Ce am mâncat (și am băut) bun în Sardinia

Sardinia_spaghetti alle vongole 1

Cu ce să încep? Cu pizza? Previzibil. Cu paste? Prea bune, le păstrăm pentru felul întâi (Primo piatto). Cu antipasti, adică aperitive, așa cum se cuvine să începi o masă în Italia?

Adevărul este că în vacanța petrecută în Sardinia nu am prea mâncat antipasti, ne-am repezit, în majoritatea cazurilor, direct la Primi sau Secondi piatti. Iar desertul a fost, inevitabil, înghețata. Asta când am mers la restaurant, adică din două în două zile, seara, pentru că prețurile din Sardinia nu ne-au lăsat să vizităm mai des localurile cu fețe de masă! Așa că pizza al taglio – la felie, servită pe stradă, a fost cel mai delicios prânz sau cină!

Haideți să începem cu… băutura! Cu un aperitivo ușor, de după-amiază, adică un Aperol soda – Aperol cu apă minerală gazoasă și gheață.

Sardinia_aperitivo

Sardinia_bere Ichnusa 1

Berea locală din Sardinia se cheamă Ichnusa. Este foarte bună, lejeră, nu foarte acidulată, nici prea amăruie, numai bună alături de pizza sau paste.

Ca toată Italia, și Sardinia are vinuri bune. Cannonau este un vin roșu foarte apreciat, iar Capichera, o podgorie din apropierea luxoasei stațiuni Porto Cervo, pune pe mesele celor cu dare de mână vinuri albe de excepție. Nu le-am testat, pentru că vinul casei din restaurantele pe care le-am vizitat era foarte bun! Roșu, alb sau roze, a fost excelent. Atenție, localurile pun în lista de băuturi vinurile scumpe, băuturile spirtoase sau cocktail-urile, dar nu vă sfiiți să întrebați de berea locală sau de vinul casei, care au un preț mult mai bun. De cele mai multe ori, un litru de vin de-al casei costă cât o sticlă de 660 ml de bere (adică vreo 7 euro). Iar sticlele de vin pornesc de pe la 20 de euro, în cel mai bun caz.

Pentru că am pomenit de aperitive, am încercat un antipasto mixt, cu mai multe feluri de prosciutto, cârnați, brânzeturi (pecorino, brânză tare de oaie), măsline, ardei iuți roșii umpluți cu pastă de ton și ceapă murată. Care se servesc cu pâine tradițională sardă: pane carasau, dintr-un blat simplu, subțire, tare și foarte crocant.

 

Antipasto misto (aperitiv mixt), 12 euro porția, la Beach Bar, pe plaja din San Teodoro

Sardinia_antipasto

 

Pane carasau, pâine tradițională sardă

Sardinia_pane carasau

 

Un alt tip de antipasto sunt bruschettini – niște bruschette mari, foarte mari! Peste pâinea prăjită și stropită cu ulei de măsline se poate pune salam, brânză, sos de roșii, ragu (sos de roșii cu carne tocată), ouă, pește, legume… orice! Iar bruschettini sunt atât de mari, încât după acest aperitiv nu mai intră și altceva.

Bruschettino cu mozzarella și salam, 5 euro

Sardinia_bruschettini

 

Trecând la lucruri serioase, printre preparatele tradiționale sarde se numără lorighittas și fregola: două tipuri de paste care se servesc cu diverse sosuri. Lorighittas sunt niște paste pregătie în casă, în formă de cerculețe făcute dintr-o împletitură de două paste subțiri. Tocmai pentru că sunt hand made sunt foarte scumpe – și căutate de turiști -, așa că nu am avut plăcerea. Dar cu fregola m-am împăcat foarte bine! Pastele în formă de bulgărași mici, de dimensiunea boabelor de mazăre, se pot face din diferite feluri de făină, de unde și culoarea variabilă a pastelor, de la alb sau galben la brun. Am încercat fregola cu fructe de mare: un sos delicios din roșii proaspete amestecat cu midii, creveți și scoici… divin!

