Dacă aș fi avut 25 de ani și eram din Cluj, mi-ar fi plăcut și mie la Untold. Dar am 41 și sunt din București, așa că nu am prea multă răbdare. Și îmi permit să-mi dau cu părerea pentru că iubesc România.
Și pentru că am crescut cu Faithless, Armin, Tiesto și Șuie Paparude. Și pentru că am văzut și U2 la Madison Square Garden în New York, Coldplay pe Wembley, pe Stadionul Olimpic din Barcelona și la Porto, am văzut Muse la Olympiahalle în Munchen, Kings of Leon și Depeche Mode la Stadthalle din Viena, am fost la patru ediții de Rock Werchter și multe altele. Am văzut și Depeche Mode pe Arena Națională din București, Armin Van Buuren la The Mission, la Năvodari și Romexpo, Tiesto la World Trade Plaza, Faithless la Năvodari, Fatboy Slim la Studio Martin, Muse în Piața Constituției și pe stadionul de rugby din București și multe altele. Le-am înșirat pe toate ca să nu credeți că o ard aiurea doar ca să îmi dau cu părerea, ci chiar îmi place muzica live de calitate, fie rock, electronică sau trance. Și nu compar festivalurile din România cu cele din străinătate, pentru că occidentalii au zeci de ani de experiență în urmă. Dar le compar cu ceea ce cred că merită tinerii români să primească în anul 2016 din partea unui oraș european.
Am fost la a doua ediție de Untold și am impresii foarte amestecate. La fel ca sentimentele mele față de țara asta în care m-am născut, pe care nu am părăsit-o din – știu că sună desuet – un soi de patriotism, dar pe care uneori o văd insuportabilă.
Am impresii amestecate pentru că mă bucur enorm de succesul de care s-a bucurat a doua ediție de Untold! Sunt fericită că România este, în sfârșit, pe harta celor mai tari festivaluri de trance din Europa și că Untold concurează la același nivel cu Tomorrowland, unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică electronică desfășurat anual în Belgia și Brazilia. Sunt impresionată de felul în care arată Cluj Arena, este un stadion de cel mai înalt nivel, mare, confortabil, cu o sonorizare absolut impecabilă!
Șuie Paparude!
Îmi dau jos pălăria în fața organizatorilor pentru că au reușit să pună în line up-ul Untold 2016 cei mai buni DJ ai momentului (Armin Van Buuren, Martin Garrix, Hardwell, Tiesto și mulți alții) și pentru că au adus la festival 300.000 de participanți. Da, sunt performanțe de care mă bucur din toată inima!
Dar frustrarea mea din prima zi de Untold 2016 nu-mi dă pace. Poate că ar trebui să uit și să trec mai departe, însă mi-am dorit atât de mult să văd Faithless la Untold, încât neșansa de a rata Faithless la Cluj din cauza proastei organizări a festivalului o să mă necăjească mult timp de acum înainte.
Adevărul este că prima zi de Untold a fost dezastruoasă, din punctul meu de vedere. Nu sunt cârcotașă când vine vorba de evenimentele muzicale din România, dau circumstanțe atenuante oricui, găsesc scuze și explicații – cel mai adesea le pun pe seama anilor de comunism și lipsei de experiență. Dar joi, pe 4 august, am venit din București după un drum lung și obositor, iar spre ora 20:00 am fost la Arena din Cluj-Napoca, cu un zâmbet larg pe față, în ciuda foamei, a setei și a oboselii. Cumpărasem abonamentele pentru Untold din luna februarie, pentru Faithless, care urmau să cânte la ora 21:00. Când am văzut coada de câteva sute de persoane de la intrare, m-am gândit: Vai, o să ratez începutul, ce păcat! După prima de oră de stat la coada groasă și calmă mi-am spus: Lasă, o să văd jumătate din concert, e bine. Am stat două ore la coadă ca să primesc mult dorita brățară pentru Untold 2016. Două ore! Credeam că o să văd măcar finalul Faithless și deschiderea oficială a festivalului. Dar… la intrare erau doar două persoane care controlau gențile celor câteva mii de oameni care își doreau să intre. Și care, culmea, nu protestau în niciun fel, pentru că găseau scuze și explicații.
Am intrat în perimetrul festivalului – în Parcul Central – când era aproape de ora 23:00. Peste tot erau cozi: la Cash Point, la mâncare, la băutură, la toalete… Totul era o coadă descurajantă. Am fugit, la propriu, către Arenă și… am ajuns la câteva minute după ce Faithless ieșise de pe scenă. Nu pot să scriu, nu pot să exprim în cuvinte dezamăgirea. Îmi venea să plâng, să urlu de supărare, îmi venea să le strig tuturor tinerilor: nu vă resemnați! Nu este normal să stăm trei ore la cozi! Nu este normal ca incompetența organizatorilor să vă priveze de Faithless! Haideți să facem ceva, ca să nu i se mai întâmple nimănui, niciodată, la Untold, așa ceva! Voi nu meritați să fiți tratați așa, ați plătit un bilet, v-ați făcut niște vise, v-ați dorit să fiți aici și nu vi s-a dat nicio șansă! Dar clujenii, arădenii, bistrițenii sau ieșenii (în cele trei ore de stat la cozi am auzit câte ceva despre fiecare) erau liniștiți, doar puțin dezamăgiți și atât.
