Gura Portiței, o Gură de Rai

Pentru că Delta Dunării este un spațiu unic și pentru că iubesc marea, Gura Portiței este, pentru mine, un loc binecuvântat, fiindcă aici le găsesc pe amândouă.

Gura Portitei 28

 

Am ajuns pentru prima dată în Delta Dunării în vara lui 1989, când am sărbătorit aici finalul clasei a opta și am stat în inima Deltei, pe Lacul Roșu. Dorul meu de ducă era mare de tot încă de pe atunci, așa că am rămas, după acea excursie memorabilă, cu amintiri frumoase și cu un mare drag de Delta Dunării. Au trecut alți 18 ani până când am venit, pentru prima dată, la Gura Portiței și mi-a plăcut atât de mult locul în care Marea Neagră îmbrățișează Dunărea, încât mi-am promis să revin în fiecare an. Nu mi-a ieșit, am revenit abia în 2016, ca să-mi promit, din nou, că voi fi la Gura Portiței vară de vară. Până atunci, vă povestesc ce puteți face aici.

Gura Portitei 18

Întâi de toate, rezervați-vă măcar patru zile pentru această experiență, pentru că drumul e lung și locurile atât de frumoase, încât este păcat să zăboviți mai puțin. Am mers cu mașina pe autostrada către litoral și, înainte de a ajunge în Constanța, am urmat indicatoarele spre Tulcea, am mai continuat o mică bucată de drum pe autostradă și apoi am mers spre Jurilovca. Unde am lăsat mașina, pentru a scăpa de ea timp de două zile. Am luat, mai departe, vaporul, care a intrat în prețul camerei și care pleacă din Jurilovca zilnic la orele 9:00, 14:00 și 18:00 și din Gura Portiței la 12:00, 16:00 și 20:00. Vaporul face cam o oră și 30 de minute și traversează Lacul Golovița cu o viteză care te adoarme. La propriu. Există și mijloace mai rapide, verificați pe site-ul Gura Portitei punct ro. Tot aici găsiți și detalii legate de tarifele și posibilitățile de cazare, există căsuțe pe plajă, camping, camere în vile și bungalouri pe insulă, pentru toate gusturile și buzunarele.

Gura Portiței se află între Marea Neagră și Lacul Golovița. Este o veche așezare pescărească, astăzi un complex hotelier care se întinde practiv, pe o fâșie de pământ între mare și lac.

Am pornit din Jurilovca cu vaporul de la ora 14:00, care traversează Lacul Golovița

Gura Portitei 1

Lacul Golovița

Gura Portitei 2

Am ajuns la Gura Portiței! Deja miroase a mare și… a pește la grătar!

Gura Portitei 3

Gura Portitei 4

Partea cea mai plăcută aici este că te simți ca și cum ai fi izolat pe o insulă, departe de civilizație (chiar dacă ai internet și televizor), fără trafic, alte restaurante și gălăgie. Doar vântul și broaștele se aud la lăsarea serii, iar țânțarii apar pe la 9, stau puțin și pleacă, ei știu unde.

Cazare la cort, la căsuțe, vile mari sau mici, pentru toate pretențiile

Gura Portitei 5

Gura Portitei 6

Gura Portitei 7

Gura Portitei 8

Gura Portitei 9

Gura Portitei 10

Gura Portitei 11

Ce poți să faci la Gura Portiței? Să pescuiești, să mănânci, să te plimbi cu hidrobicicleta, să mănânci, să mergi cu barca pe Lacul Razim și pe canalele Deltei, să mănânci, să faci plajă, să mai bei o bere și să mănânci pește, să privești apusul, să mai bei bere și să dormi tun.

Plaja de aici este întinsă și frumoasă, față de 2007 au mai răsărit șezlonguri și o piscină, dar atmosfera este de relaxare totală. Iar seara, în weekend, se face un foc mare de tabără și cântă un ansamblu de lipoveni. Nu m-a deranjat nimic – nici muzica de la piscină, nici aglomerația din weekend și nici țânțarii, pentru că serviciile de aici mi s-au părut foarte bune, mâncarea gustoasă, lumea civilizată și mă opresc aici, să nu ziceți că fac reclamă – pentru că nu fac. Aș reveni oricând cu mare plăcere la Gura Portiței, deși, sunt convinsă, sunt multe alte locuri frumoase în Deltă care abia așteaptă să fie descoperite!

Poți să te plimbi cu hidrobicicleta pe canalele din jurul hotelului
Gura Portitei 12

Gura Portitei 13

Până să sărut broscoiul, a fugit în apă!
Gura Portitei 14

Gura Portitei 15

Gura Portitei 16

Gura Portitei 17

Poți să te plimbi cu barca pe canalele din jurul Lacului Razim

Gura Portitei 19

Aceasta este, practic, granița dintre Lacul Golovița și Lacul Razim (sau Razelm), lac ce are o suprafață de 415 kmp și o adâncime de max. 2,8 metri

Gura Portitei 20

Gura Portitei 21

Gura Portitei 22

Gura Portitei 23

Gura Portitei 24

Gura Portitei 25

Gura Portitei 26

Gura Portitei 27

Pătrunzând pe canalele Deltei, dincolo de Lacul Razim, poți vedea pelicani, cormorani, lebede, pescăruși și multe alte păsări ale căror denumiri, din păcate, nu le cunosc, printre  covoare întregi de nuferi albi și galbeni

Gura Portitei 29

Gura Portitei 30

Gura Portitei 31

Gura Portitei 32

Gura Portitei 33

Gura Portitei 34

Gura Portitei 35

Gura Portitei 36

Gura Portitei 37

Gura Portitei 38

Gura Portitei 39

Gura Portitei 40

Gura Portitei 41

Gura Portitei 42

Gura Portitei 43

Gura Portitei 44

Gura Portitei 45

Gura Portitei 46

 

Gura Portitei 48

FOTO: Arhiva personală

S-ar putea să vă placă și:

Orașul Sibiu în 20 de imagini

La Măgura, Brașov, am găsit Raiul pe Pământ

 

Lasa un comentariu