O zi la Pompeii, printre ruinele orașului dispărut

Mergând cu gura căscată la ruinele atât de bine păstrate ale orașului antic Pompeii, îmi imaginam viața care palpita aici acum mai bine de 2000 de ani. Parcă auzeam foșnind tunicile drapate, din mătăsuri scumpe, aduse din Orient, prinse cu fibule din aur, ale femeilor romane, care mergeau către teatrul cu 5000 de locuri, spre magazine, temple sau localuri. Sau poate că nici nu mergeau, ci stăteau doar în vilele lor somptuoase, bucurându-se de o viață în plăcere și ceva ce azi am numi desfrâu, dar am încercat să îmi închipui cum trăiau romanii înainte ca Pompeii să fie îngopat de erupția Vulcanului Vezuviu, în anul 79 d.Ch.

Pompei_2

Pompei_3

Pompei_4

Pompei_5

Pompei_18

Pompei_31

Pompei_32

 

Vechiul oraș Pompeii, aflat în sudul Italiei, la 25 de kilometri de Napoli, a fost fondat în secolul al VI-lea î.Ch și a cunoscut, timp de câteva mii de ani, o dezvoltare înfloritoare. În anul 80 î.Ch a devenit colonie romană și înainte de a fi acoperit de cenușă și lavă se pare că avea 11.000 de locuitori și o viață trepidantă, cu activități țesute în jurul numeroaselor temple, vile elegante, piețe generoase, un teatru cu 5000 de locuri, un amfiteatru cu 20.000 de locuri, port, prăvălii, băi publice cu sisteme complexe de încălzire a apei și aerului și, bineînțeles, case de toleranță. Un oraș prosper, distrus de erupția Muntelui Vezuviu, care a acoperit Pompeii cu cenușă și lavă, îngropându-l la o adâncime de șase metri. Redescoperit în 1748, Pompeii a fost readus treptat la lumină și astăzi face parte din Patrimoniul Unesco, fiind una dintre cele mai mari atracții turistice ale Italiei. Lipsa aerului și umezeala de peste ani au făcut ca rămășițele clădirilor, obiectele din interiorul acestora și chiar trupurile celor pieriți în erupție să se conserve într-o stare incredibilă, înainte de săpăturile arheologice. Tocmai de aceea azi ne putem face o imagine destul de clară despre viața locuitorilor acestui oraș bogat.

 

Pompei_6

Pompei_7

Pompei_8

Pompei_9

Pompei_10

Pompei_11

Pompei_12

Pompei_13

Teatrul are o acustică impecabilă

Pompei_24

Este fascinant să te plimbi pe “străzile” orașului antic, să vezi culorile bătute de vânt și vreme ale picturilor de pe pereții vilelor elegante, rămășițele mozaicurilor din piatră colorată, reproducerile statuilor, ale coloanelor sau pieselor de mobilier care decorau casele aristocraților romani. Multe obiecte se află, astăzi, la Muzeul Arheologic Național din Napoli, pe care l-am vizitat tocmai din dorința de a vedea mulțimea de obiecte de artă, fresce, veselă, argintărie sau ustensile pentru gătit, între multe altele. Recunosc, poate e ignoranță, dar am avut o revelație vizitând acest muzeu și ruinele orașului Pompeii: nu știam că romanii de acum două mii și ceva de ani erau atât de civilizați, atât de dezvoltați din punct de vedere tehnic, habar nu aveam de sistemele lor complexe de a găti, a încălzi și păstra mâncarea sau de a amenaja băile publice, în care le plăcea atât de mult să își petreacă timpul. Iubeau frumosul și iubeau viața, se desfătau în petreceri lascive și prelungi și își dădeau frâu liber pasiunii carnale. Nu erau deloc sfioși, ci mai degrabă hedoniști, nu știau ce este pudoarea – sau, cel puțin, nu în accepțiunea noastră de azi, netezită de precepte religioase, familiale și câte alte prejudecăți. Mărturie stau atâtea picturi și obiecte de artă erotice, adăpostite, azi, la Muzeul Arheologic din Napoli într-o încăpere în care este recomandat numai accesul persoanelor peste 18 ani!

