Cred că a fost cea mai așteptată și – până acum – cea mai spectaculoasă zi a călătoriei în Malaezia. Pentru că am urcat la 700 de metri, într-o telegondolă în care am simțit, pur și simplu, că zbor deasupra pădurii tropicale, văzând la stânga Oceanul Indian și la dreapta o cascadă trimufătoare.
E greu de descris în cuvinte sentimentul pe care îl încerci când te decizi să urci în Langkawi Cable Car. Spun așa, pentru că m-am gândit îndelung dacă să urc sau nu, fiindcă nu mă simt prea bine la înălțime. Însă dorința de a vedea arhipelagul Langkawi și Marea Andaman, din Oceanul Indian, de sus – au bătut orice fobie. Is all in our heads, îmi spuneam, mereu, pe drum, legat de frica de înălțime, și mă gândeam că dacă am traversat Asia și Oceanul Indian, dacă am stat în aer timp de 10 ore, la 12.000 de metri, rezist până la 700 de metri! A meritat cu prisosință, pentru că am văzut peisaje uluitoare.
Langkawi Cable Car
Telegondola care urcă din The Oriental Village până în vârful muntelui Machicang este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale insulei Langkawi și ale Malaeziei, în general.
Langkawi Cable Car pornește de la poalele muntelui Machicang, chiar din The Oriental Village, are o stație intermediară (după un traseu de 1700 m pe cablu, care durează aproximativ 8-10 minute), în care poți să admiri panorama de 360 de grade din locuri special amenajate, apoi urcușul continuă încă aproximativ 3 minute, până în vârful muntelui.
Partea a doua a urcușului este cu adevărat impresionantă. Nu numai pentru că ești, deja, la altitudine și vezi marea, pădurea, muntele, cascada, norii și cerul, cât mai ales pentru că diferența de altitudine este mică, și practic simți că zbori! E un urcuș lin, cu niciun pilon, e liniște, temperatura suportabilă, aerul complet nepoluat, iar sub tine se întinde pădurea tropicală de un verde neverosimil. Pur și simplu ți se taie răsuflarea de atâta frumusețe și vezi, cu adevărat, măreția naturii.
În stația din vârful muntelui Machicang sunt două platforme, de unde (dacă vremea este bună), se pot observa împrejurimile: insulele din arhipelagul Langkawi, sudul Thailandei și peisaje de o frumusețe care cu greu poate fi descrisă. De departe, este una dintre experințele memorabile… Mai ales pentru că te simți atât de aproape de natură! Niciodată nu am avut sentimentul că sunt atât de aproape de natură, că pot să o ating, să o simt, că fac parte din ea.
Tot în vârful muntelui Machicang, la a doua stație a Langkawi Cable Car, se află SkyBridge, un pod suspendat incredibil. Este construit la 100 m deasupra muntelui, cu un singur pilon, iar ceea ce îl face deosebit este faptul că e curbat, iar a merge pe un pod agățat de munte, căruia nu-i vezi capătul, unde ești înconjurat numai de cer, ocean și pădure – e o experiență unică. Din păcate, în această perioadă SkyBridge este închis vizitatorilor, pentru lucrări de mentenanță, așa că am ratat ocazia de a merge pe el.
Biletul pentru Langkawi Cable Car, dus-întors, costă 30 de ringgits pentru adulți (un ringgit este aproximaiv cât un ron) și 20 pentru copii – atenție, pentru turiștii străni! Căci pentru malay costă jumătate, 15 ringgits pentru adulți și 10 pentru copii. Nu este primul loc în care văd tarife diferite, și mi se pare discriminator, dar nu am să intru în astfel de detalii. Oamenii de aici sunt prea primitori, zâmbitori și nu știu să spună nu, ca să comentez prețurile diferite!
Mahsuri Mausoleum
Monumentul lui Mahsuri este un alt loc care atrage turiști în Langkawi, datorită unei legende populare prin părțile locului. E o legendă tragică, povestea unei tinere frumoase, din aceste insule, pe nume Mahsuri. În care se spune că, demult, Mahsuri s-a căsătorit cu un tânăr pe nume Wan Darus, care a plecat la război, lăsând-o pe frumoasa lui soție singură. Geloasă pe frumusețea acesteia, o altă fată din Langkawi a stârnit zvonuri despre infidelitatea lui Mahsuri, care au ajuns la urechile soacrei sale! Tot satul a crezut că soția își înșeală bărbatul cu tânărul Deraman și femeia a fost acuzată de adulter și condamnată la moarte. Înainte de a-și da ultima suflare, Mahsuri a lăsat un blestem asupra a 7 generații de locuitori ai insulelor Langkawi: să fie nefericiți și să își piardă norocul.
Nu se știe dacă a fost așa sau nu, dar s-au scurs de mult timp cele 7 generații și malayii de azi, din Langkawi, par să nu ducă lipsă de prea multe!
La Monumentul lui Mahsuri am vizitat locul în care se se pare că e înmormântată tânăra condamnată la moarte și un mic muzeu, dedicat legendei din Langkawi. Interesant este complexul de case din lemn, vechi, decorate tradițional, cu instrumente muzicale și unelte populare din această zonă. Biletul de intrare costă 15 ringgits.
Câmpuri de orez
La întoarcerea de la Monumentul lui Mahsuri, am văzut minunate câmpuri de orez. În fața culturilor de orez, împărțite în pătrate uriașe, colorate în diferite nuanțe de verde, pe care se vedeau, din când în când, țărani cu pălării de paie asiatice pe cap, pe vremea asta caldă și umedă, m-am simțit, preț de o secundă, ca în romanul lui William Somerset Maugham, Vălul pictat…
Simplu ți se taie răsuflarea de atâta frumusețe și vezi, cu adevărat, măreția naturii.
mulțumesc!
[…] Insula Langkawi am mai scris: v-am povestit despre Oriental Village, telecabina care îți dă impresia că zbori deasupra pădurii tropicale, despre Fish Spa, orașul Kuah sau […]