Porto: ziua 2. Catedrala Se, Praca da Liberdade și plaja

Când spui Porto, gândul te duce imediat la băutura rubinie, vinul dulce și pregnant, faimos în toată lumea. Dar orașul portughez cu o istorie de 2000 de ani are mult mai multe de oferit, într-o atmosferă liniștită, unde se îmbină perfect arhitectura romană, barocă, maură și neo-clasică.

Acoperișurile roșii ale caselor vechi, verticale, lipite una de cealaltă, cu fațadele decorate cu plăci de faianță albastre, verzi, galbene sau roșiatice, cu balcoane mici, din fier forjat, pe marginea cărora atârnă rufăria lăsată la uscat – alcătuiesc un peisaj unic, plin de farmec, ce dă multă culoare locală orașului. Denumit și Oporto, orașul se află în nordul Portugaliei, acolo unde râul Douro se varsă în Oceanul Atlantic. Valea râului Douro oferă peisaje uluitoare, dar și condiții excelente pentru cultivarea măslinilor, migdalelor și, da, a viței de vie – din care portughezii fac vinuri excelente.

Am pornit turul orașului din fața Catedralei Se – unde am ajuns cu metroul, care are 5 linii, este modern și circulă foarte bine. Și e ieftin! Funcționează pe baza unei cartele care costă inițial 60 de eurocenți, pe care ulterior o încarci cu câte 1,15 euro pentru o călătorie de o oră, în principalele zone ale orașului și poți schimba linia o singură dată. Cea mai apropiată stație, față de catedrală, este la Sao Bento, care are una dintre cele mai frumoase intrări.

Catedrala Se (foto sus) datează din secolul al XII-lea și, dacă la exterior este destul de austeră, în interior e mult mai bogată, având un altar impunător, cu elemente de decor din argint. În apropiere se află o altă catedrală care merită vizitată: Santa Clara (foto jos).


Nu departe se află una dintre cele mai mari piețe ale orașului, Placa da Liberdade (foto jos), mărginită de cafenele și magazine, și dacă tot am pomenit de magazine, ar trebui luată la pas Rua de Santa Catarina – cea mai vie stradă a orașului Porto, animată de turiști și localnici veniți la shopping, o cafea sau pur și simplu să se plimbe și să caște gura pe strada pietonală.

Alte locuri care mai merită vizitate în Porto sunt Palacio de Bolsa (Bursa, cu frumosul Salon Arab), Palacio de Cristal, înconjurat de grădini minunate, cu o vedere foarte frumoasă asupra râului Douro și, spre vest, Avenida de Boavista, o stradă lungă de 10 km, în zona rezidențială a orașului, de-a lungul căreia se întind vile elegante, hoteluri de 5 stele și instituții bancare. Aproape de Boavista se află Fundația Serralves și Muzeul de Artă Contemporană.

Avenida de Boavista conduce către plajele care mărginesc Oceanul Atlantic, largi, cu promenade romantice și terase plăcute.

Ziua a doua la Porto (înnorată, de altfel) s-a încheiat cu concertul Coldplay – motivul real pentru care am ales Portugalia pentru luna mai, 2012. Pentru care am cumpărat bilete în decembrie 2011, și pe care l-am așteptat cu înfrigurare – la propriu și la figurat. Un spectacol perfect, cu un playlist pe gustul meu, care mi-a lăsat amintiri atât de frumoase… Și despre care voi scrie curând!

Comentarii

[…] puternic, cu gust pregnant, este renumit dincolo de granițele Portugaliei. Orice desert servit la Porto trebuie acompaniat de fluidul gros, […]

Lasa un comentariu