Ce poți face în cinci zile la Roma

Roma Fontana di Trevi

Roma. Primul lucru care îmi vine în minte când spun numele Orașului Etern sunt… statuile! Da, statuile din jurul fântânilor celebre din Roma, cu zeițe misterioase, delfini, nimfe, cai, zei răzbunători, înflorituri baroce sau coloane dorice – mi se par adevărate minuni ale lumii.

Dacă întrebi pasionații de călătorii care este orașul lor preferat, mai mult de jumătate vor răspunde: Roma! Pentru că respiră istorie la tot pasul, iar urmele lăsate de mari artiști și arhitecți dau Romei o savoare unică.

Capitala Italiei are o istorie de peste 2500 de ani. Astăzi, Roma este cel mai mare și cel mai populat oraș italian, cu peste 2,7 milioane de locuitori. Este situată în centrul țării, în regiunea Lazio, și traversată de râul Tibru. Roma are câte ceva pentru fiecare. Piețe cu fântâni și statui maiestuoase, galerii celebre, vestigii antice, catedrale, dar și străzi comerciale înțesate de magazine, pizzerii și cafenele.

Îți propun câteva trasee pentru cinci zile la Roma, care cuprind principalele atracții ale orașului.

Ziua 1

  • Vaticanul

Micul stat suveran (cel mai mic ca suprafață și număr de locuitori din lume) este o enclavă în Roma. Aici este reședința papală.
Ai de vizitat Piața și Bazilica Sf. Petru (foto dreapta) și Muzeele Vaticane, cu Capela Sixtină. Îți va lua destul de mult timp să le vizitezi pe toate și e bine să pornești de dimineață și să te înarmezi cu răbdare, pentru că sute de turiști vin zilnic aici. Muzeele Vaticane sunt închise duminica (mai puțin în ultima duminică din lună) și toate aceste puncte de interes cer o ținută corespunzătoare. Află detalii aici: http://mv.vatican.va/3_EN/pages/MV_Home.html
Acordă-ți puțin timp pentru a admira Piața Sf. Petru, capodopera sculptorului italian Bernini, cu cele 284 de coloane, desfășurate pe patru rânduri, cu 140 de statui.
În Bazilica Sf. Petru se află, alături de alte opere de artă celebre, și Pieta, sculptura renascentistă, din marmură de Carrara, a lui Michelangelo, de o grație inegalabilă.
Ar fi foarte multe de spus despre Vatican, de aceea îi voi acorda mai mult spațiu cu altă ocazie.
În mod intenționat am ales Vaticanul pentru prima zi, pentru că e un traseu bogat, dar obositor, care îți va consuma mult timp și energie!

Ziua 2

  • Colosseumul, Arcul lui Constantin, Forumul Roman, Piazza del Campidoglio, Piazza Venezia cu monumentul Vittorio Emanuele

 

Colosseum 2

Colosseumul (foto sus) este obligatoriu de vizitat, pentru că este una din cele 7 Minuni ale lumii! Măreția sa te face să-ți imaginezi luptele de gladiatori care aveau loc aici acum 1700 de ani și la care asistau 150.000 de romani.

Programul de vizitare al Colosseum-ului variază în funcție de anotimp și lună, așa că informează-te din timp. Ultima intrare se face cu o oră înainte de închiderea Colosseum-ului! Mai multe informații aici.

 

 

Aproape de Colosseum se află Arcul lui Constantin și Forumul Roman (ruinele orașului antic, foto sus), după care poți să te îndrepți către Piazza del Campidoglio (proiectată de Michelangelo) și Piazza Venezia, un loc plin de cafenele, restaurante și magazine. În apropiere se află și Columna lui Traian (foto jos).

 

Ziua 3

  • Castel Sant’ Angelo, Trastevere

Castel Sant’ Angelo (foto sus) este o fortăreață care a fost, de-a lungul istoriei, și închisoare, și reședință papală. Astăzi adăposește expoziții de artă, vase antice sau arme. Este așezată pe malul râului Tibru, aproape de Vatican. http://www.castelsantangelo.com/

 

Trastevere (foto sus) este una dintre zonele cele mai frumoase ale Romei. Are ceva din farmecul Montmartre, din Paris! Cu străduțe înguste, școli, pizzerii și brutării care miros de la zeci de metri a pâine caldă, mici prăvălii, piațete și biserici ascunse. Trastevere înseamnă “dincolo de Tibru” și merită să faci o plimbare pe străzile sale pietruite. Seara, cartierul se animă de localnici și turiști care ies la terase. E o zonă nu neapărat turistică, frecventată de locuitori și de studenții din Roma – ceea ce îi adaugă mult farmec. Este unul dintre cele mai romatice locuri din lume, și nu e o exagerare!

