Tel Aviv, orașul modern, viu și colorat

Așa pot să descriu, în doar câteva cuvinte, al doilea oraș ca mărime al Israelului. Asta înseamnă Tel Aviv pentru mine: un loc viu, modern, colorat, cosmopolit, surprinzător de armonios și de tânăr.

 

Am amânat mulți ani prima vizită în Israel și am să vă spun sincer de ce: credeam că e un oraș nesigur, în care pericolul terorist e o constantă, în care poliția și armata stau la fiecare colț de stradă și trebuie să fii mereu atent în ce mașină te sui sau pe ce stradă cotești. Nimic mai fals! Mă rog, probabil că poliția sau armata există la fiecare intersecție, dar nu vezi nicio uniformă și nicio armă, cât despre amenințarea teroristă – ea planează asupra fiecărei capitale europene sau mare oraș din lume, așa că nu are rost să mai insistăm asupra acestui fenomen care nu mă va mai împiedica niciodată să călătoresc.

 

De cum am ieșit din aeroport, la Ben Gurion, mi-a plăcut mirosul specific al orașului, care crește pe măsură ce te apropii de faleza superbă din Tel Aviv. Un miros de mare, vegetație și flori exotice. Primul contact cu orașul a fost pe această faleză extraordinar de frumoasă, care se întinde pe câțiva kilometri, amenajată cu grijă la detalii și care este la orice oră plină de sportivi: sute de alergători, bicicliști, tineri cu trotinete electrice, role, skateri se mișcă în ambele sensuri cu viteză amețitoare, zecile de terenuri de volei de pe plajă sunt invadate la orice oră din zi, iar apa Mediteranei e luată cu asalt de amatorii de paddle boarding, caiac sau surfing, în funcție de vreme. Și permanent pe plaje se aude zgomotul inconfudabil al jocului de palete cu o minge mică, din plastic, tipic pentru Israel, denumit matkot.

 

Metzitzim Beach, Hilton Beach, Gordon Beach, Banana Beach sau Alma Beach sunt doar câteva dintre plajele Tel Aviv-ului, din cei 16 km de plaje amenajate. Preferatele mele sunt Gordon și Banana Beach, poate pentru că așezate aproape de hotelurile elegante de pe malul mării. De aceea și prețurile sunt pe măsură: șezlongurile și umbrelele nu costă mult, au preț fix, (30 de lei pe zi pentru două persoane), dar mâncarea și băuturile sunt mult mai scumpe.

 

Tel Aviv Marina

Nu râdeți! Am mai văzut căutători de comori și pe alte plaje și sunt convinsă că după o zi în care plaja e vizitată de mii de oameni pică măcar o bijuterie de valoare!

 

Știu, Tel Aviv înseamnă mult mai mult decât faleză și plajă, dar pentru mine primul contact cu plaja neașteptat de largă și frumoasă a fost partea cea mai frumoasă a vacanței din primăvara lui 2017. Credeți-mă, dacă era după mine, aș fi stat de dimineață până seara la plajă, să sorb mirosul sărat, să lenevesc la soare, să mă uit la surferi și să ascult zgomotul mării. Dar mai sunt multe altele de făcut aici!

Tel Aviv înseamnă, în traducere din limba ebraică, Dealul Primăverii și orașul are o istorie de numai 100 de ani: câțiva locuitori ai străvechiului Jaffa s-au mutat mai la nord, ca să construiască un nou oraș, în 1909. Poate că de aceea are acest aer modern, arhitectură specifică anilor ’30 și o mulțime de cafenele și restaurante pentru toate gusturile. Da, israelienii din Tel Aviv au un cult pentru cafenele și localuri posh, așa că le veți găsi de-a lungul celebrului bulevard Rotschild înșirate unul după altul.

Jaffa (sau Yafo), portul străvechi al Israelului, menționat în Biblie, lângă care s-a construit modernul Tel Aviv. Azi Jaffa este un cartier pitoresc, cu o populație predominant musulmană, cu moschei restaurate. Aici se află multe galerii de artă, ateliere ale artiștilor, hoteluri-boutique, săli de spectacol și restaurante pescărești, între altele. Nu am apucat să văd Jaffa destul, data viitoare sigur!

Tel Aviv mai este celebru pentru arhitectura în stil Bauhaus, motiv pentru care i se mai spune și Orașul Alb. În ani ’30, când acest curent artistic descris prin reguli stricte, minimalism și linii simple lua avânt în Germania, un val de arhitecți nemți care fugea de nazism s-a stabilit la Tel Aviv, unde a construit clădiri în stil Bauhaus. Se estimează că există nu mai puțin de 4000 de astfel de edificii – Tel Aviv având cel mai mare număr de clădiri Bauhaus din lume.

Stil Bauhaus pe Bulevardul Rotschild

 

Cea mai mare piață în aer liber din Orientul Mijlociu: Carmel Market

Cu o populație de 430.000 de locuitori, este al doilea oraș ca mărime al Israelului, după Ierusalim. Cum spuneam, sunt multe de văzut, dar atracția pentru plajă a fost atât de mare, în cazul meu, încât am trecut doar pasager prin vechiul oraș Jaffa, pe bulevardele cu magazine moderne sau prin Portul Nou. Am vizitat Piața Carmel – o piață în adevăratul sens al cuvântului, unde vânzătorii de legume, fructe, halva, baclavale, mirodenii sau haine ieftine și suveniruri îndoielnice își strigă necontenit marfa. Are savoare locală și miroase a verdeșuri amestecate cu condimente, așa merită o raită. Și piața de vechituri din Jaffa merită o vizită, ca de altfel întregul port în care se află galerii de artă modernă și cele mai bune (dar și scumpe) restaurante cu specific pescăresc din zonă.

