Dubai (6): Turul orașului Dubai în câteva ore

Dubai_Abra 4

În prima zi petrecută în Dubai am ales să facem un tur organizat al orașului, o excursie de o jumătate de zi, care ne-a purtat prin câteva locuri de interes turistic. A fost o decizie inspirată, pentru că ne-am dat seama de distanțele uriașe și de dimensiunile greu de estimat ale acestui oraș în plină expansiune.

Chiar dacă am închiriat o mașină, a fost o idee bună să apelăm la turul organizat. La sfârșitul zilei, mi-am dat seama că nu am fi reușit să vedem, în cinci ore, atât de multe locuri, și nici să aflăm atât de multe informații. Mai mult decât atât, am putut să ne facem o idee generală despre orașul Dubai și să vedem cât de întins este. E imens! Prin mijlocul său trece o autostradă cu câte șase sau chiar șapte benzi pe fiecare sens – Sheikh Zayed Road (sau E11), care are, în Dubai, 55 de km și care leagă emiratul Dubai de Abu Dhabi.

Am plecat de la hotel la ora 8.30, cu autocarul, iar prima oprire a fost într-un loc din care, teoretic, se puteau face fotografii frumoase cu vestitul hotel Burj Al Arab. Dar cum era o mare furtună de nisip și ploua… nu am putut face poze! Am mers mai departe spre Majlis Ghorfat Um-al-Sheef – prima casă construită în Dubai, în 1955, recent renovată. Un loc interesant, în care afli lucruri despre istoria beduinilor, evoluția emiratelor din ultimii ani, dar și despre casele de la mijlocul secolului trecut sau stilul de viață al arabilor.

Dubai_Majlis Ghorfat 1

Dubai_Majlis Ghorfat 2

 

Majlis Ghorfat Um-al-Sheef are două etaje, a fost reședința de vară al șeicului Rashid bin Saeed al-Maktoum, este realizată din gips și piatră de coral, cu turn de vânt (cum au mai toate casele tradiționale din zona veche a orașului, aproape de canalul The Creek) și este decorată cu covoare, perne și vase tradiționale.

După Majlis Ghorfat Um-al-Sheef am mers spre Moscheea Jumeirah. Oricât de greu de crezut ar părea, în momentul în care am coborât din autocar a început o ploaie torențială și s-a pornit un vânt cum nu credeam că există în deșert! Sunt patru zile pe an ca acestea, atunci când se schimbă anotimpurile – ne-a spus ghidul nostru. Noi am prins două! Nu am vizitat moscheea în interior, dar știu că se poate vizita prin tururi organizate de The Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding. Ei organizează tururi șase zile pe săptămână, de sâmbătă până joi, începând cu ora 10.00. Trebuie să fiți la 9.45 în fața moscheii, îmbrăcați decent. Turul durează 75 de minute și costă 10 dirhami.

Dubai_Moscheea Jumeirah 3

Dubai_Moscheea Jumeirah 2

 

Următoarea oprire a fost în zona Bastakiya, partea veche a orașului, unde se află și Centrul Cultural Sheikh Mohammed, de care am pomenit mai devreme. Nu ratați o plimbare prin Bastakiya dacă vizitați Dubai-ul, pentru că este o zonă foarte frumoasă, cu străduțe înguste, case tradiționale, o moschee, galerii de artă, expoziții și ateliere tradiționale.

Dubai vechi 5

Dubai vechi 7

 

În continuare am poposit, timp de o oră, la Dubai Museum, aflat în incinta Fortului Al Fahidi, construit acum 200 de ani. Am vizitat muzeul și am aflat lucruri interesante despre istoria beduinilor, am văzut evoluția lor spectaculoasă din ultimii zeci de ani, și cum au trecut de la cultivatori de curmale, agricultori sau căutători de perle – la mari exploatatori de petrol și gaze naturale.

Dubai_Dubai Museum 1

Dubai_Dubai Museum 2

Dubai_Dubai Museum 3

Dubai_Dubai Museum 4

Dubai_Dubai Museum 5

Dubai_Dubai Museum 6

 

Cum ne aflam în zona Bur Dubai, am Traversal Creek-ul, cu Abra, spre partea orașului denumită Deira. The Creek este un canal natural, cu apă sărată, care străbate Dubai-ul. Se traversează cu Abra – un fel de taxi pe apă, o barcă din lemn, destinată transportului de persoane. Traversarea Creek-ului costă 1 dirham, iar bărcile pleacă la fiecare câteva minute.

Dubai_Abra 1

Dubai_Abra 3

Dubai_Abra 2

Dubai_Abra 4

Dubai_Abra 6

Dubai_Abra 7

 

După câteva minute am ajuns aproape de zona bazarurilor vechi din Dubai. Un loc în care mi-ar fi plăcut să poposim mai mult, dar nu am reușit. Am vizitat bazarul de mirodenii și pe cel de aur – despre care sunt convinsă că ați auzit atât de multe! Nu am cumpărat nimic, deci nu am negociat, pentru că nu acesta a fost scopul vizitei, dar pot să spun că găsești cam orice îți dorești, iar prețurile pot fi, într-adevăr, mai mici decât în Europa, pentru că sunt scutite de taxe. Dar trebuie să știi să negociezi!

Dubai_Bazar aur 1

Dubai_Bazar aur 3

Dubai_Bazar aur 5

Dubai_bazar 2

Dubai_Bazar aur 4

Dubai_Bazar aur 6

 

Când am ajuns în bazarul de aur trecuse de ora prânzului, soarele își făcuse loc printre firele de nisip din aer, norii dispăruseră și era, din nou, cald. Noroc că bazarul e acoperit! După puțin window-shopping în fața magazinelor cu bijuterii și ceasuri, unde arabii vorbeau gălăgios la telefon – negociind, probabil, prețurile diamantelor de câteva carate! – ne-am întors la hotel.

Pentru această excursie am ales un tur al firmei Arabian Aventures, intitulat City of Merchants, care a durat de la 8.30 până la 14.00 și a costat 155 de dirhami/adult și 75 dirhami/copil (un dirham este aproximativ cât un leu). Autocarul ne-a luat de la hotel și ne-a adus tot aici, nu am avut nicio masă inclusă, doar apă, ne-a însoțit un ghid în limba engleză și am fost foarte mulțumiți de serviciile oferite.

S-ar putea să vă placă și:

Dubai (1): primele impresii din Emiratele Arabe Unite

Dubai (2): prânzul cu un beduin. Despre tradiții și islam

Dubai (3): FOTO – contrastul între vechi și nou

Dubai (4): “Desert safari”, o experiență unică

Dubai (5): Ce am mâncat în Emiratele Arabe Unite

 

Foto: Arhiva personală. Utilizarea fotografiilor și textului sunt interzise fără acordul autorului.

 

Comentarii

[…] Dubai (6): Turul orașului Dubai în câteva ore […]

[…] timpul vacanței de primăvară din Dubai am făcut, într-o zi, turul orașului Abu Dhabi, pentru că am fost curioasă să aflu cât mai […]

[…] Flydubai, ceea ce a presupus două zboruri de câte 4 ore și jumătate și o escală în emiratul Dubai (nu este nevoie de viză de tranzit!). Contrar aparențelor, nu fac publicitate pentru compania […]

Lasa un comentariu