În italiană L’Ultima Cena sau Il Cenacolo Vinciano, Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci este una dintre comorile orașului Milano. Pe bună dreptate, este protejată ca o comoară prețioasă și nu poți ajunge să o admiri cu ochii tăi fără o rezervare în prealabil, făcută, cel mai sigur, cu câteva zile inainte. Sau chiar săptămâni, în plin sezon turistic.
Am avut mare noroc să găsesc un loc liber chiar cu o zi înainte de singurele momente în care aș fi putut să fac această vizită. Și am reușit să văd Cina cea de Taină abia în a doua vizită la Milano, în august 2012, pentru că nu e un obiectiv turistic ca oricare altul, ci mult mai protejat de mediul extern și de efectele sale.
Pictată de Leonardo da Vinci între 1495 și 1498, pe unul dintre pereții sălii de mese a mănăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano, pentru Ducele Ludovico Sforza, Cina cea de Taină ocupă un perete întreg și măsoară 460/880 cm. Pictura înfățișează scena biblică a Ultimei Cine, în care Isus le mărturisește Apostolilor că unul dintre aceștia îl va trăda.
Pictura murală în tempera și ulei a suferit mult de-a lungul timpului și a trecut prin numeroase etape de restaurare, cea mai recentă și mai importantă fiind încheiată în 1999. Leonardo nu a folosit aici tehnica vremii, affresco (pictura pe peretele umed) – care i-ar fi cerut o viteză de execuție mai mare, ci o tehnică a secco (uscată), care i-a permis ore, zile, luni de meditație asupra personajelor și operei sale. Un lucru e cert, Leonardo avea ritmul lui… Din acest motiv, Cina cea de Taină a început să se degradeze chiar la câțiva ani după ce a fost pictată de Leonardo da Vinci, după cum arată cronicile vremii. Cum spuneam, ultima reustaurare, cea din 1999, a îmbunătățit cu mult aspectul capodoperei artistului italian.
Pericolul variațiilor de temperatură, al poluării, prafului și, în general, al mediului extern asupra operei au impus reguli stricte de vizitare a picturii lui da Vinci. Se intră în grupuri de câte 25 de persoane, vizita durează 15 minute, este nevoie de rezervare în prealabil, la o anumită oră, iar biletele sunt nominale, nu sunt returnabile și nu se pot schimba data, ora și nici numele pentru care a fost făcută rezervarea.
Ca să vizitezi Cenacolo Vinciano (sau L’Ultima Cena – Cina cea de Taină) trebuie să îți faci rezervare cu câteva zile înainte (în plin sezon, chiar cu mai mult timp înainte, cel puțin o săptămână). Rezervarea se poate face la telefon sau online, iar prețul biletului (rezervat telefonic) este 8 euro (se aplică reduceri pentru studenți, tineri sub 25 de ani sau persoane peste 60 de ani). Atenție, prețurile sunt valabile pentru 2012.
- Adresa:
Piazza Santa Maria delle Grazie, 2 MILANO (MI) – 20100
- Cum se ajunge:
Tramvaiul 18: stația Corso Magenta – Santa Maria delle Grazie
Metrou – M1: stația Conciliazione sau Cadorna
Metrou – M2: stația Cadorna
- Casa de bilete – program:
Marți-duminică, între 8.15 – 19.00, închisă lunea, pe 1 ianuarie, 1 Mai, 25 decembrie.
Ultima intrare: 18.45
- Telefon pentru rezervări (insistați, e nevoie de timp și răbdare):
+39 02 92800360
- Rezervări online:
http://www.vivaticket.it/index.php?nvpg%5Btour%5D&id=744&wms_op=cenacoloVinciano
- Mai multe informații găsiți aici:
http://www.vivaticket.it/index.php?nvpg[evento]&id_evento=931728&idt=744