După ce veți vedea aceste fotografii, o să vă doriți să zburați direct în Italia! Amalia Marcu, o bună prietenă, a petrecut în vara lui 2013 o minunată vacanță aici și împărtășește cu noi instantanee și impresii din această călătorie pe care mi-aș dori să o fac și eu, cândva. Deși am fost de multe ori în peninsulă, nu am ajuns încă nici pe Coasta Amalfitană și nici în insula Capri. Pot doar să îmi imaginez frumusețea acestor locuri și să simt aerul mării uitându-mă la fotografiile Amaliei. Am să o las, însă, chiar pe ea să vă povestească despre vacanța în sudul Italiei.
“La aproximativ 65 de km sud de Napoli, pe malul Mării Tireniene, se întinde Coasta Amalfitană, cu siguranță una din cele mai pitorești destinații de vacanță. Dacă nu călătoriți cu mașina, se poate ajunge cu autobuzul (liniile SITA) sau vaporul din Napoli sau Salerno. Atenție la zilele de duminică și sărbătorile legale, transportul în comun este restricționat! Nodul central al coastei este orășelul Amalfi. De aici pleacă majoritatea rutelor către destinațiile de interes din zonă. Poate cea mai frumoasă stațiune de pe coastă este Ravello. Cocoțată la 365 de metri deasupra nivelului mării, oferă priveliști splendide către coastă, abundă în vegetație și este faimoasă pentru vilele și grădinile sale maiestuoase, care pot fi vizitate, printre ele: Villa Rufolo și Villa Cimbrone. Aici are loc, anual, în lunilor de vară, festivalul de muzică „Ravello Festival”.
Privire dinspre Ravello catre coastă
Ravello, Duomo și Piața Centrală
Ravello – Piața centrală
Ravello – Villa Rufolo
Când vine vorba de plaje, majoritatea sunt destul de micuțe și cu nisip destul de grunjos sau chiar pietriș, dar cu un farmec aparte. Cele mai „tourist oriented” plaje sunt în Positano (și ea o destinație sublimă), Amalfi, Minori, Maiori.
Positano
Inconvenientul pe plajele din zonă este că umbra se instalează destul de devreme, soarele dispare după munte pe la 5-6 după-amiază. În afară de acestea din stațiuni, există și unele izolate, unde se poate ajunge doar cu barca. Multe din aceste plaje sunt revendicate de restaurante, care și pun la dispoziție transport gratuit cu ambarcațiuni din și în stațiuni, în schimbul închirierii de șezlonguri la fața locului. Mai mult decat atât, în special pentru cei care vor să se bucure de soare și mai târziu în după-amiază, sunt amplasate, ceva mai în larg, bărcuțe unde se poate face plajă în schimbul unei consumații minime, barmanii facând naveta între restaurant și bărcuțe. O astfel de plajă este Santa Croce, foarte aproape de Amalfi.
Amalfi
Preferata mea, însă, este cea de la Fiordo di Furore: o limbă de plajă între munte și mare, într-un un peisaj amețitor, un loc tihnit, unde tot ce îmi amintesc că se aude este zgomot de greieri și clipocit discret de apă, cu o terasă liniștită în spate, unde se poate savura un cappuccino ori o salată mediteraneană…
Fiordo di Furore
Merită să ajungeți, într-o plimbare, și în insula Capri (este la aproximativ o oră cu vaporașul de Amalfi) și Grota Albastră de pe insulă. Tot în apropiere de Coasta Amalfitană, se pot vizita Muntele Vezuviu și Pompeii, orașul roman dispărut sub cenușă după erupția vulcanului Vezuviu în anul 79, redescoperit abia un mileniu și jumătate mai târziu. Există, pentru amatorii de drumeții, și trasee de trekking de durate și dificultăți diverse.
Capri
Capri – intrarea în Grota Albastră
Cât despre prețuri, este un mit că este o destinație luxoasă, paleta de oferte este variată. Eu am ales, de pildă, în ceea ce privește cazarea, un bed & breakfast care mi-a plăcut mult, o afacere de familie, în Furore, în vârful muntelui, de unde priveliștea este amețitoare și am plătit 70 de euro pe noapte camera cu gradină proprie, mic dejun inclus. Transportul cu autobuzul între stațiuni este destul de ieftin, în jur de 2-3 euro, puțin mai scump cel pe apă. Mai mult, desigur, a fost plimbarea pâna în Capri și înapoi, aproximativ 20 de euro.
În rest, buon viaggio!☺”
Text și foto: Amalia Marcu (Mulțumiri)
E intr-adevar o destinatie deosebita pe care intentionez sa o revad in aceasta vara cu prietenii! Va spun sincer, pozele nu pot sa reflecte pe deplin frumusetea locului. Te cucereste la prima vedere!
Noi am calatorit cu masina proprie, si as face-o din nou, stand cate o noapte in fiecare locatie, dar trebuie sa va avertizez ca, desi condusul prin Amalfi e ceva deosebit si inspirat parca din Agentul 007, ramane cam de fiecare data si cu consecinte, cel putin mici, asupra masinii tale :)) – ca doar e italia! Si daca esti lovit, fii sigur ca iti va scoate culpa comuna intr-un fel sau altul. deci be aware!