Idee de weekend la munte: Bușteni

Busteni crucea resȘtiați că vestita cruce de pe Caraiman este în Cartea Recordurilor? Dar că a fost construită din dorința Reginei Maria? Sau că în interiorul Mănăstirii Caraiman se află icoane pictate de marele artist Gheorghe Tătărescu? Deși se află la numai 135 de km de București, stațiunea Bușteni are multe de oferit turiștilor.
Am să vă spun un secret, de fiecare dată când merg pe Valea Prahovei, mă opresc la patiseria din mijlocul stațiunii Bușteni, pe DN1, în intersecția de lângă magazinul Penny: aici au cele mai bune gogoși din lume! Costă un leu bucata și au savoarea copilăriei: gogoși adevărate, simple, răsucite, prăjite în ulei, pline de calorii, calde, cu mult zahăr pudră. Un regal!

Și fiindcă am zis regal, am să vă mai spun ceva: până acum câteva zile, nu știam că vestita Cruce de pe Caraiman a fost construită din dorința Reginei Maria, în cinstea eroilor Primului Război Mondial. Orașul Bușteni a fost, în acest război, locul unor confruntări militare în urma cărora mulți români și-au pierdut viața. Crucea Eroilor Neamului a fost construită între 1926-1928. Monumentul se află în Vârful Munților Caraiman, la o altitudine de 2291 metri, are o înălțime de 28 m, două brațe a câte 7 m fiecare, 120 de beculețe cu o putere de 500W fiecare, alimentate de un generator electric aflat în interior. Crucea de pe Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor Guiness, fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Pentru că, de la inaugurarea sa, în septembrie 1928, Crucea nu a mai fost renovată, în prezent există un amplu proiect de restaurare și reabilitare a monumentului, care așteaptă surse de finanțare.

În Bușteni mai puteți vizita casa scriitorului Cezar Petrescu, ce găzduiește Muzeul Memorial Cezar Petrescu, Castelul Cantacuzino (construit în 1910),  Mănăstirea Caraiman, construită chiar la poalele Munților Caraiman, într-un decor natural ieșit din comun. Biserica Domnească a fost construită în 1889, ctitorită de Regele Carol I și Regina Elisabeta, iar în interiorul acesteia se află icoane pictate de Gheorghe Tătărescu.

Ca posibilități de cazare, puteți alege o pensiune sau un hotel din Bușteni, de unde puteți vizita și localitățile apropiate de pe Valea Prahovei: Sinaia, Predeal sau Azuga.

busteni 1

 

Castelul Cantacuzino

castelul cantacuzino busteni

Lasa un comentariu