V-am povestit de nenumărate ori cât de mult iubesc Italia, cu al ei Dolce far niente, cu orașele inundate în soare, străduțele pietruite, peisajele toscane cu vii și floarea-soarelui, oamenii veseli și gălăgioși și, mai ales, cu mâncarea ei gustoasă, care te face dependent și veșnic nesătul și cu vinurile savuroase. V-am spus și despre Roma, capitala cu aer de oraș de vacanță, mereu plină de turiști, despre care am scris mult, dar mereu mai rămâne câte ceva de adăugat. Și mereu rămân fotografii nepublicate, care își cer dreptul la a fi văzute, pentru a trezi în noi toți pofta de a merge sau a reveni la Roma.
Piazza Venezia
De data aceasta, vă invit la o plimbare virtuală, prin intermediul fotografiilor făcute în martie 2016, prin Roma de primăvară. Un traseu care vă poartă prin Piața Navona, pe la Vatican – într-o sâmbătă înainte de Florii -, pe la Fontana di Trevi, prin Trastevere, cartierul boem al Romei și pe străduțele comerciale cu magazine înțesate de suveniruri și turiști care se hotărăsc cu greu ce cadouri să aleagă pentru cei de acasă.
Dacă mă întrebați, pentru o primă vizită la Roma nici nu este nevoie să intrați, încă, în muzee, decât dacă vizați în mod special un obiectiv. Roma este ea însăși un muzeu și o lecție deschisă de istorie, cu numeroase posibilități de cazare. Pe www.book-cheap.com, un nou site care vă ajută să faceți rezervări online, puteți găsi numeroase oferte de cazare atât pentru Roma, cât și pentru alte destinații.
Vă propun – pentru că am pomenit, deja, în postul anterior, despre Colosseum, Forumul Roman, Campo de Fiori sau Trastevere – să mergeți în Piața Navona, una dintre cele mai mari și mai frumoase piețe ale Europei, în mijlocul căreia se află Fântâna celor Patru Fluvii (Fontana dei Quattro Fiumi), creată în 1651 de mare arhitect Gian Lorenzo Bernini. Așa cum arată și denumirea fântânii maiestuoase, este un omagiu adus câtorva dintre cele mai importante ape curgătoare din lume, din ținuturi marcate de prezența papală: Nil (reprezentând Africa), Dunărea (din Europa), Gange (Asia) și Rio de la Plata (marcând Americile).
Piazza Navona
Și pentru că am pomenit numele lui Bernini – un arhitect și sculptor genial din secolul al XVII-lea, care ne-a lăsat multe comori baroce – atunci când vizitați Piața Sf. Petru din Vatican admirați cu atenție coloanele masive, create de acesta, dispuse pe patru rânduri, în formă eliptică. Căutați cele două semne circulare din pavaj, pentru a vedea suprapunerea perfectă a coloanelor, care par aliniate pe un singur rând, nu patru. Este o iluzie optică extraordinară, care ne face o mică idee despre geniul lui Bernini.
Piața Sf. Petru
Bazilica Sf. Petru, pregătită pentru slujba de Florii de a doua zi
Dacă ajungeți în Piața Sf. Petru, înseamnă că ați trecut deja pe lângă Castel Sant’Angelo, fosta fortăreață circulară, devenită azi muzeu, în fața căruia se află podul cu același nume, o altă bijuterie a arhitecturii, cu o frumoasă vedere către râul Tibru.
Fontana di Trevi: știți ce aveți de făcut ca să reveniți la Roma!
Maiestuoasa Bazilică San Giovanni in Laterano
Nu se poate să mergeți la Roma și să nu ajungeți în cartierul Trastevere, v-am avertizat! Am mai făcut recomandări legate de acest cartier boem, studențesc, plin de galerii, magazine de designer și pizzerii delicioase, așa că nu mai insist, vă las să vă uitați la poze! Și, pentru idei de cazare, căutați aici cele mai potrivite oferte pentru voi, atât pentru Roma, cât și alte orașe sau stațiuni din toată lumea.
Duminică tihnită în cartierul roman Trastevere
Piața Spagna, din păcate, în plin proces de restaurare, așa că nu am putut să îi surprind toată splendoarea
Generația Facebook?!
FOTO: Arhiva personală
S-ar putea să vă placă și:
Ce poți face în vacanță cu copiii la Roma
Ce poți face în cinci zile la Roma
IMI PLACE ROMA, AM VIZITATO DE CATEVA ORI, AS REVENI ORCAND.
DE FAPT IMI PLACE ITALIA, AM FOST APROAPE IN FIECARE AN IN ITALIA.