Cum a fost la Webstock 2014

Webstock 3 res

Webstock 2014, cea mai mare conferință dedicată social media din România, are loc vineri, 26 septembrie, la hotelul JW Marriott din București, iar Prin vacanță, ca blog acreditat, a transmis live din timpul conferinței.

Webstock nu e o școală de social media sau blogging. Nu îți va aduce succes personal și nu te va face mai bun în social media. Nu îți va da soluții, rețete, secrete minune. Nu te va învăța social media, scria Cristian Manafu, de la Evensys, organizatorul Webstock, într-un e-mail trimis cu o zi înainte de conferință, alături de toate detaliile organizatorice. Cuuuum? Nu aduce succesul personal? Nici nu dă soluții minune? Păi atunci de ce mergem acolo?

Până la sfârșitul zilei sper să am răspunsul! Oricum, printre vorbitori se află și Domnul Steven van Groningen (cu care am făcut, deja, prima fotografie), am văzut că avem bere bună și eclere nemaipomenite, așa că… e de bine!

Iată programul zilei:

9:00 – 13:30 – CONFERINȚE

9:00 – 11:00 – Sesiunea I
Inspired to inspire
Vorbitori: Steven van Groningen, Presedinte și CEO, Raiffeisen Bank Romania, Andrea Rossini, Director, Consumer Business Unit, Vodafone Romania, Răzvan Exarhu, Jurnalist, Cătălin Năstasoiu, Graphic Desginer, RONATIV
Moderator: Cristian Manafu, Managing Partner, Evensys

11:30 – 13: 30 – Sesiunea II
The road to success
Vorbitori: Emi Gal, Founder & CEO, Brainient, Sergiu Biriș, Co-Founder & CEO, Zonga, Florin Dobre, Designer, Mihai Sfrijan, Head of Studio, King.com.
Moderator: Cristian Manafu, Managing Partner, Evensys

14:30 – 18:00 – MICRO-CONFERINȚE
Dupa-amiază se vor desfășura în paralel trei sesiuni: Blogging & Online Content, Innovation in Communication și Mobile Trends.

19:00 – 21:00 – WEBSTOCK AWARDS

21.30 – WEBSTOCK PARTY, The PUB

Webstock 2 res

Ora 18.00. Webstock 2014 s-a încheiat, iar concluziile secțiunii de comunicare sunt multe și mărunte; ceea ce mi-a rămas în minte este faptul că lucrurile evoluează, și în România, în bine, atunci când vorbim despre cerințele companiilor către agenții,  despre joburile din social media sau chiar despre salariile angajaților din acest domeniu (este un domeniu? O să mă gândesc la asta).

După încheierea conferințelor are loc Gala Webstock Awards, în cadrul căreia sunt decernate premiile celor mai creative și inedite campanii în social media din România, lansate în ultimul an.

Ora 17:15. Monica Jitariuc, Managing Director, MSLGROUP The Practice, ne vorbește despre social media din perspectiva angajatorului. Am aflat că 3% dintre angajații care ocupă posturi legate de social media nu au cont de Facebook, pentru că sunt “prea cool” pentru Facebook!
Gestionarea reputației în online este importantă. Și riscantă.

Webstock 27 res

 

Ora 17:00. Cristian Clita, Social Media Specialist, IKEA South East Europe ne amintește de campania apartamentul IKEA din 2012, o campanie în care au mobilat camerele unor bloggeri, urmărindu-i de la faza cumpărăturilor, până la cea de montaj și decorarea apartamentului mobilat.

Ora 16:50. Bitdefender în social media, cu Andrei Cismaru, Social Media Manager, Bitdefender. Având ca repede fanii de pe paginile de Facebook ale companiilor Intact Media (multă ură, mult negativism din partea fanilor) și Mobexpert (reacții amestecate), Andrei Cismaru spune că la Bitdefender au o comunitate de fani pe Facebook mult mai bună, sinceră, pozitivă, care trebuie păstrată. O comunitate bună te informează, te ajută – deci trebuie protejată, păstrată aproape.

Ora 16:30. Un moment pe care îl aștept de azi dimineață: Mădălina Uceanu, Senior HR & Executive Search, Career Coach, ne prezintă rezultatele unui studiu despre situația joburilor în social media, în România.
Titulaturile joburilor legate de social media: cel mai des – Social media manager, Online Manager, Social Media specialist.
Timpul pe care îl alocă activităților de social media: 60% din timp îl petrec zilnic pe canalele sociale.
O mare parte dintre cei care au răspuns au și alte responsabilități la locul de muncă, pe lângă social media.
Departamente în care se regăsesc specialiștii în social media: Marketing, Social Media, Relații Publice.
Salarii: jumătate au între 300-500 de euro. Vechimea în social media influențează nivelul salariului.

