Malaezia: ziua 3. Batu Caves, Aquaria și Bukit Bintang din Kuala Lumpur

A treia zi în Kuala Lumpur a fost extrem de călduroasă (peste 31 de grade Celsius), așa că ne-am refugiat în templul hindus din Batu Caves, am vizitat un acvariu cu peste 5000 de specii de vietăți și am încheiat seara cu o cină (destul de bizară) în cartierul shopping-ului și al distracțiilor nocturne, Bukit Bintang.

Termometrele arată 31-32 de grade, dar, din cauza umezelii permanente, căldura se simte mult mai puternic. Nu-mi displace, dar totuși, pentru orele prânzului e mai bine să te adăpostești de soare în locuri umbrite, așa că, pentru ultima zi petrecută la Kuala Lumpur, am ales locuri mai ferite de căldură.

Batu Caves

Se spune că, dacă nu ai vizitat Batu Caves, e ca și cum nu ai fi fost la Kuala Lumpur. Așa că nu aveam cum să ratăm templele hinduse săpate în stâncile înalte din afara orașului. Am mers cu metroul, apoi cu trenul, 13 km în afara capitalei Malaeziei, tocmai pentru a simți pulsul vieții cotidiene. Cea mai mare surpriză a fost să văd că fiecare tren are câte un vagon special (exclusiv) pentru femei! Probabil că e normal într-o țară musulmană.

Am ajuns la Batu Caves după aproape o oră. Aici se află temple hinduse săpate în peșteri. Batu Caves este un loc cunoscut mai ales pentru festivalul Thaipusam, o procesiune hindusă la care participă în fiecare an, în ianuarie sau februarie, peste un milion de credincioși. La Batu Caves ne aștepta statuia gigantică a zeului hindus Murugan, dar și 272 de trepte (foto sus), pe care le-am urcat pentru a ajunge în peștera devenită loc de rugăciune pentru indieni. Un loc sacru pentru ei, dar, sincer, destul de greu de suportat pentru restul… Multă mizerie, miros de curry amestecat cu parfum de bețișoare aromate, într-un amalgam greoi, kitsch-uri de vânzare în toate părțile, muzică indiană care se repeta obsesiv, statui grotești și… multe, multe maimuțe! Batu Caves rămâne un loc greu de descifrat pentru mine.

Kuala Lumpur_Batu Caves 1

Batu Caves 3

Kuala Lumpur_Batu Caves 3

Kuala Lumpur_Batu Caves 4

Kuala Lumpur_Batu Caves 5

Kuala Lumpur_Batu Caves 6

Kuala Lumpur_Batu Caves 7

Kuala Lumpur_Batu Caves 8

Kuala Lumpur_Batu Caves 10

 

Aquaria

Acvariul din incinta Kuala Lumpur Convention Centre (un vast complex de business, expoziții și locuri de petrecere a timpului liber) e un loc de atracție pentru pasionații de natură și, mai ales, pentru copii. Aquaria este amenajat în condiții excelente și cuprinde peste 5000 de specii de vietăți marine sau de apă dulce. Piranha, rechini, pisici de mare, aligatori, pești tropicali, corali și multe alte specii sunt puse aici în valoare. Biletele de intrare costă 45 de ringgits pentru adulți și 35 pentru copii.

La Aquaria am aflat câte ceva despre ecosistemul Malaeziei și despre pădurile tropicale: în prezent, mâna omului a distrus 80% din suprafața ocupată de pădurile tropicale din lume. Malaezia rămâne, totuși, una dintre cele mai “verzi” țări din lume, având mai mult de jumătate din suprafața sa acoperită de păduri. Ca fapt divers, pădurile Malaeziei echivalează, ca întindere, cu suprafața Regatului Unit al Marii Britanii. Malaezia rămâne una dintre țările cu cea mai mare diversitate naturală din lume, iar legile sale sunt puse în slujba apărării acestui patrimoniu.

Bukit Bintang

Este cartierul dedicat shopping-ului și distracților târzii din Kuala Lumpur. Cum shoppingul nu mă atrage în mod deosebit, dincolo de câteva cadouri simbolice, iar viața de noapte e un fruct interzis, atunci când suntem în vacanță cu copilul – am amânat vizitarea Bukit Bintang pentru ultima seară în Kuala Lumpur. Nu știu cum arată cartierul în creierii nopții, probabil că lumea se distrează pe cinste. Dar pot să vă spun că în jurul orei 22, prostituate de toate culorile, vârstele, felurile și prețurile colcăie în orice local. Barurile sunt înșirate unul după altul, chelnerii trag de tine să intri, iar în interior sunt pâlcuri de fete pentru toate gusturile.
Credeam că am văzut de toate la acest capitol în cluburile est-europene, dar, într-adevăr, Asia întrece cu mult Europa. E bizar, Malaezia e o țară musulmană, în care traficul de droguri se pedepsește cu moartea, dar rețelele de traficanți de carne vie se mișcă în voie, în condițiile în care prostituția e ilegală.

În fine, am încheiat seara cu o porție de orez cu pui, două beri locale, Tiger și o farfurie mare cu pepene roșu!

 

S-ar putea să vă placă și:

FOTO: Kuala Lumpur în 44 de instantanee

FOTO: Insula Langkawi, Malaezia – paradisul verde

Travel tips pentru Malaezia

Cum a fost la Fish spa, în Malaezia

Malaezia: ziua 11. Ultima

Malaezia: ziua 0

Comments are closed.

Lasa un comentariu