăciun. În piață de află Turnul Domotor, monumentul arhitectural cel mai vechi din Szeged, care reprezintă rămășițele unei vechi biserici. Întreaga piață este vegheată de Domul din Szeged, o biserică catolică ridicată la începutul secolului al XX-lea, după marea inundație din 1879. Este a patra biserică din țară, ca mărime, iar din 2016 parrea subterană a Domului a fost reamenajată și transormată într-un modern muzeu și spațiu expozițional multifuncțional, cu punct de informații, librărie, bufet și un mic magazin cu produse lucrate manual de călugări.

2. Aquapolis. Am avut surpriza să găsesc, la Szeged, Aquapolis Napfényfürdő – un complex balnear deschis în toate anotimpurile, care atrage vizitatorii cu toboganele uriașe, lungi de 223, 272 m sau mai mici, coridoare-curent, jacuzzi și cascade pentru cei dornici de recreație activă. Pentru cei mici există un spațiu cu bazine de adâncime mică, zona Wellness, un teritoriu amenajat pentru o relaxare specială, este o oază de liniște, accesibilă doar persoanelor de peste 16 ani, cu bazine de relaxare, jacuzzi, masaj, saună finlandeză, saună infra, cabină cu aburi romană, cabină salină, cabină cu arome și saună externă cu bușteni.
Găsiți mai multe informații și detalii despre prețuri aici.

3. Centrul vechi al orașului Szeged, format din străzi pietonale renovate, mărginite de restaurante și cafenele șic, magazine cu prețuri accesibile și piațete liniștite, este un loc încântător. La începutul zilei, pentru un mic dejun plin de energie, la prânz sau seara, pentru o plimbare înainte de cină, merită să îl luați la pas, în orice anotimp. Vara este mai animat ca oricând, cu zeci de terase deschise până seara, târziu. Din Piața Domului mergeți spre Piața Dugonics, Piața Klauzal și apoi către Piața Szechenyi, pe străduțele pline de viață.

4. Parcuri relaxante. Parcul Szechenyi, Grădina Botanică sau Parcul Erzsebet sunt adevărate oaze de verdeață în orașul de pe malul Tisei. Erzsebet este cel mai întins, are 15 hectare și se găsește în cartierul Ujszeged. Creat în stil baroc, cu un ax format dintr-un șir de platane uriașe, parcul este plin de poieni cu stejari, tei și paltini. Este locul preferat de alergători, bicicliști și spațiu de desfășurare a festivalurilor gastronomice, printre altele.

5. Mâncarea tradițională. Dacă am scris despre salam și boia, trebuie să vă spun mai multe despre mâncarea delicioasă din această zonă. Desigur, boia (paprika) este condimentul cel mai des întâlnit și gulașul mâncarea principală. Dar aici se consumă și mult pește, supe, carne de mistreț și deserturi minunate. Din pește se prepară mai ales borșuri delicioase, iar salamul de mistreț este foarte apreciat. Restaurantele din oraș servesc atât meniuri tradiționale, cât și fusion, adaptate gusturilor oricui și vă recomand supele: borșuri, supa-cremă din mazăre, supa de dovleac sau supa-cremă cu brânză sunt fabuloase! Le-am încercat la Alabardos Restaurant și Kajak Bistro – pe care puteți să le vizitați cu încredere!

6. Cofetării clasice. Nu puteam să nu dedic un capitol separat deserturilor. Localnicii au un obicei vechi din a veni, duminica dimineața, la cofetăriile din oraș, pentru a savura o prăjitură, alături de o cafea aromată. Le-am încercat pe amândouă la Kis Virag Cukraszda și mi-e greu să vă descriu cât de bune sunt. Prăjituri cu frișcă sau fructe, torturi, fursecuri, biscuiți, macarons, șarlote sau înghețată – totul este foarte gustos! Biscuiții și fursecurile locale, cu gust de desert făcut acasă, de bunica, sunt cele mai bune! De altfel, ca și celebrul colac Kurtos, deserturile cele mai bune din această zonă au la bază un aluat de cozonac, combinat cu nucă, creme de vanilie sau ciocolată, care-ți lasă gura apă!

7. Muzee și galerii moderne. Fiind un important centru universitar, Szeged este plin de tineri interesați de artă, fotografie, istorie, muzică, modă sau arte vizuale. De aceea, orașul găzduiește expoziții permanenete sau temporare foarte atrăgătoare. Muzeul Mora Ferenc este cel mai mare, fiind găzduit de o clădire impunătoare, construită în 1896, în stil neoclasic. Aici se găsesc atât expoziții permanente (de etnografie, știință, artă), cât și temporare, precum cea dedicată orașului roman antic Pompeii, pe care am avut marea bucurie să o găsesc aici la final de 2016.
Nu puteți să ratați, în Szeged, Muzeul Salamului Pick și Boia! Se află pe malul Tisei, face parte din fabrica de salam Pick înființată în 1869 și prezintă istoria fabricii familiei Pick, tradițiile și uneltele necesare cultivării ardeiului în această zonă și oferă, desigur, și o degustare de salam Pick!

Muzeul Mora Ferenc

 

8. Art Nouveau. Multe clădiri din Szeged datează din perioada începutului de secol XX, iar stilul secesionist (sau Art Nouveau), interpretat în diverse moduri, și-a lăsat amprenta și în această zonă. Palatul Deutsch este cel mai grăitor exemplu de stil secesionist maghiar, cu ornamente florale din ceramică inspirate din folclor. Palatul Grof, aflat pe Bulevardul Lajos Tisza, datează din 1912-1913 și are multe elemente secesioniste. Preferata mea este, însă, Casa Reok, inspirată de înfloriturile lui Gaudi, construită în 1907 de arhitectul Ede Magyar. Fostă reședință, palatul este acum un centru dedicat artelor, care adăpostește diverse expoziții.

Palatul Reok

Palatul Deutsch

Palatul Grof

9. Sinagoga Nouă. La rândul său, decorată cu elemente ce amintesc de Art Nouveau, Sinagoga Nouă din Szeged a fost construită în 1903. Merită admirate vitraliile și cupola de sticlă, dar și interiorul, decorat în nuanțe de albastru, auriu și fildeș. Cu o acustică specială, lăcașul de cult este și gazda concertelor de orgă sau a altor evenimente muzicale.

10. Parcul zoologic. Înființat în 1989, se află la numai 2,5 km de centrul orașului. Interesant este faptul că vizitatorii pot hrăni animalele și se organizează și ture de vizitare pe timpul nopții. Parcul ocupă 44 de hectare, fiind, astfel, cea mai mare grădină zoologică din Ungaria.

Pe parcursul vizitei la Szeged, am aflat o mulțime de lucruri interesante de la ghizii noștri: Szilvia și Laszlo, cărora le mulțumesc!

FOTO: Arhiva personală.

S-ar putea să vă placă și:

Ce poți face într-o vacanță la Budapesta

Comentarii

Loredana , 23 August 2018 at 3:34 pm

Ungaria este un punct de trecere dintre cele doua lumi, est si vest! Dar pentru mine, Ungaria este numarul 1 in arta gastronomiei traditionale.Placut mult descrierea! Am un timp sa vad si eu orasul plin de viata si istorie!

Lasa un comentariu