Ziua 4

  • Campo de’ Fiori, Piazza Navona, Pantheonul

Campo de’ Fiori funcționează, ziua, ca o piață de legume, fructe și flori, iar seara se umple de localnici și turiști veniți să se plimbe. În centrul acesteia se află statuia filozofului Giordano Bruno.

În apropiere se află Piazza Navona, un loc ce-ți taie respirația. Probabil că ai văzut-o în multe filme, ți se va părea familiară. Are formă dreptunghiulară și, arhitectural, poate fi descrisă ca și chintesența epocii Barocului în Roma. Trei fântâni arteziene se află în Piazza Navona (foto jos), cea mai mare fiind Fântâna Celor Patru Râuri (Fontana dei Quattro Fiumi, opera lui Bernini). Este un loc plin de viață zi și noapte, mărginită de restaurante, hoteluri, gelaterii și cafenele celebre, pentru turișii cu dare de mână.


Poți să mai vizitezi Pantheonul și Piazza della Rotonda, apoi să te îndrepți către Fontana di Trevi (foto jos) și Piazza di Spagna (ceva mai mică decât mi-o imaginam…). Savurează o înghețată pe treptele aglomerate și pornește spre raiul shoppingului: Via Condotti, Via del Corso și străzile adiacente!

Ziua 5

  • Piazza del Popolo, Villa Borghese

Poți să începi ziua tot în Piazza di Spagna, apoi mergi către Piazza del Popolo și parcul în care se află Villa Borghese. Astăzi, aici se află Galleria Borghese, o colecție bogată de picturi (Caravaggio, Tizian, Rafael), sculpturi și obiecte de artă care i-au aparținut Cardinalului Scipione Borghese, nepotul Papei Paul V. Dacă vrei să vizitezi Galleria Borghese trebuie să-ți rezervi biletul înainte, găsești informații aici: http://www.galleriaborghese.it/borghese/en/edefault.htm

Travel tips

  • Ca posibilități de cazare, în jurul garei Termini sunt multe hoteluri accesibile (Hotel Flower Garden, Via del Viminale 7 este modest, dar ieftin și aproape de centrul vechi).
  • Transportul în Roma se poate face cu ajutorul autobuzelor sau al metroului (care nu e prea convenabil pentru turiști, pentru că nu s-a putut construi în centrul vechi al Romei din cauza vestigiilor antice descoperite permanent aici). Totuși, cel mai bine e să iei străzile la pas!
  • Ca în majoritatea capitalelor europene, restaurantele și pizzeriile din zonele turistice sunt scumpe. În Trastevere, de exemplu, ai să mănânci mult mai bine, la jumătate de preț.
  • Despre specialități culinare ar fi multe de scris, dar se spune că la Roma e cea mai bună pizza din Italia. Și pastele (bucatini all’amatriciana), legumele preparate în diverse moduri (broccoli, anginare) sau deserturile (zuppa dolce). Încearcă Saltimbocca, un preparat roman din carne de vițel, cu prosciutto crudo și salvie, gătit în unt și vin alb. Mamma mia!
  • Traficul în Roma este de coșmar. Străzile sunt înguste și întortocheate, foarte aglomerate și imposibile la orele de vârf, șoferii temperamentali, iar scuterele par a veni cu viteză din toate părțile.
  • Dacă te fascinează catacombele, vizitează și Via Apia și Catacombele din Roma, cimitirele antice ale Romei.
Foto: Bogdan Chirilă, arhiva personală
Și câteva secvențe dintr-un film minunat, Roman Holiday, cu Audrey Hepburn și Gregory Peck, cu imagini ale Romei din 1953!

Comentarii

tesoruccio49 , 16 February 2012 at 8:47 pm

ATI UITAT COLUMNA LUI TRAIAN?

tesoruccio49 , 16 February 2012 at 8:49 pm

Scuza voiam sa vad o fotografie,prima data cand merg la ROMA,merg savad columna!

Cristiana , 16 February 2012 at 9:10 pm

OK, si o fotografie cu Columna! 🙂

Toamnă la Roma | Prin vacanta , 4 November 2012 at 7:22 am

[…] Cinci zile la Roma […]

Lasa un comentariu