Restul primei seri de Untold 2016 a fost o strădanie continuă de a afla cum se cumpără, unde se plătește, încotro sunt scenele, unde e mâncarea, de unde se ia berea și tot așa. Toți dădeau din umeri. Asta e tot ce am făcut până pe la 1:00 când, sleită și dezamăgită până în măduva oaselor, am plecat spre hotelul pentru care am plătit, cu mult timp înainte, un preț mult prea mare. Primul gând a fost să plec acasă, pentru că nimic nu poate să îmi readucă pofta de festival. Dar a doua zi am revenit și lucrurile s-au mai îndreptat: mai puține cozi, oameni care știau să te îndrume, mai multe persoane la controlul de la intrare și, mai ales, muzică de calitate, pe o Arenă impecabilă.
Restul zilelor mi-a lăsat același amalgam de impresii contrare: muzica se auzea simultan din toate părțile, era o atmosferă de bâlci cu călușei, karaoke și fum de mici, oamenii de la intrare azi te lăsau cu rucsacul – mâine nu, mâine te lăsau cu plasa din pânză – poimâine nu, se întrebau unii pe alții dacă să te lase cu o biată pătură sau nu, suficient cât să te descurajeze de la primul pas. Noroc că au compensat muzica, tinerii puși pe distracție, atmosfera din Arenă și berea bună.
Sincer, mă tot întreb, de când am revenit acasă: o să mai merg la anul la Untold? Nu știu. Știu doar că prefer să nu public pozele cu cozi și fum de mici.
Foto: arhiva personală
S-ar putea să vă placă și:
Cum a fost la concertul Coldplay de la Porto, 18 mai 2012
Ce treaba au anii de comunism cu lipsa de educatie. Oricine poate avea acces, la un click distanta, la informatii depsre cum se organizeaza un eveniment. Sunt cursuri de zece euro pe tot netul unde poti invata lucrurile elementare. Sau poti aduce de afra un organizator cu experienta si il platesti!
“…ceea ce cred că merită tinerii români să primească în anul 2016 din partea unui oraș european…”
“…neșansa de a rata Faithless la Cluj din cauza proastei organizări a festivalului…”
“Nu este normal să stăm trei ore la cozi! Nu este normal ca incompetența organizatorilor să vă priveze de Faithless! Haideți să facem ceva, ca să nu i se mai întâmple nimănui, niciodată, la Untold, așa ceva! Voi nu meritați să fiți tratați așa, ați plătit un bilet, v-ați făcut niște vise, v-ați dorit să fiți aici și nu vi s-a dat nicio șansă!”
Draga mea,
Cum se face ca au avut de suferit de pe urma statului la cozi doar cei care s-au lasat pe ultima suta de m. in privinta sosirii la festival.
Ai insirat o sumedenie de alte locuri in care ai fost asa ca stii bine ca la orice festival major, prima zi este cea care genereaza aceste neplaceri. Pentru ca atunci se valideaza biletele, se pun bratarile, toata lumea sta la cozi la cash-point-uri.
Eu unul am fost la ora 18 la intrare, am stat cam 15 minute la validare si cam tot atata la cash-point, si da, am prins toate concertele.
Cand iti cumperi un bilet cu 6 luni inainte, e normal sa faci cumva sa ajungi din Bucuresti la Cluj macar cu 2-3 ore inainte de artistul pentru care sustii ca ti-ai luat bilet la intreg festivalul (Faithless) . Au reusit altii sa ajunga din SUA, sau din Londra si nu reusesti tu sa ajungi la timp din Bucuresti, dupa care spui ca organizarea festivalului a fost proasta.
Da, daca portile festivalului se deschideau cu 2 ore inainte de Faithless, era vina organizatorilor, dar cei de la Untold au dat posibilitatea validarii biletelor si preschimbarii lor in bratari inca de miercuri de la ora 12, si apoi iarasi de joi de la ora 10 dimineata, tocmai ca sa se scurteze cat mai mult timpul de asteptare in prima zi de festival.
Au avut de suferit doar cei care, asementi tie, au venit in numar mare destul de tarziu.
Poate ca in loc sa-ti pui intrebarea ” o să mai merg la anul la Untold?” ar trebui sa te intrebi: “La anul o sa pornesc din timp din Bucuresti ca sa evit aglomeratia de la validare din prima seara?”
