Un port fermecător, ziduri și rămășițe ale palatelor venețiene, clădiri otomane și o atmosferă în care vechiul și noul se împletesc perfect: așa aș descrie Chania, orașul din Creta în care îmi pare rău că am zăbovit doar câteva ore.
Chania, a doilea oraș ca mărime al Cretei, m-a surprins în vacanța petrecută pe insulă din vara lui 2017 atât de mult, încât mi-a părut rău că am petrecut doar o jumătate de zi aici. Chania (se mai scrie și Hania, așa cum se și pronunță) merită măcar o zi întreagă, pentru a merge agale pe străduțele înguste, pietruite, pentru a căsca gura la galeriile de artă, a savura o salată cretană la terasele înghesuite sau o înghețată artizanală.
Chania se află în nordul Cretei, la o distanță de 145 de km la vest de Heraklion, principalul oraș al insulei. Are aproximativ 108.000 de locuitori și o istorie străveche, din epoca minoică (secolele al II-lea-al III-lea î.Ch.). În secolul al XIII-lea a fost sub stăpânire venețiană, perioadă în care a cunoscut o dezvoltare comercială înfloritoare, iar patru secole mai târziu a fost cucerită de otomani. De aceea Chania păstrează într-o armonie perfectă cele două stiluri arhitecturale. Ruinele palatelor venețiene au fost transformate în restaurante de lux sau boutique-hotels, iar hamamurile sunt foarte apreciate de vizitatori. Puține orașe din lume îmbină atât de armonios stiluri arhitecturale distincte și cred că tocmai această împletire dă un farmec unic orașului vechi.
Venind dinspre coasta de vest a Cretei, am parcat mașina foarte aproape de Portul Venețian, într-o parcare publică gratuită și ne-am început plimbarea pe faleză, pe lângă zidurile venețiene. Am intrat în port făcând zeci de fotografii: oriunde întorceam capul vedeam altă perspectivă, alte nuanțe de albastru ale mării, alte clădiri frumos zugrăvite. După zeci de minute am lăsat portul în urmă și am pornit pe străduțele ca un labirint, căutând umbra și răcoarea care venea dinspre zidurile vechi, redate timpurilor noaste în cele mai frumoase culori și cu multă grijă.
Sunt multe de făcut în Chania: de vizitat Muzeul Arheologic, Muzeul Naval, Fortificațiile venețiene, Muzeul Colecțiilor Bizantine și Post-Bizantine, Farul, Moscheea din Portul Venețian și alte mici muzee, galerii sau biserici. Sunt aproape unele de altele, în jurul portului și nu vă ia mult timp să le vedeți. Dar dacă aveți doar câteva ore, luați la pas străduțele din spatele portului, pe care vă veți pierde în cel mai scurt timp. Și nu veți regreta.
FOTO: Arhiva personală
S-ar putea să vă placă și:
Vacanță în Creta: 50 de nuanțe de albastru
Vacanță în Zakynthos: revedere după patru ani