O briză plăcută, liniște, atmosferă de vacanță luxoasă și flori de toate culorile, care se amestecă într-un parfum amețitor: sunt primele lucruri care îmi vin în gând atunci când îmi amintesc de insula italiană Capri, pe care am poposit prea puțin ca să o cunosc așa cum mi-aș fi dorit.
O vacanță întreagă în Capri nu cred că o să îmi permit în viața asta, dar ziua – sau, mai bine zis, orele petrecute aici sunt momente dintr-acelea pe care ți le amintești în zilele ploioase de acasă, din mijlocul săptămânii.
Capri este o mică insulă din sudul Italiei, mai precis din Marea Tireniană, în Golful Napoli, aproape de Peninsula Sorrentină. De aceea, calea cea mai ușoară de a ajunge aici, dacă vă petreceți vacanța în zona Napoli-Sorrento sau pe Coasta Amalfitană, este să luați un vaporaș de Napoli sau din Sorrento. Noi, cel puțin, așa am făcut, în primăvara lui 2016, când am petrecut o săptămână (anormal de ploioasă) în zona Sorrento.
Bye-bye, Sorrento! Andiamo a Capri!
Ca să fiți siguri că alegeți cea mai bună opțiune, mergeți cu o zi înainte în port, pentru că, în funcție de preferințe, sunt mai multe tipuri de ambarcațiuni și orare diferite, prin urmare și prețurile variază. Noi am ales Aliscafo (un ferry boat de viteză mare), din Sorrento până în Capri (Marina Grande), iar drumul durează aproximativ 20 de minute și costă 17 euro/persoană. Din Marina Grande aveți mai multe opțiuni să urcați pe insulă: taxiul, funicularul (urcarea durează 5 minute și costă 1,80 euro/persoană) sau pe jos! Noi am ales varianta din urmă, am urcat vreo 20 de minute, pe străduțe înguste, dar nu am regretat! Găsiți detalii despre transport aici.
Hello, Capri!
Insula, care a fost o stațiune de relaxare încă de pe vremea romanilor, te întâmpină de cum cobori de pe vas cu parfumul amestecat al florilor care sunt proaspete tot anul, datorită climei blânde mediteraneene. Iasomie, flori de mandarin, lămâi sau portocal, arbori exotici, smochini, banani și multe, multe flori în toate culorile – toate acestea alcătuiesc aerul unic al insulei Capri.
Celebrele lămâi de Sorrento: uriașe!
Cum spuneam, din Marina Grande (un mic port înțesat de bărci turistice, de pescari și magazine de pielărie, fructe și gelaterii) am luat-o, pe jos, spre Piazza Umberto, unde este și stația de funicular. Piața este, practic, centrul istoric al insulei Capri și este mereu plină de turiști curioși, window-shoppers și plaisiriști gata să plătească oricât pentru un espresso, doar pentru a gusta un pic din plăcerea luxului suprem. Și dintr-un Limoncello, la el acasă. Da, merită!
Piazza Umberto
La câțiva pași de piață, spre stația de funicular, este un loc numai bun de făcut fotografii!
După ce am stat mai mult decât ar fi trebuit la una dintre terasele din piață, am luat-o la pas pe străduțele mici, spre Grădinile lui Augustus. Pe drum, am mai mâncat o înghețată, am mai băut un Limoncello și am făcut zeci de poze, chiar dacă soarele nu a fost deloc prietenos în acea zi.
Am zăbovit vreo jumătate de oră în grădinile la fel de colorate și frumos parfumate, de unde se deschide o panoramă incredibilă către Golful Marina Piccola și Via Krupp – drumul îngust, șerpuit și abrupt construit la începutul secolului al XX-lea de un inginer neamț, care dorea să ajungă mai repede la iahtul său ancorat în Marina Piccola.
Via Krupp
După ce am sorbit cu ochii și nările vederea de aici, am luat-o înapoi spre Marina Grande, ca să prindem la timp vaporașul spre Sorrento. Sigur, cu multe opriri la magazinele de sandale (când ești în Capri… cumperi sandale și pantaloni!), la tarabele cu Limoncello și gelaterii. De mâncat, nu am prea mâncat în ziua aceea, pentru că înghețata a ținut de foame până la cină. Deci nu aș putea să vă recomand vreun restaurant (pe care, oricum, nu cred că mi l-aș permite).
Dacă vremea e bună, nu trebuie să ratați Grota Albastră (Grotta Azzurra), cea mai importantă atracție turistică a insulei Capri. În funcție de vreme și de perioada anului, se fac excursii cu barca la grotă și tururi de insulă. Găsiți detalii aici.
Mi-au rămas multe de făcut și de văzut în Capri: o plimbare pe mare, în jurul celebrelor stânci Faraglioni, simbolul insulei, Villa San Michele – un muzeu care adăpostește multe obicete de artă antice sau mica localitate Anacapri. De aceea vă sfătuiesc să vă rezervați o zi plină pentru această insulă cu atmosferă și parfum unice.
FOTO: Arhiva personală.
S-ar putea să vă placă și:
Coasta Amalfitană: Positano și Amalfi
Plimbare pe Coasta Amalfitană și Insula Capri
10 motive pentru care iubesc Italia
Ce am mâncat bun în sudul Italiei
La plimbare prin Roma în 50 de fotografii
Exista si bananieri in zona?
Sau erau doar decor.
Am vazut multi bananieri pe strada si in gradinile caselor, dar cred ca sunt un soi care nu face fructele pe care obisnuim noi sa le mancam.
Salut Cristiana ,Ma pregatesc de un sejur de 8 zile la Napoli care include bineinteles si Insula Capri . Asa am descoperit site-ul tau cu impresiile de calatorie din Capri si din zona .
Am preluat pe pagina mea de FB ( si voi prelua in continuare ) tot ce voi considera ca este frumos si pentru cititorii mei , de fost petrolist .
Oricum felicitari pentru acest frumos reportaj despre Insula Capri si Multumesc !!
NEMAIPOMENIT ,CITA FRUMUSETE ,AM FOST IN ITALIA ,DAR AICI E SUPER.