În America de Nord se poate mânca foarte bine, contrar multor păreri preconcepute! Dacă știi ce să alegi și, mai ales, dacă știi ce vrei și te obișnuiești cu ora locală (care îți poate da nu numai somnul, ci și mesele peste cap), ai ocazia să mănânci gustos, sănătos și ieftin!
Nicăieri în lume nu găsești o varietate mai mare de preparate culinare decât în America de Nord. Numeroasele comunități asiatice, europene, hispanice sau africane au magazinele sau restaurantele lor, așa că ai de unde alege: nu se poate să nu găsești un local cu specific potrivit cu gusturile tale, fie că este vorba despre mâncare italiană, indiană, chinezească, marocană, arăbească, thailandeză sau românească! Ba chiar găsești și localuri cu specific mongolez, cantonez, malaezian, raw, vegetarian, african, rusesc, armenesc și așa mai departe.
Localurile chinezești te întâmpină cu fortune cookies!
Pui cu legume și ananas caramelizat
Orez cu carne de vită
Chiar și preparatele americane sunt savuroase, cu condiția să ocolești fast-food-urile, care sunt atât de multe și de pline! Nu înțeleg de ce americanii continuă să mănânce la fast-food, după atâtea campanii duse împotriva lanțurilor celebre, când au multe alternative sănătoase: salate, steak-uri, fripturi la grătar, chiar și sandviș-uri cu mai puține calorii și multe fructe delicioase.
Pe parcursul șederii la Los Ageles, am testat mâncarea asiatică, bucătăria marocană și, desigur, localurile tipic americane. Am să încep cu Mel’s Drive-in din Hollywood, foarte aproape de Dolby Theatre, locul în care se desfășoară anual ceremonia de decernare a premiilor Oscar. Pe lângă faptul că este situat într-o clădire celebră, Max Factor, în care se mai află și Muzeul de Istorie al Hollywood-ului, localul pare desprins din filmul Grease. Meniu tipic american, canapele și scaune rotunde din inox, îmbrăcate în piele verde și, unul dintre punctele de atracție cele mai importante – la fiecare masă se află un tonomat cu sute de melodii, dintre care, pentru 25 de cenți, poți alege muzica în tot restaurantul. Aici am mâncat cel mai bun mic dejun din viața mea, fără exagerare: ouă ochiuri cu cârnăciori și clătite (celebrele pancakes) calde, cu unt și sirop de arțar, suc de portocale și multă cafea… Excelent.
Cea mai reușită masă de prânz a fost la Venice Beach, la The Sidewalk Café, de pe Venice Boardwalk (chiar pe faleza plină de performeri). Pe lângă o vedere superbă către ocean și Boardwalk, mâncarea este foarte bună. Am încercat niște aripioare rumenite, cu cartofi prăjiți și două sosuri delicioase și o salată Cobb, foarte populară în SUA, care are salată verde, brânză Roquefort, roșii, șuncă de pui, bacon prăjit, avocado, ou fiert și dressing cu ulei de măsline și oțet. Ce să mai… are de toate și este foaaarte mare! Prânzul pentru două persoane a costat aproximativ 25$ (două feluri principale, o bere și o Coca Cola).
Într-o seară mai specială, în care am revăzut prieteni dragi din California, ne-au invitat la un resturant marocan din Los Angeles: Tagine Beverly Hills. Aici am încercat hummus (10$ porția), salată de vinete tradițională (couvert), sea bass (lup de mare la grătar, dar cu un gust aparte, foare bun, 37$) și quefta – carne de vită tocată marinată în condimente marocane, pregătită la grătar (26$). Trebuie să vă spun că nici hummus-ul și nici salata de vinete nu aveau gustul cu care eram obișnuită. Condimentele marocane le dădeau un gust aparte și erau foarte picante. Lista de vinuri de la Tagine este impresionantă – dar și prețurile pe măsură!
Pentru micul dejun, o gustare de după-amiază sau o cafea și o prăjitură, recomand Corner Bakery Café, un lanț de cafenele cu parfum local. De altfel, în toată America sunt numeroase lanțuri de acest fel, unde poți să bei o cafea bună, un ceai, sucuri proaspete de fructe și să mănânci omlete, sandvișuri, prăjituri sau cornuri foarte bune, făcute chiar pe gustul tău.
