Klimt 150 de ani, la Viena: o colecție care te lasă mut

Anul acesta – mai precis, pe 14 iulie – s-au împlinit 150 de ani de la nașterea artistului austriac Gustav Klimt. Prilej pentru țara sa natală de a expune cât de mult Klimt se poate! Între 13 iulie 2012 și 6 ianuarie 2013, Castelul Belvedere din Viena găzduiește, sub aceleași auspicii, o expoziție fabuloasă: Jubileu – 150 de ani Gustav Klimt.

De multă vreme nu am mai stat să contemplu, zeci de minute, o expoziție de artă. De multă vreme nu mi-a plăcut un muzeu atât de mult. Și de foarte multă vreme nu am ieșit zâmbind de fericire dintr-o sală de expoziții. Recunosc, e subiectiv, pentru că îmi place mult tot ce ține de Art Nouveau și aș putea să văd și să scriu despre Art Nouveau la nesfârșit: am văzut Mucha la Praga, Horta la Bruxelles, Guimard și Lalique la Paris și Otto Wagner și Klimt la Viena. Așa că am făcut tot posibilul să ajung și la expoziția jubiliară de la Belvedere, Viena – cea mai bogată colecție Klimt expusă vreodată, după cum se laudă chiar gazdele.

Colecția adună laolaltă 120 de exponate semnificative între care, pe lângă 30 de picturi ale artistului, regăsim acte, scrisori, obiecte de familie sau personale, care au aparținut lui Gustav Klimt, dispuse în șapte secțiuni tematice: Artiștii vremii, Familia, Curentul Art Nouveau în Austria (Secession), Perioada de aur, Peisaje, Portrete de femei și Moartea. Este o expoziție impresionantă, tocmai prin faptul că a adunat la un loc atâtea opere și obiecte care au aparținut artistului, majoritatea provenind din colecții particulare! Cum o fi să ai acasă, pe perete, un Klimt? – mă întrebam, în timp ce treceam dintr-o sală în alta, ca să descopăr alte comori ale artistului.

Pe lîngă Sărut, pe care l-am mai văzut de două ori, Judith sau Șerpii de apă, mi-au rămas în minte peisajele lui Gustav Klimt, pe care le-am privit, acum, cu alți ochi. Maci, floarea soarelui, plopi și cărări pierdute printre câmpuri cu flori – toate aliniate într-o perspectivă despre care nu poți să nu te întrebi cum era posibil de redat cu pensula, într-o epocă în care fotografia color era inexistentă.

Expoziția jubiliară Klimt 150 de ani de la Upper Belvedere, Viena, merită văzută măcar ca reper artistic, acum, la împlinirea a 150 de ani de la nașterea artistului austriac.

 

Informații utile:

Expoziția Klimt 150 de ani are loc la Castelul Belvedere din Viena, până pe 6 ianuarie 2013.

  • Adresa:

Upper Belvedere
Prinz Eugen-Straße 27, 1030 Wien

  • Program:

Zilnic, între 10.00 – 18.00, miercurea între 10.00 – 21.00

  • Cum se ajunge:

Tramvaiul D, până la stația “Schloss Belvedere”
Tramvaiele 18 sau 0, până la stația “Südbahnhof”
Autobuzele 13A sau 69A, până la stația “Südbahnhof”
Metrou – linia U1, până la stația “Südtirolerplatz”

  • Bilete:

Prețul unui bilet este 11 euro (în care intră vizitarea întregului complex Belvedere și colecțiile temporare).

Mai multe detalii găsiți aici.

 

 

 

Comentarii

[…] Klimt 150 de ani, la Viena: o colecție care te lasă mut Posted under Călător în România,Uncategorized and tagged with Castelul Peles, Expozitie Klimt Peles, Gustav Klimt, Klimt la Peles Comments (0) […]

Lasa un comentariu