Băile publice: cine știe câte secrete ascund acești pereți?!…

Pompei_14

Pompei_15

Pompei_16

Pompei_17

Casa Faunului

Pompei_19

Pompei_20

Pompei_21

Străzi bine organizate, mărginite de case mici sau mari, în funcție de locul proprietarilor în ierarhia socială, de ateliere ale meșteșugarilor sau prăvălii

Pompei_22

Pompei_23

Pompei_25

Pompei_27

Vezuviul parcă stă la pândă… Cine știe ce planuri mai are?!

Pompei_28

Când nu mergeau la război sau nu unelteau, romanii se plimbau în parcuri cu ape curgătoare și flori parfumate, sau se desfătau în petreceri de pomină!

Pompei_29

Pompei_33

 

Informații utile:

  • Biletele se cumpără de la intrarea în muzeu, costă 13 euro/adult. Minorii sub 18 ani care sunt cetățeni ai Uniunii Europene intră gratis (nu ne-au cerut dovada, dar e bine să aveți cópii după pașapoartele copiilor la voi). Găsiți detalii despre prețuri și program pe pompeionline.net
  • La Pompeii se poate ajunge cu mașina, cu trenul sau autobuzul. Locuind aproape de Sorrento, am mers cu trenul – Circumvesuviana, o linie locală care leagă mai multe orașe din sudul Italiei. Călătoria de la Sorrento la Pompei Scavi, stația la care trebuie să coborâți, durează aproximativ 40 de minute. Biletele se cumpără de la ghișeul din gară și costă aproximativ 5 euro/persoană. Puteți alege și bilete combinate, pentru 6 euro/persoană (tren+autobuz care face legătura între Sorrento și localitățile apropiate). Atenție: coborâți la stația Pompei Scavi, nu uitați! Intrarea la Pompeii se află foarte aproape de această gară.

Pompei_35

  • Luați-vă încălțăminte și haine comode, apă și ceva de pus pe cap, dacă mergeți vara. La Pompeii puteți petrece între câteva ore și o zi întreagă. Ruinele se desfășoară pe un spațiu foarte întins, așa că cel mai bine ar fi să vă procurați o hartă de la intrare și să alegeți ce anume doriți să vedeți, ca să nu obosiți înainte de a vizita băile publice, Lupanarul (bordelul) sau amfiteatrul!
  • În interiorul muzeului există un singur restaurant – cu mâncare de fast food foarte scumpă și foarte aglomerat. Puteți intra în muzeu cu mâncare și apă, există locuri amenajate pentru picnic. Și câteva terase la intrarea sau ieșirea din muzeu.

Pompei_34

  • Ca în multe alte muzee sau atracții turistice din sudul Italiei, nu vă așteptați ca totul să fie foarte bine semnalizat. Luați-vă mereu puncte de reper și fiți atenți la traseul prin Pompeii, pentru că greu vă puteți baza pe indicatoarele din interior.
  • Pompeii sau Pompei? Depinde la ce vă referiți: prima variantă este denumirea ruinelor vechiului oraș, iar Pompei este localitatea din zilele noastre.

FOTO: Arhiva personală.

S-ar putea să vă placă și:

La plimbare prin Roma în 50 de fotogafii

Ce poți face în vacanță cu copiii la Roma

Ce poți face în cinci zile la Roma

 

 

Comentarii

[…] O zi la Pompeii, printre ruinele orașului dispărut […]

Ion Florin , 22 July 2019 at 5:06 pm

Foarte frumos articolul si foarte util ! Imi doresc sa ajung si eu sa vizitez orașul ….😁

Lasa un comentariu