Fregola cu fructe de mare (20 de euro) și mâncare de mistreț cu măsline (23 de euro)
Sardinia_fregola 1
Fregola cu fructe de mare, la Taverna degli Artisti din San Teodoro, unul dintre cele mai bune restaurante la care am mâncatSardinia_fregola 3

 

Și pentru că am ajuns la fructe de mare, ca în mai toată Italia, și în Sardinia peștele, scoicile, calamarii, caracatița sau sepia sunt pregătite în cele mai simple și delicioase moduri. Din păcate, nu am mâncat prea mult pește, pentru că restaurantele pun prețul pe suta de grame și e foarte riscant, poți să ajungi să plătești 60 de euro pentru o porție. În schimb, am încercat spaghete cu scoici (spaghetti alle vongole), midii în sos de vin sau pennette al salmone (penne mai mici, cu somon). Iar calamarii pane și creveții la grătar i-am servit alături de legume prăjite, crocante (cartofi, dovlecei sau ardei). Lucruri simple, dat atât de gustoase, cu ingrediente locale proaspete, care pur și simplu dau dependență!

Midii cu sos de vin, la Taverna degli Artisti din San Teodoro, aprox. 18 euro porția

Sardinia_midii 2

Pennette al salmone (penne mai mici cu somon), aprox. 15 euro porția

Sardinia_pennette al tonno

 

Spaghetti alle vongole (spaghete cu scoici), la Taverna degli Artisti din San Teodoro, aprox. 22 de euro porția

Sardinia_spaghetti alle vongole 1

 

 Ravioli cu ragu, la Bar La Posta din San Teodoro, 7 euro porția

Sardinia_ravioli

 

Frittura mista: rondele de calamari pane, creveți la grătar cu legume pane, la Taverna degli Artisti din San Teodoro, aprox. 22 de euro porția
Sardinia_calamari 1

 

Cum spuneam, mesele la restaurant au fost destul de rare, însă pizza la felie, la 1 sau 2 euro porția, poate înlocui oricând o cină generoasă! Am încercat pentru prima dată pizza cu gorgonzola și nuci, care a fost foarte bună. Dar tot margherita rămâne regina adevăratei pizza!

Pe străduțele din orașul Alghero, de pe coasta de vest a Sardiniei, am mâncat pizza la felie absolut extraordinară, abia scoasă din cuptor, cu 1,50 de euro felia.

Sardinia_pizza 1

Sardinia_pizza 2

Sardinia_pizza 3

Și la desert: înghețată! Dimineața, la prânz și seara, il vero gelato artigianale este potrivită oricând, în orice cantități, cu orice arome!

Sardinia_gelato

 

 

  • Adrese utile:

Am reținut câteva nume și adrese ale unor localuri care chiar merită vizitate, dacă vă aflați în zonă.

La Taverna degli Artisti, din San Teodoro, pe coasta de vest: un restaurant aproape de plaja La Cinta, cu paste, pizza și alte preparate foarte gustoase, cu prețuri mai mici decât ale restaurantelor similare din zonă. Pentru seara, e nevoie de rezervare în prealabil.

Gelateria Piter, din Alghero, în centrul vechi, Via Carlo Alberto, 125: o gelaterie cu tradiție, care are foarte multe feluri de înghețată.

Bar La Posta, San Teodoro, Largo Emilio Lussu: un local care e ceva mai mult decât o cafenea, mai puțin decât restaurant, cu paste, sanvdișuri și pizza bune și cu prețuri rezonabile.

Sardinia_bere Ichnusa 2

S-ar putea să vă placă și:

Vacanță în Sardinia (2): croazieră pe mare, la San Teodoro

Vacanță în Sardinia (1): trei zile la Bosa

Comentarii

Tina Galan , 20 November 2016 at 1:28 am

Totul este adevarat vinuri excelente , o bere foarte buna dar nu s-a sus nimic de Mirto care este specific insulei un digestiv asemanator cu afina putin amarui sticla este tinuta putin in congelator inainte de a se pune pe masa,apoi sunt dulciurile specifice sebadas un tip de pasta cu branza dulce care se prajeste un pic o placere si pardulas cu ricotta si gueffus cu pasta e migdale sau sospiri sunt foarte multe si unice deserturile.
Preturile sunt mult mai mici in sud vest , sulcis .. o pizza nici in capitala Cagliari nu o platesti mai mult de 8 euro si in orasele de la mare Portoscuso,Sant Antioco,Calasetta sunt cu mult mai mici 5 euro ,fregola si malloreddus paste facute manual in retete diverse sunt in jur de 6-8 euro portia,iar fritto misto o portie mare pentru 2 persoane in Sant Antioco este intre 6-8 euro deasemeni sunt restaurante cu menu de 22 sau 25 euro cina iti ofera antipasti ,primi 2-3 feluri ,secondi peste sau carne,desert si vinul casei nu se pate manca totul de obicei.
Vizitati Sardinia care este un vis,dar nu uitati ca sudul este mai aproape de buzunarele romanilor pentru cazare si mancare

Lasa un comentariu