În cel mai neașteptat moment al anului, am reușit să ajung la New York și să văd, pentru a treia oară, expoziția anuală Costume Institute de la Muzeul Metropolitan de Artă. Care este dedicată, anul acesta, designerului american de origine britanică Charles James.
Expoziția Charles James: Beyond Fashion își invită vizitatorii în lumea balurilor, recepțiilor, cocktail-urilor și cinelor elegante din prima jumătate a secolului al XX-lea, pentru că în spațiul generos de la MET sunt expuse rochii concepute de designerul cunoscut drept primul creator de haute-couture american.
Charles James s-a născut în Anglia, în 1906. Și-a deschis un magazin în 1926, la Chicago, la numai 19 ani, apoi a devenit, treptat, cunsocut și a locuit la New York, Londra și Paris. Între anii ‘30 și ’50, în mod special, rochiile sale de bal cu croieli sofisticate, din materiale prețioase, erau îmbrăcate de doamne din înalte societate sau vedete ale vremii, la cele mai elegante evenimente din New York, Londra sau Paris.
Am admirat, în cele două săli de la MET, rochiile nemaipomenite create de Charles James și am înțeles, încă o dată, că moda nu e doar un moft. Că o rochie de designer, tăiată și cusută impecabil, realizată din materiale voluptuoase, croită pe corpul celei care o poartă, poate fi o adevărată operă de artă. De aceea spun că expoziția Charles James: Beyond Fashion este o odă închinată feminității.
Citind ceea ce credea Charles James despre modă, dar și părerile altor designeri cunoscuți ai epocii sale, am realizat că marele talent al unui designer nu constă doar în potrivirea materialelor, a culorilor și a croielilor; ci în măiestria cu care toată această potriveală pune în evidență corpul celei sau celui care îi poartă creațiile. Sau felul în care i se mișcă hainele pe corp atunci când pășește, când dansează, se apleacă sau întinde o mână. Și pentru că James este celebru pentru rochiile sale de bal, a reușit să creeze ținute în care orice femeie s-ar fi simțit divină. Și admirată, de aproape sau de la distanță.
Plimbându-mă printre rochiile cu tăieturi și cusături perfecte, parcă auzeam foșnetul clinilor din tafta violet, simțeam parfumul de vanilie al tulului ivoriu sau puteam să zăresc o mică trenă roșie șerpuind prin mulțime. Toate, absolut toate rochiile pe care le-am văzut sunt – cu taliile lor minuscule și decolteele cu detalii care atrag atenția – atât de sexy, unele chiar erotice. Erotism pe care James nu l-a negat niciodată, dimpotrivă, anumite creații ale sale, inspirate din arta vremii (Picasso, Matisse și alții) sunt cât se poate de explicite!
Interesant este și felul în care Charles James și-a denumit creațiile: rochia-lalea, rochia-fluture, rochia-copac, rochia-trifoi și așa mai departe, inspirat de formele cu simetrii perfecte și proporții matematice, chiar științifice.
La fel de interesantă este și rochia-taxi, o rochie petrecută, despre care spunea că se poate îmbrăca atât de ușor și de rapid, încât ar putea fi îmbrăcată și pe bancheta din spate a unui taxi! Din păcate, fotografiatul nu era permis, așa că am putut doar să “fur” câteva imagini, fără flash.
Expoziția Charles James: Beyond Fashion se desfășoară în două săli, aflate, în zone diferite ale muzeului. Una este în spațiul recent renovat al Costume Insitute – redenumit, acum, The Costume Institute’s Anna Wintour Costume Center, de la parter, iar a doua sală este la etajul 1, lângă Arta Greacă, în spațiul destinat expozițiilor temporare. În cele două săli pot fi văzute aproximativ 75 de creații vestimentare ale designerului Charles James, dar și fotografii din presa vremii, schițe, tipare, manechine și fotografii din atelierul artistului, accesorii și altele.
Informații utile:
- Adresa: Muzeul Metropolitan de Artă din New York (The MET) este situat pe Fifth Avenue, nr. 1000
- Progam de vizitare: duminică-joi – 10.00-17.30, vineri-sâmbătă – 10.00-21.00. Expoziția este deschisă în perioada între 8 mai – 10 august 2014.
- Prețul recomandat unui bilet de intrare este de 25$, dar este doar suggested admission, adică puteți plăti atât cât sunteți dispuși. Pentru a vizita expozițiile temporare, este necesar să plătiți un bilet de vizitare a muzeului. Chiar dacă se poate intra și cu 1$, eu, una, am preferat să plătesc prețul recomandat, pentru că… arta costă. Nici nu pot să îmi imaginez cât costă întreținerea unui muzeu precum MET sau expozițiile Costume Institute, care bucură, în fiecare an, atâția ochi.
S-ar putea să vă placă și:
FOTO: Orașul New York văzut din Rockefeller Center
De ce e New York City orașul meu preferat
Empire State Building, stăpâna New York-ului
Ce bine e să fii turist în America!