Solutii sunt: Se poate veni cu o zi inainte, se poate veni noaptea cu trenul la vagonul de dormit, te culci la 23 in Bucuresti si te trezesti pe la 7-8 in Cluj, se poate veni cu avionul intr-o ora, sunt 5-6 zboruri pe zi.
“Restul primei seri de Untold 2016 a fost o strădanie continuă de a afla cum se cumpără, unde se plătește, încotro sunt scenele, unde e mâncarea, de unde se ia berea și tot așa.”
Adica iti iei bilet cu 6 luni inainte si n-ai avut timpul sau curiozitatea sa intrii pe websitul sau facebookul festivalului sa te informezi in aceasta privinta?
Era o harta detaliata, procedura de plata era foarte bine documentata, apoi exista aplicatia pentru IOS sau Android, totul a fost ireprosabil organizat, dar doar tu nu te-ai descurcat, in tara ta, pe limba ta…
Asta este, organizare de rahat dom’le.
“…era o atmosferă de bâlci cu călușei, karaoke și fum de mici…”
Chiar te rog sa publici pozele cu fumul de mici, ca eu chiar asta am remarcat la partea de food, ca nu e tiganeala aia cu duhoarea de fum de hamsii, micaraie si carnataraie specifica balciurilor gen ziua orasului, recoltei, miss agricultura sau orice altceva de genul asta.
In plus in afara aleii cu zona de food, nicaieri in tot parcul nu vedeai tarabe cu mancare (implicit fum) ci doar baruri si tonete cu inghetata ori sucuri fresh.
Eu am vazut o atmosfera extraordinar de pozitiva, am vazut ca avem tineri frumosi, am vazut numai zambete, fericire, bucurie, optimism, am vazut o multime de zone de lounge, decoruri placute, securitate asigurata a fost si ea de nota 10, echipe de curatenie, masini de curatenie, care umblau non-stop zi si noapte sa adune de pe jos prin parc.
Ce n-am vazut in schimb, da nicaieri, poate imi spui tu unde erau… caluseii de balci?
Ce nu mi-a placut, toaletele! Dar asta e valabil la absolut orice festival in lumea asta.
Si am si eu 44 de ani nu 25, si cu sau fara rabdare, stiu cum sa-mi gestionez timpul astfel incat sa nu ma prinda ora 21 la cozi in prima zi a unui festival la care sunt asteptati 70.000 de festivalieri si pentru care mi-am luat biletul inca din octombrie.
Sper sa participi si la anul la Untold si iti doresc sa ai o experienta mult mai placuta decat cea pe care ai avut-o anul acesta! Poate daca lasi chestiile cu “nodul in papura” acasa, o sa ai impresia ca atmosfera este mai destinsa.
Bună, mulțumesc pentru mesaj! Dacă citești blogul Prin vacanță, ai să vezi că am o regulă simplă: nu scriu despre lucrurile, locurile sau oamenii care nu îmi plac. Nu caut niciodată nod în papură, pentru că am învățat să mă bucur de viață și să caut ceva pozitiv în orice experiență. Postul despre Untold nu face excepție, dacă îl citești cu atenție. Ca să îți răspund, pot să spun că am ajuns cât de repede am putut la Cluj, ținând seama de obligațiile din ziua respectivă, că alte sute de oameni au pierdut Faithless, ca și mine, din cauza proastei organizări de la intrare din prima zi, că am avut și poze cu fum de mici, cozi interminabile și călușei, dar, din nou, pentru că nu scriu despre ce nu-mi place, le-am șters. Nu, nu am stat la cozi la niciun festival cu 60-70 sau 80 de mii de fesivalieri. Nu știu cum se face, alții știu cum să gestioneze controlul la intrare, pusul brățărilor și controlul biletelor în prima zi, fără cozi. Pe bune, chiar reușesc. Da, îmi doresc să revin la Cluj, la Untold, dacă îmi place line up-ul. Vă doresc succes și la anul, festivalul este un succes, fără discuție! Oricum, o să merg la Depeche Mode, chiar mă bucur și mi se pare corect că au ales Cluj Arena pentru show-ul de la anul. Mulțumesc, încă o dată, pentru mesaj, toate cele bune!
“Dar clujenii, arădenii, bistrițenii sau ieșenii (în cele trei ore de stat la cozi am auzit câte ceva despre fiecare) erau liniștiți, doar puțin dezamăgiți și atât”. Si ce ar fi trebuit sa faca? sa se agite steril, sa vocifereze? oamenii merg sa se simta bina, nu sa transmita o stare de disconfort celor din jur iesindu-si din fire. Am fost in 2016 si a fost superb, merg si anul acesta.
Oare ai mai fost la Untold?
Nu :).