Am revenit la Roma după 9 ani în care mi-a fost tare dor de ea și am regăsit-o luminoasă, exuberantă, sentimentală, veselă, senină și înflorită. Mult mai frumoasă decât mi-o aminteam!
Ne-am cunoscut în ianuarie 2007 și a fost dragoste la prima vedere: am iubit din prima clipă aerul, străduțele pietruite, statuile, catedralele și restaurantele ei primitoare. Ah, și mâncarea – nu doar pizza, pastele, înghețata sau tiramisu! Ci și mozzarella adevărată, de bivoliță, prosciutto în toate felurile, bruschete, măsline pane și câte altele, dar deocamdată mă opresc aici.
Pentru că am scris de mai multe ori despre vacanțele romane, vă propun câteva idei pentru o vacanță cu copiii în capitala Italiei. Mă opresc să vă spun că tocmai am verificat că Italia are capitala la Roma, și nu la Milano, pentru că orașul străvechi și mereu plin de turiști nu are deloc aerul unei capitale administrative, ceea ce se poate spune, în schimb despre Milano, de exemplu. Dar asta este altă poveste, mai bine scriu despre ce puteți face la Roma în vacanța în familie, fie că mergeți primăvara, vara sau toamna. Iarna nu se prea simte în această parte de Italie unde clima e blândă și, cu hainele potrivite, poți fi turist în orice zi din an.
Iată 5 idei pentru o vacanță în familie la Roma:
1. Plimbare din Piazza Venezia către Colosseum. Clișeul Romei ca un muzeu în aer liber nu este clișeu degeaba și cred că despre puține locuri din lume se poate spune asta cu adevărat. Haideți să recunoaștem, copiii nu se dau în vânt după muzee. E nevoie de multă muncă de lămurire pentru a-i obișnui să aprecieze arta așa cum se cuvine. De aceea, în cele 4 zile cât am stat la Roma, mărturisesc că nu am intrat în niciun muzeu, ci ne-am plimbat pe străzi, recompensându-ne efortul cu pauze dese pentru înghețată! O plimbare din Piazza Venezia, lângă care se află Columna lui Traian, apoi trecând pe lângă Forumul Roman, spre Colosseum, până spre parcul Del Colle Oppio poate fi o frumoasă lecție de istorie strâns legată de Traian. Împăratul, nu altul!
Piazza Venezia
Columna lui Traian
Colosseum
Arcul lui Constantin
Parco del Colle Oppio
2. Înghețată, gelato, icecream, crème glacée și multe altele. Adică înghețată bună, multă, oriunde, oricând! Și dacă mergeți într-o plimbare de la Piazza Venezia spre râul Tibru, veți da de Piazza Mattei – o piațetă fermecătoare, liniștită și romantică, în centrul căreia se află Fontana delle Tartarughe (Fântâna Țestoaselor): o mică fântână renascentisă, grațioasă și elegantă, cu țestoase și delfini din bronz, din care se adapă păsările și care atrage atenția tuturor copiilor. Puteți să vă opriți și aici pentru o înghețată! Continând plimbarea spre Tibru, ajungeți în Cartierul Evreiesc, unde găsiți o grămadă de magazine cu dulciuri, cofetării, gelaterii și, desigur, pizzerii delicioase!
Fontana delle Tartarughe
Încă o înghețată, vă rog!
3. Distracție în Piața Sf. Maria din cartierul Trastevere. Sau Piazza di Santa Maria in Trastevere, în care se adună, la orice oră, artiști dornici de afirmare și recompense care zornăie, așa că pregătiți ceva mărunțiș. Unii chiar merită, măcar pentru strădania de a distra copiii cu baloane de săpun gigantice, cântece la chitară, picturi îndoielnice, voci răgușite sau statui vii originale. V-am mai povestit despre Trastevere, cartierul meu preferat din toată Roma, pentru atmosfera studențească de aici, terasele intime, străduțele pietruite întortocheate și galeriile de artă, printre multe altele.
Piazza di Santa Maria in Trastevere
Trastevere, cartierul roman boem al studenților
4. Piața în aer liber din Campo de Fiori. De acord, este un punct destul de turistic și, pe alocuri, cu produse de calitate îndoielnică – cum ar spune cârcotașii. Dar mie îmi place atât de mult acest loc din mijlocul căruia ne urmărește bietul Giordano Bruno, ars pe rug chiar în această piață, pe 20 ianuarie 1600, din pricina convingerilor sale științifice și filosofice, deloc pe placul bisericii. Astăzi, Campo de Fiori este una dintre ultimele piețe în aer liber din Roma și este un loc colorat și vesel, pentru că de aici puteți cumpăra nu numai fructe și legume proaspete (pe care le puteți spăla la cișmea și savura pe loc sau pe drum), ci și paste, ciuperci, salamuri italiene, sosuri, dulcețuri, cosmetice, crăticioare, farfurioare, suveniruri și multe nimicuri de care copiii vor fi încântați!
Statuia filosofului Giordano Bruno
5. Pantheonul. Nu știu din ce motiv, în prima vizită la Roma nu am ajuns la Pantheon. Poate pentru că, fiind fără copilul de 2 ani rămas în grija bunicilor, am petrecut prea mult timp degustând Limoncello, Amaretto, Cinar, Aperol sau Peroni? Poate. De data aceasta, însă, în primăvara lui 2016, mi-am făcut un scop din a ajunge să văd minunea din domul Pantheonului roman: calea luminoasă către cer (ca să nu spun, inestetic, gaura din cupola acestei bijuterii a arhitecturii). Un templu vechi de 2000 de ani, acum biserică catolică, este unul dintre cele mai bine păstrate monumente ale Europei și, intrând pe porțile largi în domul masiv, impresionant, rămâi, pur și simplu, cu gura căscată privind către cer. Dar am să vă las să descoperiți singuri (de fapt, alături de cei mici) acest sentiment plăcut al surprizei pe care îl lasă vizita la Pantheon.
Piața Pantheonului
Bolta Pantheonului
Dacă vi se face foame, acest magazin cu salamuri de toate felurile se află chiar în fața Pantheonului!
Dacă nu ați mers încă la Roma, vă rog, mergeți, aveți ce vedea. Dacă ați mai văzut Roma, vă rog, mai mergeți, aveți ce (re)vedea. Eu așa am să fac.
Vacanțe romane senine tuturor!
Ciao, Nonna!
FOTO: Arhiva personală.
S-ar putea să vă placă și:
Ce poți face în cinci zile la Roma
10 idei pentru vacanța de primăvară
Adela Popescu și Radu Vâlcan au revăzut Roma
10 motive pentru care iubesc Italia