 

Apusurile din Tel Aviv

Ah, apusurile! Doar în Sri Lanka am mai avut parte de asemenea spectacole ale naturii. În fiecare seară, pe la 19:30, îmi propuneam să fac cele mai frumoase fotografii din balconul camerei sau de pe faleză. Nu mi-a ieșit prea bine, pentru că mă uitam clipe în șir la mingea de foc ce se stingea în orizontul mării, încât pierdeam apogeul.

Sunt multe locuri din Tel Aviv de care știam, dar pe care nu am apucat să le văd în cele câteva zile petrecute aici. Turnul Operei, Cartierul Iemenit, Muzeul de Artă (care expune creații semnate de Picasso și Miro, printre alții), Muzeul Beth Hatefutsoth (al Diasporei evreiești) sau Eretz Israel Museum (istorie și arheologie). Se organizează, de asemenea, tururi de oraș gratuite, cu ghizi, pentru explorarea străzilor din centru și se pot închiria biciclete de oraș pentru o zi întreagă. În aprilie 2011, municipalitatea a inaugurat un sistem de închiriere de biciclete denumit Tel-O-Fun, care are 150 de stații în tot orașul Tel Aviv.

Au rămas multe de făcut, dar nici atunci când am ajuns la New York prima oară nu am vizitat Statuia Libertății… Ca să rămână ceva de făcut și pentru data viitoare!

Vă mai spun doar că din Tel Aviv se fac multe excursii în alte orașe sau zone: la Ierusalim, la Marea Moartă, Cetatea Masada, la Marea Galileei și alte locuri frumoase.

Iată câteva informații utile:

  • Pentru Israel nu aveți nevoie de viză, dar este necesar să călătoriți cu pașaportul valabil încă șase luni.
  • La sosirea pe aeroport nu vi se pune nicio ștampilă în pașaport, ci, după câteva întrebări legate de scopul vizitei, primiți un tichet cu un cod de bare care vă permite intrarea în țară. Păstrați-l cu grijă, s-ar putea să vi se ceară la hotel sau în alte situații.
  • La ieșirea din țară primiți alt tichet – viza de ieșire. Este limpede de ce nu pun ștampile în pașaport: s-ar putea ca următoarea voastră vacanță în Emirate sau Turcia să nu vă iasă! (E doar părerea mea, nu am verificat dacă e adevărat).
  • Dacă aveți în pașaport vize sau ștampile de Turcia sau din țări arabe, s-ar putea să vă întrebe, la intrarea în Israel, de ce ați călătorit acolo, dar nu e nicio sperietură, dacă nu aveți nimic de ascuns! Răspundeți sincer și relaxat și nu veți avea nicio problemă.
  • Moneda națională este shekelul (ILS), care este apropiat, ca valoare, de leu: 1 shekel=1,14 lei.
  • Israeulul are același fus orar cu al României.
  • Bacșișul este important pentru chelneri și barmani, aproape că și-l iau singuri și nu e mai mic de 10%. Se poate plăti cu cardul bancar, rotunjind nota de plată.
  • Este un oraș foarte scump: prețurile sunt mai mari decât în Franța, Germania sau Austria, sunt cam de trei ori mai mari decât în România. La orice. Taxiul este foarte scump, la fel și restaurantele, barurile sau cluburile, pentru că viața este, în general, scumpă în Israel, iar evreii sunt un popor înstărit.
  • De mâncat, am mâncat la shaormerii arăbești, unde au cel mai bun humus și falafel, sau mici restaurante europene, dar și astea îți rup buzunarul.
  • Nu am testat rețeaua locală de transport, dar există autobuze care leagă principalele atracții din oraș și se construiește metrou.
  • Dacă nimeriți în zi de Shabbat (de vineri seara, la apusul soarelui, până sâmbătă seara, când se văd stelele), să știți că multe restaurante sunt închise și autobuzele nu circulă, așa că orientați-vă din timp sau faceți provizii.
  • Dacă vedeți, la hotel, liftul pe Shabbat Mode, să știți că este programat astfel încât să nu trebuiască să atingeți butoanele sau ușile. Oprește din etaj în etaj, așa că mai bine luați alt lift… Sau pe scări!
  • Nu m-am simțit nicio clipă în nesiguranță în Israel, dimpotrivă, mi se pare mai sigur decât anumite capitale europene în acest moment.

 

FOTO: Arhiva personală

Comentarii

Ciocoiuirene40 , 26 February 2018 at 3:20 am

Țin sa te intreb,In Tel Aviv stai si te scalzi in apa fara problema ca in Marea noastra?

Cristiana Constantinescu (author) , 26 February 2018 at 7:58 am

Da, este Marea Mediterana, deci poti sa faci baie linistit.

Lasa un comentariu