Idee de weekend: Conacul Bellu din Urlați


Conacul Bellu Urlati 8

La 86 de km de București, adică o oră de condus mașina, se află localitatea prahoveană Urlați, un loc cu peisaje foarte frumoase și – ați ghicit! – vinuri alese.
Dar nu despre licori am să vă povestesc aici, ci despre Conacul Bellu din Urlați, o bijuterie arhitecturală a zonei și un loc încărcat de istorie. Vizitarea Conacului Bellu este o idee excelentă pentru o zi de weekend cu soare. Mai mult, trebuie să știți că în zonă sunt trasee de cicloturism care vă poartă printre dealurile cu vii și pomi fructiferi, așa că merită o vizită din primăvară până toamna, târziu.

Conacul Bellu a fost construit la jumătatea secolului al XIX-lea, în stil vechi românesc. A fost casa familiei Baronului Alexandru Bellu, descendent al unei bogate familii macedonene care s-a stabilit la Urlați și a deținut proprietăți însemnate atât pe teritoriul țării noastre, cât și în Europa, inclusiv terenul pe care se află astăzi Cimitirul Bellu, donat de familie în secolul al XIX-lea administrației locale.

Revenind la Conacul Bellu, am fost foarte plăcut surprinsă să găsesc aici un muzeu frumos, bogat, bine întreținut, renovat și căutat de turiști. Complexul muzeal a fost donat Academiei Române în 1926 de către familia Bellu, în 1953 a intrat în patrimoniul muzeal, din 1954 a funcţionat ca muzeu regional, până când a intrat în componenţa Complexului Muzeal Prahova. Din 1990 este parte a Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Conacul Bellu Urlati 1

Conacul Bellu Urlati 2

Conacul Bellu Urlati 3

La Conacul Bellu veți găsi un patrimoniu de artă plastică și decorativă, țesături, unelte, covoare românești din secolul al XIX-lea, fotografii, cărți rare în ediții de lux, picturi din secolul al XIX-lea, mobilier stil din diverse epoci, artă orientală și arme de colecție.

Alexandru Bellu a fost și un fotograf iscusit și un om de cultură, fiind prieten cu pictorii Theodor Aman și Nicolae Grigorescu, așa că la Muzeul Conacul Bellu veți găsi tablouri, stampe și fotografii de mare valoare. Clădirea muzeului este declarată monument istoric.

Conacul Bellu Urlati 4

Conacul Bellu Urlati 5

Conacul Bellu Urlati 6

Conacul Bellu Urlati 7

Conacul Bellu Urlati 16

Conacul Bellu Urlati 9

Conacul Bellu Urlati 10

Conacul Bellu Urlati 11

Conacul Bellu Urlati 13

Conacul Bellu Urlati 12

Conacul Bellu Urlati 14

Conacul Bellu Urlati 15

Conacul Bellu Urlati 17

Cum ajungeți la Conacul Bellu din Urlaţi: venind dinspre București, pe DN1, mergeți până la sensul giratoriu şi apoi spre Buzău, pe şoseaua de centură. Din şoseaua Ploieşti-Buzău mergeți spre Albeşti-Paleologu și apoi îndreptați-vă spre Urlaţi și întrebați de stadion, lângă care se află conacul. Nu sunt indicatoare către conac, așa că va trebui să întrebați localnicii, dar este simplu de găsit. Mai multe informații aici.

  • Informații utile:
    Muzeul Conacul Bellu
    Adresa: Urlați, str. Orzoaia de Sus, nr. 12, telefon: 0751263813
    Program: marți-duminică – 9.00 -17.00,  luni – închis

 

Comentarii

Idee de week-end | , 1 May 2015 at 11:37 am

[…] Revenind la Conacul Bellu, am fost foarte plăcut surprinsă să găsesc aici… Citeste mai mult  […]

Ionuț , 26 November 2015 at 12:03 am

Foarte frumos articolul. Poate vă interesează și: http://geografilia.blogspot.ro/2015/11/conacul-bellu-urlati-prahova-macheta.html

natalia popescu , 31 January 2018 at 2:05 pm

Am fost acolo si va recomand cu toata caldura sa vizitati acest conac Este o mica particica din vremurile trecute in care se imbina bunul gust desavarsit cu frumusetea

Viorel , 2 June 2018 at 7:24 am

Frumos conacul, explicatiile ghidului excelente, concise si la obiect.
Recomand vizitarea lui pentru a cunoste si mai bine istoria tinutului.
Din nefericire parcul din jurul conacului este neingrijit, plin de gunoaie,
copacii plini de uscaturi.
O priveliste dezolanta.

Postolache Mona , 22 July 2018 at 7:27 pm

Superb! Nu m-am asteptat sa gasesc un loc atat de frumos, o cladire atat de fascinanta si bine intretinuta ( fara a-i afecta autenticitatea).
Va recomand cu multa caldura acest loc.

Lasa un comentariu