Ca să simți, însă, pulsul vieții din Los Angeles, trebuie să mergi, măcar o dată, la The Grove L.A. și să mănânci la Farmer’s Market. The Grove este un mall în aer liber, un mic paradis al amatorilor de shopping. Găsești aici o mulțime de branduri (Banana Republic, Coach, Kiehl’s, Mac, Topshop/Topman, Abercrombie&Fitch și multe altele), dar și localuri în care merită să bei o cafea, să iei o gustare în timp ce caști gura la trecători.
La Farmer’s Market poți oricând să vezi o celebritate din lumea filmului, luând masa, în liniște, alături de prieteni sau familie. Aici este un food court destul de mare, de asemenea, în aer liber, unde, pentru 8 sau 10 dolari, poți să savurezi o porție generoasă de sushi, mâncare mexicană, burgeri, steaks, clătite de toate felurile, deserturi și multe alte preparate gustoase și ieftine. Tot aici sunt și mici magazine cu tot felul de produse alimentare sau pentru casă – unde în mod cert vei găsi ceva ce cauți de mult timp și de care ai musai nevoie!
Merită o vizită la The Grove și Farmer’s Market Los Angeles, un loc vesel și colorat, în care poți să pierzi lejer câteva ore privind lumea și vitrinele îmbietoare, în timp ce sorbi dintr-un pahar cu suc proaspăt de fructe.
Și ca să închei într-o notă… californiană, pot să vă recomand și berea Hollywood Blonde, un pic prea aromată și amăruie, pentru gustul meu, dar foarte bună!
S-ar putea să vă placă și:
Los Angeles (6): semnul Hollywood și Observatorul Griffith
Los Angeles (5): o plimbare pe Rodeo Drive
Los Angeles (4): Santa Monica, Venice Beach și Malibu
Los Angeles (3): între dealurile Hollywood-iene și plaja Pacificului
Los Angeles (2): pe covorul roșu al Oscarurilor
Los Angeles (1): Hollywood-ul fierbe în așteptarea Oscarurilor
Foto: Arhiva personală. Utilizarea fotografiilor și textului sunt interzise fără acordul autorului.
[…] pare că în America de Nord se poate mânca bine, şi pe alocuri chiar sănătos, daca ştim unde să mergem şi ce să […]
[…] Los Angeles (7): ce am mâncat în America […]
[…] povestit pe unde ne-am plimbat în călătoria la Los Angeles, ce e de făcut acolo, ce am mâncat și ce mi-a plăcut cel mai mult. Dar nu v-am spus cât a costat, cu ce am mers și unde am stat, […]
Hai sa-ti spun eu de ce fast food o sa fie intotdeauna o mare parte din dieta americana. Mancarea e extrem de ieftina la fast food si aici, la fel ca peste tot, majoritatea oamenilor sunt saraci. Probabil ca ai auzit expresia “fat with hunger” despre oamenii care sunt obezi pentru ca sunt… flamanzi. Nu in sensul primar, ca nu au deloc mancare pe masa, in sensul ca sunt lipsiti de elementele nutritive sanatoase care nu te fac obezi.
In al doilea rand mai apare si dorinta de conformitate a noilor veniti. Nu stiu cat de multi imigranti reactioneaza asa, dar tin minte cand ni s-au mutat noua niste prieteni din Romania in Washington DC si cand ne-am dus sa-i vedem erau ingrozitor de tristi ca berea e oribila “in America”, mancarea la fel, iar shoppingul la Walmart o experienta total deprimanta. Cu toate ca ei aveau salarii foarte bune, beau bere Budweiser, mancau fast food si, desigur, faceau shopping la Wlamart. Motivul era, “Suntem in America, traim ca Americanii”, ceea ce e total bizar! Noi la vremea aia eram de 4-5 ani in America si inca nu cunoscusem pe nimeni care sa faca chestia asta, Budwesier-fast food-Walmart. Asta din cauza ca America, la fel ca orice alta tara, nu e deloc uniforma si sistemul de clasa functioneaza foarte bine. Noi am venit in America la universitati, asa ca din prima zi am fost introdusi in educated middle class care NU bea Budweiser, nu intra in fast food joints decat daca au nevoie sa mearga la baie si pentru care cuvantul “walmart” suna ca o injuratura. Ma intreb cati alti emigranti nu fac aceeasi greseala, incearca sa se integreze in ceea ce cred ei ca e cultura Americana cand de fapt e doar cultura clasei sarace si needucate.
multumesc mult sper sa imi fie de ajutor