Ce poți face o zi în orașul belgian Ghent

Ghent 33După ce s-a încheiat ediția din 2014 a festivalului belgian Rock Werchter am ales, pentru că aveam o jumătate de zi la dispoziție, să vizităm orașul Ghent, pe care nu-l văzusem încă. Efortul a meritat din plin și sper să revin și cu altă ocazie, pentru a vedea ce nu am reușit în câteva ore.

Orașul Ghent (așa se numește în engleză, Gent în flamandă sau Gand în franceză) se află în regiunea Flandra din nordul Belgiei. Este port și oraș universitar, fiind al treilea ca mărime din Belgia. Este deseori comparat, ca frumusețe sau punct de interes turistic, cu orășelul Bruges din aceeași țară, însă, dacă mă întrebați, micul Bruges este mai frumos. Atmosfera, arhitectura, prețurile și gustul berii se aseamănă, însă Bruges parcă are mai mult farmec.
Revenind la cele câteva ore petrecute la Ghent, am luat trenul din Leuven (prețul unui bilet la clasa a doua a fost 16 euro) și, după o oră, am ajuns la St. Pieters – gara principală. Acesta este unul dintre avantajele de a fi turist în Belgia: distanțele dintre orașe sunt mici, legăturile cu trenul și condițiile de călătorie foarte bune, la fel și prețurile biletelor.
La gara St. Pieters ne-am lăsat bagajele în cutiile speciale de depozitare (care costă 2.50, 3.50 sau 4.50 euro pentru 24 de ore, în funcție de capacitate), am luat tramvaiul 1 spre centru și am coborât la stația Korenmarkt. Adică în centrul orașului, la câțiva metri de Biserica Sf. Nicolae, Turnul cu Ceas (Belfort sau Belfry) și impunătoarea Catedrală Sf. Bavo, în interiorul căreia se află Altarul mielului mistic – capodopera lui Jan van Eyck.

Turnul cu Ceas (Belfort)

Ghent 1_Belfry

Ghent 6

 

Biserica Sf. Nicolae

Ghent 2_St Nicholas

Ghent 4_St Nicholas

Ghent 5

Ghent 7_Belfry

Ghent 8

Am lăsat în urmă cele trei turnuri emblematice pentru orașul Ghent și am mers spre Korenmarkt și, în piața mărginită de restaurante și cafenele, am savurat o bere (Primus, bere blondă draught, 4,40 euro/500 ml).

 

Ghent 13

Ghent 14  Ghent 11

Ghent 15

Ghent 16

Ghent 17

Ghent 18

Ghent 19

Ghent 20

Ghent 22

Ghent 23

 

Cu multă veselie și 9 euro mai puțin în buzunar, am mers spre unul dintre podurile peste râul Leie, de unde se pot închiria ambarcațiuni pentru croazieră pe râu. Obligatoriu mergeți spre Graslei, pentru a admira portul și a lua pulsul orașului Ghent, acesta fiind locul de întâlnire al localnicilor și un important punct de atracție pentru turiști.
Pe malul râului, nu am rezistat tentației de a savura încă o bere belgiană în decorul caselor flamande, întreținute impecabil, cu petunii și mușcate la ferestre, ca într-un joc Lego în care nimic nu este pus la întâmplare. De altfel, aceasta este impresia pe care ți-o lasă Belgia văzută din tren: totul este ordonat, verde, întreținut cu grijă și, mai ales, cu respect desăvârșit pentru natură.

Ghent 24

Ghent 25

Ghent 26

Ghent 27

Ghent 28

Ghent 31

Ghent 33

Ghent 34

 

Dar au trecut deja două ore și jumătate de când am ajuns la Ghent! Ar mai fi fost de vizitat Gravensteen (Castelul Contelui), pe lângă care am trecut în fugă, spre stația tramvaiului 1, sau podul St. Michael, de unde se deschide o frumoasă panoramă către centrul istoric al orașului. Nu-i nimic, acum știm unde să venim data viitoare și ce avem de văzut!

Gravensteen

Ghent 35_Castel

Ghent 36

 

Ghent 37

Ghent 38
La întoarcere, am mers direct la aeroport, am luat trenul din aceeași gară, St. Pieters, de unde sunt trenuri din oră în oră către aeroportul Zaventem din Bruxelles. Am plătit 15 euro pentru un bilet de tren, iar drumul a durat aproape o oră.

 

 

 

Lasa un comentariu