UPDATE: Prezentarea Mădălinei Uceanu mi s-a părut una dintre cele mai interesante de la Webstock 2014. Ba nu, a fost chiar cea mai interesantă și la obiect, pentru că a arătat date actuale, valabile pentru România.
Studiul despre joburile și salariile din Social Media din România este acum online, puteți găsi mai multe detalii aici.

Webstock 23 res

Webstock 24 res

Webstock 25 res

Webstock 26 res

 

Ora 15:45. Florin Grozea (HIT Yourself Consulting) – nu, nu cântă hit-uri Hi-Q! – ne arată cum folosesc artiștii români canalele social media. Artiștii știu să facă campanii uneori cu zero lei! Printre artiștii care folosesc canalele social media cu cap se numără Smiley, Antonia (o adevărată divă a Instagram-ului), Voltaj, cu un mare număr de like-uri pe Facebook, Alessia (poate nu are un nume sonor, dar, datorită concursurilor de pe Facebook, are multe like-uri), Lora (1,4 milioane de like-uri, datorită selfie-urilor și faptului că e foarte critică față de cei care scriu ce nu ar trebui pe pagina ei de Facebook). Ellie White este implicată, prin Facebook, unde are peste 800.000 de fani, în salvarea câinilor comunitari.
Este un subiect foarte interesant, promovarea artiștilor prin canalele social media are mult potențial, mai ales datorită targetului foarte ofertant pentru advertiseri. Cu alte cuvinte, exista o relație strânsă între acest tip de promovare și endorsement.

Webstock 20 res

 

Ora 15:05. Daniel Boaje, Director General, McDonald’s Romania, ne vorbește despre aventura McDonald’s în mediul online. Digital este un mindset, nevoia de informație este esențială. Ramona Ciocodei, de la aceeași companie, ne povesteșe succesul campaniei Gusturi de Hollywood din luna iulie 2014. Și Bogdan Zavera, de la Tribal Worldwide, tot despre Mec vorbește, despre brand engagement, reach, succesul campaniilor cu bloggeri, aplicații.
A venit și întrebarea delicată: Dumneavoastră cât de des mâncați de la Mec? Nu ar trebui să fiți mai responsabili în comunicarea față de copii?
Răspunsul (corporate): avem grijă ce ingrediente folosim, conținutul de calorii este afișat oricând, facem apel la echilibru.

Ora 14:45. Începe Secțiunea Innovation in Communication, din care am ales sesiunea New Tactics in communication. Primul vorbitor este Cristina Bazavan, jurnalist și blogger, bazavan.ro.
Știam eu că urmează ceva interesant: Cristina Bazavan vorbește despre Orașul Minunilor – adică următorul concert VUNK! Adică despre o mișcare civică ce promovează bunul simț, spiritul civic, școala ca soluție, nu ca problemă, faptele bune sub anonimat… Minuni!
Orașul minunilor (care este și titlul unui basm scris de Cornel Ilie, solistul trupei VUNK), e o comunitate dorită de sponsori, va continua să facă fapte bune și va continua ca o asociație.
Concluzia? Ca să scrii o poveste de succes – trebuie să ai ce să scrii. Adică mai întâi SĂ FACI și apoi să spui ce ai făcut.
Și tocmai am câștigat două bilete la VUNK! Chiar că sunt în Orașul Minunilor!

Webstock 18res

Webstock 20 res

Așa va arăta scena la concertul VUNK de pe 3 octombrie 2014:

Webstock 19 res

 Și, cum vă spuneam, am primit două bilete la concertul VUNK! Mulțumesc, Cristina Bazavan!

Webstock 21 res

 

Ora 13.15. Florin Dobre, Designer: al doilea speaker în sacou, după Dl. Steven van Groningen. Poate pentru că vorbește despre fashion? Acum, după patru ore de conferință, mi-am dat seama că în prima parte a zilei am avut doar speakeri bărbați! E doar o observație, nimic altceva…

Webstock 17 res

 

Ora 13.00. Mihai Sfrijan, Head of Studio, King.com, tot despre cum a ajuns să aibă succes în afaceri în online (gaming), despre antreprenoriat și motive pentru care să nu cauți succesul în afara țării.
Tehnologia este atât de accesibilă încât îți permite să ai succes cu echipe mici, nu ai nevoie de echipe mari de oameni ca să îți pui ideile în aplicare.
De ce să nu pleci în străinătate în căutarea succesului? Pentru că avem resurse în toate marile orașe din țară.

