Dubai (7): Burj Khalifa sau cum se vede orașul Dubai din cea mai înaltă clădire din lume

Dubai_Burj Khalifa 26

828 de metri înălțime, peste 160 de etaje, cel mai înalt turn de observație din lume, cel mai rapid lift, cea mai lungă distanță care poate fi parcursă cu liftul și lista recordurilor continuă. Acestea sunt cifrele care fac din Burj Khalifa – cea mai înaltă clădire din lume – un important punct de interes turistic din Dubai!

Nu mă simt deloc bine la înălțime, dar nu ratez nicio ocazie să urc: pe munte, cu telecabina, telegondola, lifturi exterioare sau turnuri celebre în toată lumea. Cred că e păcat să ratezi priveliști extraordinare doar pentru că ai rău de înălțime. Tot sper că, urcând cât mai sus, o să scap de slăbiciunea asta – dar încă nu am reușit.

Vizitarea celei mai înalte clădiri din lume este o experiență în sine. Iar emiratezii au știut cum să exploateze acest punct de interes turistic la cote maxime! Burj Khalifa merită cucerit până în vârf (de fapt, până acolo unde duc lifturile), într-o zi cu soare, iar vizita – costisitoare! – trebuie programată cu câteva zile înainte. Cred că este la fel de frumos și noaptea, când Dubaiul  este inundat în lumină și toți zgârie-norii strălucesc de sus până jos.

Burj Khalifa se află chiar lângă celebru Dubai Mall (cel mai mare shopping mall din lume, foto jos). De fapt, intrarea pentru vizitarea turnului este chiar în incinta mall-ului, la parter.

Dubai_Dubai Mall 3

Dubai_Dubai Mall 4

Dubai_Burj Khalifa 10

Dubai_Burj Khalifa 5

Dubai_Burj Khalifa 7

Dubai_Burj Khalifa 8

Se intră în grupuri, am stat la coadă vreo 20 de minute, apoi am intrat în liftul care te introduce într-o atmosferă SF, pentru că este semi-iluminat, pe fundal se aude o muzică parcă desprinsă din filmele americane despre călătorii în spațiu și numărul etajelor se succede, pe ecran, cu o viteză uluitoare. Nici nu simți când ajungi la etajul 124 – unde se află punctul de observație. Mai precis, distanța este parcursă într-un minut!

Dubai_Burj Khalifa 11

Dubai_Burj Khalifa 12

Priveliștea care se deschide de aici asupra Dubaiului îți taie răsuflarea. Am vizitat Burj Khalifa la orele dimineții – mai precis, 11.30 – pentru că am făcut rezervările cu trei zile înainte și a fost singurul interval disponibil. Dar cred că orice oră ai alege, priveliștea e la fel de frumoasă. Din păcate, a fost o zi destul de umedă, iar atmosfera încărcată, așa că se putea vedea și mai clar.

Dubai_Burj Khalifa 17

Dubai_Burj Khalifa 13

Dubai_Burj Khalifa 14

Dubai_Burj Khalifa 15

Dubai_Burj Khalifa 16

Dubai_Burj Khalifa 19

Dubai_Burj Khalifa 20

Dubai_Burj Khalifa 23

Dubai_Burj Khalifa 24

Dubai_Burj Khalifa 26

Dubai_Burj Khalifa 27

Dubai_Burj Khalifa 29

Dubai_Burj Khalifa 30

Dubai_Burj Khalifa 21

Am cumpărat biletele online, de aici. Au costat 130 de dirhami pentru un adult și 100 pentru copil (un dirham este aproximativ cât un leu). Dacă, însă, doriți să vizitați turnul seara, e bine să vă cumpărați biletele cu mai multe zile înainte (cel puțin o săptămână).

Câteva cifre:

  • Burj Khalifa este, din ianuarie 2010, cea mai înaltă clădire din lume, măsurând 828 de metri.
  • Ridicarea sa a început în 2004. Inițial, trebuia să se numească Burj Dubai, însă criza financiară și-a spus cuvântul. Aflat în datorii, Emiratul Dubai a cerut ajutorul fratelui său mai bogat, Abu Dhabi, iar clădirea a fost temrinată datorită împrumuturilor. Din acest motiv și-a schimbat denumirea în Burj Dubai, în semn de recunoștință față de Președintele Emiratelor Arabe Unite (totodată, emirul Abu Dhabi), Khalifa bin Zayed Al Nahyan.
  • Construcția a costat 1,5 miliarde $.
  • Burj Khalifa are 163 de etaje.
  • Există 500.000 de metri pătrați destinați birourilor și spațiilor rezidențiale.

Dubai_Burj Khalifa 31

Dubai_Burj Khalifa 32

Dubai_Burj Khalifa 2

Dubai_Burj Khalifa 1

Dubai_Burj Khalifa 33

 

S-ar putea să vă placă și:

Dubai (1): primele impresii din Emiratele Arabe Unite

Dubai (2): prânzul cu un beduin. Despre tradiții și islam

Dubai (3): FOTO – contrastul între vechi și nou

Dubai (4): “Desert safari”, o experiență unică

Dubai (5): Ce am mâncat în Emiratele Arabe Unite

Dubai (6): Turul orașului Dubai în câteva ore

 

 

Foto: Arhiva personală. Utilizarea fotografiilor și textului sunt interzise fără acordul autorului.

 

Comentarii

Oferte speciale de sezon | Prin vacanta , 10 January 2014 at 4:46 pm

[…] vreți să evadați într-o destinație exotică, puteți să alegeți Dubai. Până la începutul lunii februarie nimeriți în plin sezon al reducerilor, temperatura este de […]

[…] După o aterizare perfectă în Dubai, am așteptat vreo 3 ore, în loc de 2, și am plecat mai departe către Colombo, pe la miezul nopții de acolo. Înainte să adorm până la aterizare, am reușit să surprind luminile cleei mai înalte clădiri din lume: Burj Khalifa. […]

[…] urcat și în Burj Khalifa (cea mai înaltă clădire din lume), asta mulțumită rezervărilor făcute online de Cabral […]

[…] Dubai (7): Burj Khalifa sau cum se vede orașul Dubai din cea mai înaltă clădire din lume […]

[…] Dubai (7): Burj Khalifa sau cum se vede orașul Dubai din cea mai înaltă clădire din lume […]

Lasa un comentariu