Dacă, în prima zi petrecută la Munchen, am vizitat Deutsches Museum și Villa Stuck, cea de a doua a fost dedicată Palatului Nymphenburg și Marienplatz, piața principală a orașului și străduțelor din jurul acesteia.
A plouat mult și în a doua zi și era destul de frig, așa că dimineața am petrecut-o prin sălile baroce ale Palatului Nymphenburg, imaginându-mi că mă pregătesc pentru cel mai important bal al anului! Palatul a fost, pentru mulți ani, reședința de vară a conducătorilor Bavariei. A fost inaugurat în 1675 și, dacă inițial era doar o mică reședință, de-a lungul anilor a fost extins, iar astăzi este cel mai mare palat în stil baroc al Germaniei. Construcția sa a început în 1664 când, pentru a sărbători nașterea fiului lor (Max Emanuel), Principele Elector Ferdinand Maria și soția sa, Henrietta Adelaie de Savoia, au decis să ridice un palat de vară în vestul Munchenului. Aici am să fac o mică paranteză și am să vă spun că Bavaria a fost condusă, între 1180 și 1918, de una dintre cele mai importante dinastii ale Europei, Wittelsbach. Dacă doriți să aflați mai multe despre casa regală a Germaniei, găsiți aici informații.
Nymphenburg este acum un domeniu imens. Palatul are câteva aripi și clădiri anexe, grădini minunate, un parc întins, prin care se ascund canale și mici pavilioane. Este construit în stil baroc și cele mai importante atracții sunt, în interiorul palatului, Lackkabinett (o încăpere mică, decorată cu frumoase motive chinezești, lucrate în email negru pe lemn – foto jos) și Galeria frumuseților, o impresionantă colecție de portrete de femei, care i-a aparținut lui Ludovic I al Bavariei.
Vă recomand să vizitați palatul Nymphenburg vara, când grădinile sunt înflorite, parcul este verde și sunt deschise și clădirile anexe. Pentru că, între lunile octombrie și martie, clădirile anexe ale palatului (Amalienburg – o cabană de vânătoare, Badenburg – un pavilion cu o sală de bal, Pagodenburg – un alt mic pavilion frumos decorat și Magdalenenklause – o clădire anexă ce adăpostește trăsuri care au aparținut familiei regale) sunt închise.
Se ajunge cu tramvaiul 17 de la Hauptbahnhof sau Karlsplatz până la stația Schloß Nymphenburg. Prețul biletelor de intrare variază în funcție de ceea ce doriți să vizitați și de perioada anului, găsiți informații aici, iar site-ul oficial al Palatului Nymphenburg este aici.
În Marienplatz am asistat la instalarea bradului de Crăciun
Piața centrală a orașului, Marienplatz, este locul de întâlnire al localnicilor și, desigur, nelipsită din traseul turiștilor. Dominată, pe o latură, de Primăria orașului Munchen (Neues Rathaus) și, în centru, de statuia Fecioarei Maria, Marienplatz este înconjurată de biserici vechi, în stil gotic sau baroc și o mulțime de cafenele, magazine și restaurante. Străduțele pietonale din jur sunt, de asemenea, pline de magazine, cafenele și berării.
La mijlocul lunii noiembrie, Marienplatz era în toiul pregătirilor pentru târgul de Crăciun și zeci de muncitori lucrau la decorarea bradului imens din fața Primăriei. Utilaje greoaie peste tot, lucrători gălăgioși, cabane din lemn care așteptau să fie asamblate, turiști curioși – un vacarm care prevestea ceva foarte frumos! Și care, combinat cu mirosul de castane coapte și turtă dulce și vitrinele decorate de Sărbători aducea Crăciunul mult mai aproape decât era în ziua de 12 noiembrie!
Nu departe de Marienplatz, pe Dienerstr. nr. 14-15, se află o celebră cofetărie și cafenea, Alois Dallmayr, de unde puteți cumpăra cele mai bune bomboane de ciocolată din Germania, a căror calitate concurează cu ciocolata belgiană!