Webstock 16 res

 

Ora 12.40. Sergiu Biriș, Co-Founder & CEO, Zonga, ne dă 7 idei de succes în online.
1. Să începi când ești tânăr.
2. Fă totul cu pasiune. Nu vei simți niciodată că muncești.
3. Nu te lăsa descurajat. Întotdeauna va exista cineva care îți va spune că nu ești destul de bun.
4. Echipa valorează mai mult decât banii într-un startup.Povestea trilulilu, cum au refuzat o ofertă de vânzare cu 250.000 de euro.
5. Ai încredere în tine. Lucrurile se vor lega la un moment dat. Un pic mai târziu, trilulilu a fost evaluat la 1 milion de euro. 6 luni mai târziu… 2,5 milioane. Deci s-au legat lucrurile.
6. Orice problemă este, de fapt, o oportunitate ascunsă.
7. Ai răbdare. “Overnight success usually takes 15 years”.

Webstock 15 res

 

Ora 12.15. A doua sesiune de conferințe – după pauza în care nu am mai prins eclere cu mango!
Emi Gal, Founder & CEO, Brainient, într-o romgleză perfectă, ne povestește despre startup-uri, cum a pus pe picioare, la 19 ani, o firmă de apartament, apoi a plecat la Londra, unde lucrează de 5 ani în firma lui, Brainient. Dacă reușesc să trec de accentul very british cu care vorbește limba română, poate rămân cu ceva.
Concluzia: e foarte greu să construiești ceva. (Or mai fi băgat eclere?)

Webstock 14 res

 

Ora 11:00. Despre pixel și imaginea României, cu Cătălin Năstăsoiu, Graphic Desginer, RONATIV. Românul recent întors de la New York a promovat imaginea țării noastre cu… un pixel. Dar nu oricare, ci în forma hărții României. Cu ajutorul căruia a creat o mulțime de imagini, publicate pe Facebook din 2010 încoace, având aceași temă centrală: harta țării noastre, împachetată în mesaje cât se poate de variate. Design grafic în era internetului!

Webstock 7 res

Webstock 8 res


Webstock 10 res

Webstock 11 res

Webstock 12 resWebstock 9 res

Webstock 13 res

 

Ora 10:27. Despre Supernet, cu Andrea Rossini, Director, Consumer Business Unit, Vodafone Romania. Am aflat că al doilea cel mai des gest tactil pe care îl facem – după acela de a ne da cu mâna prin păr – este atingerea telefonului. Sigur, cu excepția celor care nu mai au păr…
Timpul pe care îl petrecem cu telefonul mobil în mână s-a dublat din 2011 până acum.
Ne-a pus două întrebări: câți oameni din sală nu au un smartphone? Zero. Câți și-ar da smartphone-ul pe un telefon normal? Unul!
Avem stocate pe telefonul mobil deștept fotografii personale, filmulețe cu copiii, rudele și prietenii, imagini și date cât se poate de personale. Telefonul este unul dintre cele mai intime obiecte personale, dacă nu, chiar, cel mai intim. Oare ne gândim destul de mult la protejarea acestor imagini sau filmulețe? Și așa ajungem la MaxProtect de la Vodafone – care ne protejează datele din smartphone.
Webstock 5 res

Webstock 6 res

Ora 10:05. Răzvan Exarhu a început să vorbească despre proiectul Taste of Romania. Nu înainte de a ne ura Crăciun Fericit, în cazul în care nu ne mai vedem până atunci. Taste of Romania este o aplicație gratuită despre gastronomia tradițională românească. Un fel de hartă gastronomică a României. Ne mai spune despre slow food, Adrian Hădean – acum chef Hădean – care este implicat, de asemea, în proiectul Taste of Romania, despre călătoriile prin Maramureș, Delta Dunării, Viscri și rețete de prin aceste colțuri de lume. Cum ar fi, de exemplu storceag – o ciorbă tradițională ucraineană din sturion, care se prepară în Deltă.

Webstock 4 res

 

Ora 9:40. Primul… blogger care ne vorbește azi la Webstock este Domnul  Steven van Groningen. Blogger din 2010, care mai este, de asemenea, Președinte și CEO, Raiffeisen Bank Romania, fotograf, sportiv de performanță, soț, tată,… un adevărat Iron Man foarte activ în social media.
Trăim în era social media, dar avem o comunicare atât de slabă despre lucrurile care contează cu adevărat în România: parcările din București, salarii, comisioanele bancare, credite, viața din România, în general, spune Dl. van Groningen. Acesta este și motivul pentru care vreau să-mi relansez chiar astăzi, după un an și jumătate, blogul personal, ca să spun ce am de spus: www.stevenvangroningen.eu.

Webstock 3 res

 

 

 

Lasa un comentariu