Mai mare, mai aglomerată și mai colorată, a zecea ediție Street Delivery a avut loc între 12-14 iunie 2015 în București, Timișoara și Iași.
Street Delivery, evenimentul-manifest pentru un oraș mai prietenos, a împlinit în 2015 zece ani! Și anul acesta Street Delivery a închis strada pentru mașini și a deschis-o pentru oameni, trăgând un semnal de alarmă împotriva poluării, risipei de resurse naturale și aglomerării din orașe.
Global Warning a fost sloganul acestei ediții în care organizatorii – Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România – au atras atenția asupra schimbărilor climatice, oferind soluții pentru diminuarea efectelor lor asupra mediului și oamenilor. Poluarea a atins cote alarmante, am depășit pragul pericolului și este timpul să luăm încălzirea globală în serios! Fiecare dintre noi, nu numai marii poluatori, pentru că fiecare gest contează.
Street Delivery s-a desfășurat, în București, în perimetrul străzilor Icoanei-Pictor Arthur Verona. Trecătorii au avut ocazia să ofere soluții concrete la problemele legate de trafic, lipsa spațiilor verzi și arhitectura orașului, s-a militat împotriva traficului uman și a abatoarelor, s-a încurajat curentul vegan, transportul alternativ, au fost arătate multe probleme sociale care cer o rezolvare urgentă și s-au spus povești frumoase despre București.
Chiar la intrarea dinspre Parcul Icoanei i-am găsit pe Adevărații VeloPrieteni care, cu generozitate, au pus la dispoziție o parcare gratuită și sigură pentru biciclete, pe care am folosit-o cu succes sâmbătă și duminică.
Traficul de persoane există și este un pericol real
Copiii instituționalizați din România au nevoie de ajutorul nostru!
Am văzut și ROBOcopacul, o invenție care ne ajută să folosim internetul sau să ne încărcăm telefoanele mobile cu ajutorul energiei solare.
Pictura murală de anul acesta are, de asemenea, legătură cu protejarea naturii de poluare și cu gesturile aparent minore pe care le putem face, fiecare, pentru a apăra planeta de efectele nocive ale consumului exagerat și ale risipei de resurse.
M-am bucurat să văd că la ediția cu numărul zece au dispărut tarabele cu mici și mesele întinse în centrul străzii Verona, că sunt mai mulți reprezentanți ai cauzelor sociale sau de mediu decât vânzătorii de mâncare sau bijuterii, dar nu mi-au plăcut muzica și lipsa toaletelor din acest spațiu.
La Street Delivery am întâlnit multe ateliere pentru copii
Nu am să comentez incidentele violente de sâmbătă seara, pentru că nu e locul potrivit, sunt doar dezamăgită de faptul că oamenii care trebuie să își facă treaba nu și-o fac – oricare ar fi aceia. Sper doar să învățăm și să avem ediții tot mai reușite ale Street Delivery. Pentru că orașele au nevoie de acest spațiu. Măcar câteva zile pe an.
Foto: arhiva personală și Marius Sabău (mulțumiri).
S-ar putea să vă placă și:
Street Delivery 2013: ziua a treia, 16.06
Street Delivery 2013: ziua a doua, 15.06
Foarte buna idee sa popularizezi evenimentele si activitatile in Bucuresti.
Stau foarte aproape de Str Verona si in fiecare vara ma incanta forfota de la Street Delivery. Si nu numai forfota…
Ca si idee in general, parerea mea este ca Bucurestiul ultimilor ani s-a schimbat mult in bine!
Centrul s-a schimbat si el – greu, sunt de acord, dar se organizeaza din ce in ce mai multe evenimente, sa nu se plictiseasca nici omu’, nici turistu’:)