Dupa doua zboruri de cate 4 ore si jumatate si o escala de 3 ore in Dubai, am ajuns in capitala Colombo. Sri Lanka ne-a primit cu caldura si la propriu si la figurat, cu soare, plaje cu nisip fin si vegetatie exotica si gazde gata sa iti satisfaca orice moft la orice ora.
Pentru aceia dintre voi care au nevoie de cateva repede istorice si geografice, Sri Lanka este o insula (republica) situata in nordul Oceanului Indian, in sudul Indiei. Pana in 1972 cunoscuta sub denumirea de Ceylon, este faimoasa pentru cel mai bun ceai, dar este si un important exportator de cafea, cauciuc natural, pietre pretioase, cocos si derivatele sale sau scortisoara, intre altele. Pana in 2009, Sri Lanka a fost macinata de un razboi civil dureros, care a durat 30 de ani. Capitala este Colombo, moneda nationala este rupia (1 euro=aprox. 180 SL rupii) si diferenta de fus orar este de 3 ore si jumatate in plus fata de ora Romaniei.
Intamplator, am ajuns in Sri Lanka pe 26 decembrie 2013, in ziua in care s-au implinit 9 ani de la cutremurul din Indonezia si tsunami-ul devastator din 2004, care a afectat grav sudul insulei Sri Lanka. Zona in care stam, Bentota, situata in sud-vest, a fost grav afectata si in aceasta zi cei din partea locului si-au comemorat mortii. 40.000 de locuitori ai Sri Lankai si-au pierdut viata in acele zile. In templele budiste rasunau ceremonii religioase, localnicii, cu figuri triste, aveau flori de nufar in maini si se pregateau pentru o ampla ceremonie de comemorare. Am aflat asta in trafic, venind dinspre aeroport, intr-o aglomeratie infernala.
Traficul din orasele Sri Lankai este greu de imaginat: nu se respecta nicio regula, iar drumurile sunt proaste. Venind din Romania, suntem obisnuiti cu gropi in asfalt, lipsa autostrazilor, caini vagabonzi sau vaci pe strazi. Dar nu am mai vazut nicaieri un stil de a conduce in care nu se respecta regulile de prioritate, linia continua, benzile de circulatie, limitarile de viteza si se claxoneaza permanent. Regula de baza este: ala mai mare are prioritate. Se depaseste in cel mai inconstient mod si toti soferii folosesc claxonul. Intruna.
Dupa ce am strabatut 60 de km in… 3 ore, am ajuns, in sfarsit, la hotel, un loc frumos, pe malul Oceanului Indian, in sud-vestul Sri Lankai. Este cald, sunt 31 de grade ziua si 26 noaptea, apa Oceanului Indian are 27 de grade si valuri frumoase, plaja cu nisip fin te imbie la orice ora, iar gazdele sunt gata sa iti indeplineasca orice dorinta.
Sudul insulei Sri Lanka este o destinatie excelenta pentru sporturi nautice: surf, diving, snorkeling, parasailing, kyting si orice alte sporturi se pot practica aici la preturi mici. In general, preturile sunt mult mai mici decat in alte destinatii exotice.
Din pacate, in jurul hotelurilor cu conditii bune si foarte bune este o saracie lucie. Zdruncinata de istorie, cu conflicte si un razboi intern care au lasat multe rani, maturata de un tsunami devastator, Sri Lanka incepe sa isi revina, treptat. Cu plaje care iti taie respiratia si peisaje rupte din vederile cu decoruri exotice perfecte, este o destinatie de care vom auzi multe in viitor, sunt ferm convinsa.
Ne-am propus o vacanta in Sri Lanka in care sa ne odihnim, dar pana acum nu ne-a iesit. Am fost intr-o croaziera pe mare in care am vazut delfini si balene albastre – dar despre asta voi povesti data viitoare. In rest, ne bucuram de soare si plaja, admiram brazii improvizati de pe peluza din fata hotelului si ascultam colinde in limba engleza, care par din alt decor. E frumos, e bine.
[…] Sri Lanka (1): Primele impresii si fotografii […]
[…] Sri Lanka (1): Primele impresii si fotografii […]
[…] National Uda Walawe, cat pe drumul de la Bentota pana aici. Zona deluroasa din interiorul insulei Sri Lanka are un teren si clima propice cultivarii orezului, ceaiului, scortisoarei si arborelui de cauciuc, […]
[…] drumul către Sri Lanka, în vacanța de Anul Nou 2014, am ales, din rațiuni pur financiare, să zburăm cu Flydubai, ceea […]
Buna, as vrea sa stiu cat te-a costat biletul de avion Bucuresti Colombo Bucuresti si cum ai rezolvat cu transportul de la aeroport la hotel.
Bună, mulțumesc pentru mesaj! Biletul l-am cumpărat de la Fly Dubai în septembrie 2013 și a costat 800 de euro/persoană (cu toate taxele incluse, fără mâncare sau băutură la bord, cu bagaj max. 30 kg, cu escală în Dubai). Dacă îl cumperi în iunie pentru decembrie costă 500 de euro. Transferul de la aeroport la hotel l-am aranjat cu ajutorul celor de la hotel, costă în jur de 90$ un drum cu mașina, pentru 3 persoane (deci în total 180$ dus-întors). Numai bine!