Aceia care iubesc mâncarea și condimentele asiatice vor fi pe deplin satisfăcuți de preparatele tradiționale din Sri Lanka, iar cei care fug de tot ce este iute sau prea condimentat au la dispoziție pește proaspăt și fructe de mare delicioase.
Deși ne-am îndopat de dimineața până seara și nu ne-am refuzat absolut niciun capriciu culinar, este a doua oară (după vacanța din Malaezia, din aprilie 2012), când ne-am întors acasă mai ușori decât am plecat! Mâncarea proaspătă, preparată la grătar sau fiartă la abur, cantitățile mari de fructe și legume și mișcarea ne-au ajutat să mâncăm cât am putut, fără să ne pară rău.
Mâncarea tradițională din Sri Lanka este iute. Foarte iute! Foarte, foarte iute! Restaurantele și hotelurile au adaptat meniurile pentru turiști și atunci când comandați e bine să-i spuneți chelnerului cât de iute vreți să fie preparatul ales. Deși, chiar și asta e relativ… slightly spicy are o conotație diferită pentru cei din partea locului, față de europeni. Eu, una, m-am obișnuit cu gustul de chili și al condimentelor iuți cu denumiri necunoscute, am mâncat din toate câte puțin, mi-a luat gura foc, dar…mi-a plăcut! Așa că am mâncat de toate, chiar dacă nu știu exact ce conțineau… Iată câteva exemple:
Câte un pic din toate: orez prăjit, pește la grătar, salată de castraveți, salată de ananas, varză, vinete și, lângă ananas, încă ceva nedefinit, foarte iute și foarte gustos!
Preparatul cel mai des întâlnit în Sri Lanka este orezul cu curry – denumirea generală pentru diferite preparate din carne de pui, vită, oaie sau pește cu sos și amestecuri diferite de condimente. Curry-ul este, de obicei, foarte iute, dar alături de orez – alb, brun, roșu sau galben, în funcție de condimentele care se adaugă – are un gust extrem de bun. Am mâncat multe feluri de curry și este delicios, mai ales alături de o salată de castraveți, mango sau ananas.
Tăițeii din orez (noodles), în diferite combinații – cu ou, cu legume, cu fructe de mare, pui sau vită – sunt, de asemenea, foarte buni și un fel de mâncare extrem de ieftin.
Tăiței de orez cu ou (egg noodles), la restaurantul Ocean View din Bentota, aprox. 2,30 euro porția
Dar cele mai bune preparate pe care le-am mâncat în Sri Lanka sunt peștele, homarul, crabii și, în mod special, creveții. Totul proaspăt, pescuit în aceeași zi, pe alese, pe cântărite, pe săturate! La fiecare restaurant te duci la vitrina frigorifică – sau în bazin, după caz – și îți alegi exemplarul, pe care îl cântăresc, la prețul zilei și ți-l gătesc așa cum vrei: la grătar, în sare sau, cel mai delicios, în frunză de banan! Cei mai des întâlniți pești sunt chefalul (mullet fish), coral fish, para fish sau seer fish. Creveții sunt mai mari (tiger prawns) sau mijlocii (jumbo prawns). Am mai gustat rechin, homar, crab sau ton proaspăt.
Pește proaspăt și fructe de mare la restaurantul Amal (Bentota)
Homari și crabi vii (și mie mi-e milă de ei…)
La Amal am mâncat Coral fish la grătar (26 euro) și creveți (Jumbo prawns, 13 euro/8 buc.) cu orez și salată asortată (incluse în preț) și am băut bere Lion (2 euro sticla de 625 ml)
La Malli’s am ales un platou cu pește și fructe de mare pentru două persoane din care se sătura un batalion… Cu Para fish, calamari, creveți (Jumbo și Tiger prawns) și homari, 45 de euro cu garnitura inclusă (orez)
La Wunderbar (Bentota), un local foarte căutat de turiști, cârmuit de niște nemți, am mâncat un delicios chefal (Mullet fish), gătit în frunză de banan, excelent! (10 euro)
Orez cu legume (la Wunderbar), inclus în prețul peștelui
Rechin la grătar cu orez (la Wunderbar), 4,5 euro porția
Seer fish cu orez (6 euro porția)
Un alt preparat tradițional este hopper – un fel de clătită prăjită într-o tigaie mică și cu pereți înalți, ca un coșuleț, care poate fi umplută cu ou ochi, omletă sau orice altceva. Nu este dulce, merge cu orice și se mănâncă în orice moment al zilei.
În toate meniurile am întâlnit foarte multe feluri de salate, din ierburi și cu condimente de care nu am auzit niciodată. Cocosul este des întâlnit în toate felurile de mâncare – de la supe, curry, salate sau deserturi. Sambol este un alt preparat tradițional, un fel de salată din cocos și chilli – ați ghicit! – extrem de iute. Iar salatele se prepară din mango, din ananas, castraveți, vinete, banane deshidratate, ceapă, varză sau mere, cu multe sosuri, ierburi și condimente gustoase, dar iuți.
Ca desert, am ales de fiecare dată fructe. Proaspete, gustoase, parfumate, dulci, zemoase… Am mâncat pe săturate papaya, pepene roșu, ananas, banane (niște banane mici și grăsuțe, foarte gustoase), dar și rambutan (un fruct mic, cu coaja roșie cu un puf proeminent, cu miez alb, dulce și zemos).
Prețurile, cum ați văzut mai sus, variază în funcție de locul în care alegi să mănânci. Recunosc, nu am încercat să mâncăm pe stradă. Este o experiență interesantă, dar riscurile mi s-aupărut destul de mari, deși sunt convinsă că e o teamă neîntemeiată. În Bentota, unde am stat, am mâncat la restaurantul hotelului (The Surf Bentota) și la localurile din jur: Malli’s, Amal (un restaurant care mi-a plăcut foarte mult, cu atmosferă și mobilier colonial, dar scump), Wunderbar (unde am mâncat un excelent pește gătit în frunză de banan) și Ocean View (cu mâncare bună și prețuri mici). La Hikkaduwa am luat prânzul la restaurantul Mamas, care are o terasă chiar pe malul mării. Prețuri mici și mâncare bună.
În general, se plătește cash, în rupii (1 euro=aproximativ 178 SL rupii), dar în restaurantele frecventate de turiști se poate plăti și cu cardul sau în euro, cash. De obicei, așa cum vedeți și pe nota de plată, bacșisul (10% peste tot) este inclus.
La capitolul băuturi, licoarea tradițională din Sri Lanka este Arak, o băutură distilată, foarte tare, din cocos, pe care recunosc că nu am testat-o, după ce am auzit că are cam 40-50% alcool. Am băut numai bere locală Lion, care merge la masă și ține de sete… dar atât, nu are un gust ieșit din comun. Însă e foarte ieftină, cam 1-1,50 euro o sticlă mare (625 ml).
Ieftine sunt și sucurile din fructe proaspăt stoarse: am băut deseori suc de pepene verde, ananas, portocale, lămâine verde sau fructe amestecate, costă cam 2 euro un pahar mare.
Amal este restaurantul cel mai piperat – dar și localul cel mai frumos, cu atmosferă colonială și servicii bune
S-ar putea să vă placă și:
Sri Lanka (4): Safari în Parcul Național Uda Walawe
Sri Lanka (3): croaziera la Mirissa, în căutarea balenelor și snorkeling la Hikkaduwa
Sri Lanka (2): Bentota in 26 de instantanee exotice
[…] Sri Lanka (5): ce am mâncat (și am băut) bun […]
[…] Sri Lanka (5): ce am mâncat (și am băut) bun […]