În vacanța petrecută la final de 2014 și început de 2015 în Sri Lanka, am ajuns pentru câteva ore și în orașul Galle, din sudul țării. Mai precis, pe 29 decembrie, la tot atâtea grade Celsius.
Orașul Galle (se citește gol) este al patrulea ca mărime din Sri Lanka, după capitala Colombo, Kandy și Jaffna. Se află în sud, la 119 km de Colombo și, în secolul al XVI-lea, era cel mai important port al insulei. În secolul al XVIII-lea, sub dominația olandeză, a cunoscut o perioadă înfloritoare și ceea ce s-a construit în acea vreme dă aerul colonial și o amprentă unică acestui loc. Partea veche a orașului Galle, înconjurată de zidurile groase ale fortului, merită vizitată dacă vă aflați în sudul Sri Lankăi.
Locuind în Hikkaduwa, adică la aproximativ 22 km de Galle, am călătorit până aici cu un tuk-tuk. Dacă vă stabiliți în vreuna dintre stațiunile din sud, distanța poate fi parcursă cu tuk-tuk: cei 22 de km i-am străbătut în 40 de minute. Șoferul a ne-a dus la plaja din Unawatuna, unde am poposit o oră si jumătate, apoi la Galle, unde ne-a făcut un tur al fortului și ne-a așteptat vreo două ore. Practic, excursia a durat vreo 7 ore și transportul ne-a costat 2500 de rupii, fără să negociem – adică 19$. Este loc destul de negociat, dar nu am vrut să îl exploatăm prea mult pe cel care ne-a fost șofer timp de câteva zile.
Nihal și tuk-tuk-ul său roșu ne-au însoțit în multe locuri din sudul insulei Sri Lanka
Cimitirul și periferia orașului Galle
Fortul Galle a fost construit în secolul al XVI-lea de portughezi și dezvoltat, ulterior, de olandezi. În interiorul fortului, străzile cu pensiuni, hoteluri, restaurante și magazine de suveniruri mai poartă și astăzi denumiri olandeze. Aici se află Muzeul Maritim, Vechiul Spital Olandez și lăcașuri de cult de o mare varietate religioasă – chiar surprinzător de mare, pentru un spațiu atât de mic: Biserica Reformată Olandeză, Biserica Anglicană, Moscheea Meera și altele. De altfel, aici locuiește încă o comunitate musulmană destul de numeroasă.
Fortul Galle
Puteți lua masa de prânz la unul dintre restaurantele de pe Pedlar Street: cele mai căutate de turiști pentru preparatele diverse și gustoase sunt The Heritage Cafe și Pedlar’s Inn, iar apoi să cumpărați o înghețată de pe stradă și să vă plimbați pe lângă pensiunile și cafenelele înșirate una după alta, magazinele de suveniruri, galeriile de artă sau locuințele discrete, în stil colonial. Admirați casele albe, cu decorațiuni frumos sculptate în lemn oriental, cu balcoane, terase, obloane și porți cu elefanți, înflorituri asiatice sau motive geometrice.
Restaurantul The Heritage Cafe din Galle, centrul vechi
Farul din Galle este, de asemenea, foarte frumos și bine păstrat, de-a lungul zidurilor groase ale Fortului. Din dreptul farului se deschide o priveliște fermecătoare către ocean.
Aproape de Fortul Galle se găsește un important teren de cricket – sportul național al Sri Lankăi. Stadionul Internațional de Cricket din Galle este unul dintre cele mai pitorești din toată lumea.
Călătoria cu tuk tuk prin Galle, de-a lungul coastei Oceanului Indian:
Foto și video: arhiva personală
S-ar putea să vă placă și:
Sri Lanka 2015: ce am mâncat (și am băut) bun
Sri Lanka: 10 ani după tsunami-ul din 2004
Sri Lanka (7): snorkeling în Bentota
Sri Lanka (6): la plimbare cu tuk-tuk
Sri Lanka (5): ce am mâncat (și am băut) bun
Sri Lanka (4): Safari în Parcul Național Uda Walawe
Sri Lanka (3): croaziera la Mirissa, în căutarea balenelor și snorkeling la Hikkaduwa
Sri Lanka (2): Bentota in 26 de instantanee exotice
Sri Lanka (1): Primele impresii si fotografii
Plecăm în vacanță în Sri Lanka! Unde vine asta?
Daca ajungeti la Galle, nu ratati in apropiere plaja Bentota. Iar aici, va recomand din toata inima Amal Villa; daca nu ramaneti acolo peste noapte, macar incercati Amal Villa Restaurant!