Ce poți face într-o vacanță la Budapesta

Cu o atmosferă imperială, traversată de o Dunăre generoasă, clădiri vechi de sute de ani păstrate și puse în valoare admirabil, mâncare gustoasă, prețuri decente și nenumărate posiblități de petrecere a timpului, Budapesta este o destinație care merită măcar câteva zile ca să o descoperiți.

Am trecut de multe ori prin Budapesta, în drumul către alte zări și niciodată nu am avut răgaz să mă opresc – nu aș putea spune cu precizie de ce. Mă gândeam că în afară de Vaci Utca – strada principală pietonală cu magazine și cafenele și celebra clădire a Parlamentului, care apare pe toate ilustratele, capitala Ungariei nu are prea multe de oferit. Nimic mai greșit! După doar o zi de străbătut Budapesta, la îndemnul Oficiului de Turism al Ungariei, am descoperit o destinație de vacanță căreia i se cuvin mai multe zile, pentru a-i lua pulsul.

 

Budapesta este încărcată de istorie și acest lucru se simte la tot pasul. Capitala Ungariei are astăzi 1,8 milioane de locuitori și dacă ne referim la zona metropolitană Budapesta, populația se ridică la 3,3 milioane. Orașul s-a format în noiembrie 1873, prin unirea dintre Buda, Obuda și Pesta. Parte a Imperiului Austro-Ungar până în 1918, la începutul Primului Război Mondial, poartă amprenta stilului arhitectural austriac al epocii, datorând acestei perioade multe dintre clădirile care o fac tot mai căutată de turiști.

Am început plimbarea prin Budapesta în grădinile Castelului Buda, petrecând câteva ore în această parte de oraș de care nu te mai saturi. Străduțele din jurul Castelului, clădirile vechi, devenite simboluri ale orașului, atmosfera unică de aici îți dau doar o mică idee despre trecutul glorios al orașului.

La toate acestea se adaugă panorama către restul Budapestei care se deschide din dreptul Bastionului Pescarilor -un loc pe care nu trebuie să îl ratați, tocmai datorită peisajului pe care îl oferă, dar și arhitecturii sale speciale. Bastionul Pescarilor are șapte turnuri, a fost construit între 1895 și 1902 în stil neo-gotic își datorează denumirea breslei pescarilor, care în epoca medievală apăra orașul din acest punct.

Foarte aproape de Bastionul Pescarilor se află Biserica Matthias, foarte frumos renovată recent.

 

Traversând Dunărea pe celebrul Pod cu lanțuri – Szechenyi Chain Bridge – am ajuns în Pesta, în căutarea celui mai frumos Târg de Crăciun. Și am dat peste două, unul mai interesant ca altul! Dacă ajungeți la Budapesta în luna decembrie, veți găsi mai multe târguri, dar cele mai frumoase sunt Budapest Christmas Fair and Winter Festival și cel din fața Bazilicii Sf. Ștefan.

Interiorul Bazilicii Sf. Ștefan din Budapesta

Primul se află în Piața Vörösmarty, chiar la capătul celebrei străzi de shopping Vaci Utca și este deschis până pe 1 ianuarie 2017, iar al doilea este chiar în fața Bazilicii Sf. Ștefan, care devine, pe perioada târgului (până pe 2 ianuarie 2017) un imens ecran pentru proiecții luminoase dedicate Crăciunului. Ambele târguri te îmbie cu miros de vin fiert și scorțișoară, langoși, gogoși, cârnați tradiționali și palinci de toate felurile plus decorațiuni de Crăciun, obiecte tradiționale din ceramică, sticlă, piele, cosmetice hand made sau dulciuri.

Târgul de Crăciun din Piața Vörösmarty

Târgul de Crăciun din fața Bazilicii

 

Odată ajunși la Piața Vörösmarty, am făcut un popas bine meritat și luuung la Cofetăria Szamos – un loc celebru mai ales pentru dulciurile din marțipan adevărat, făcute în laboratoarele proprii! Zeci de feluri de torturi, prăjituri, bomboane de ciocolată, înghețată și multe alte delicii, cu sau fără marțipan, vă ademenesc din vitrinele aranjate cu migală și aflați că nu doar arată bine – ci sunt și foarte, froarte gustoase! Vă recomand bomboanele de ciocolată și tortul doboș, deși sunt convinsă că orice alegi nu poate fi decât foarte, foarte bun! Dar despre marțipanul de la Szamos o să vă mai povestesc și cu altă ocazie.

Pe parcursul perioadei petrecute la Budapesta și Szeged am avut parte de un ghid căruia îi datorăm plăcerea de a descoperi farmecul orașului, care a avut multă răbdare și bună voință să răspundă tuturor întrebărilor și dorințelor noastre. Așadar, dacă aveți nevoie, în călătoriile voastre, de un ghid care să vă însoțească (atât în Ungaria, cât și în alte zări), apelați cu încredere la Domnul Laszlo Moldovan (moldovan.ladislau@gmail.com), un român care locuiește la Budapesta și care este o adevărată enciclopedie!

Cofetăria Szamos și Budapesta

 

S-a făcut, deja, seară și e vremea mesei! Cea mai bună idee este o cină pe un vapor, care vă potolește foamea, setea de licori maghiare, dar și setea de Budapesta, pentru că vă puteți plimba pe Dunăre în timp ce serviți o cină bogată și admirați cele mai frumoase clădiri ale orașului, pe timp de noapte. Vă sfătuiesc să vă lăsați cu încredere pe mâinile unui Ardelean: Ardelean Tours Hungary organizează, printre altele, croaziere pe Dunăre cu cina inclusă, care durează o oră și jumătate și includ un meniu select, cu un bufet bogat și băuturi alese. Găsiți mai multe detalii aici.

 

Budapesta mi-a surprins simțurile și mi-a depășit așteptările, prin atmosfera de capitală europeană cu foarte multe atracții, cu servicii foarte bune la prețuri decente. Potrivită atât pentru iubitorii de plimbări urbane, cine selecte și artă, cât și pentru amatorii de cumpărături, cluburi de noapte sau băi termale, capitala Ungariei are câte ceva de oferit pentru fiecare. Ar mai fi multe de adăugat, dar le las pentru altă dată. Și închei spunându-vă că la Budapesta găsiți zeci de centre de SPA și wellnes, băi termale și centre de ralxare, pentru că orașul este așezat pe nu mai puțin de 125 de izvoare termale!

Muzeul Agricol Maghiar

Piața Eroilor

Lângă Parcul Varosliget se află un patinoar în aer liber imens!

FOTO: Arhiva personală.

 

 

 

Lasa un comentariu