Vacanță în Africa de Sud (2): Capetown și Durban

Povestea vacanței Annei Chițan în Africa de Sud continuă, după Johannesburg, cu Capetown, excursia la Capul Bunei Speranțe și Durban.
Anna Chițan, un designer talentat și amator de călătorii, despre care puteți afla mai multe de pe site-ul www.annterior.com și de pe magazinul virtual www.heartwood.ro,  a petrecut o vacanță de două săptămâni în Africa de Sud, la începutul anului 2016. Despre Johannesburg, locul în care a petrecut 4 zile, a povestit aici. Povestea continuă cu Capetown, unde a stat 6 zile și Durban, unde s-a plimbat alte 4 zile. O las pe Anna să vă spună, cu propriile cuvinte, mai multe despre această aventură africană.

Africa de Sud_Capetown 2

 

După trei zile petrecute la Johannesburg am plecat spre locuri mai “însorite”: Capetown. Aproape că am avut senzația unei alte țări. Este un loc mult mai european, relaxat, pus pe distracție și pe activități outdoor. Briza oceanului se simțea în tot și-n toate. În starea de spirit a oamenilor, în dinamica străzii și în vestimentație, bineînțeles. Capetown e foarte fain.

Capetown – Slave Lodge Museum

Africa de Sud_Capetown_Slave Lodge Museum

Capetown

Africa de Sud_Capetown 1

Am avut o săptămână plină cu walking-tours în zona istorică a orașului – de data aceasta mai marcată de perioada colonialistă britanică și olandeză, cu degustări de vinuri în Stellenbosch, zona faimoasă de podgorii, cu o zi la Capul Bunei Speranțe, o experiență foarte emoționantă, dar și amuzantă, cu babuini care pândeau pe după bolovani, doar-doar o lăsa cineva ușa vreunei mașini deschisă, ca să prindă ocazia să fure un rucsac poate plin cu mâncare, cu plimbări pe plajă – dar fără baie, în Oceanul Atlantic înghețat.

Camps Bay, o faleză foarte populară din Capetown, nu doar că are o plajă foarte generoasă, dar este mărginită și de un șir de baruri și restaurante pentru toate gusturile. Am înțeles din informațiile ghizilor care ne-au purtat prin oraș că, după piramidele egipetene și Table Mountain – alt obiectiv din Capetown – al treilea cel mai vizitat obiectiv de pe continentul african este Victoria & Alfred Waterfront, portul funcțional situat în inima orașului, care este, totodată, și o zonă înțesată cu magazine și restaurante, un mall parțial în aer liber, parțial în interior. Am fost puțin dezamagită de aceasta informație. Puteți face un popas de seară la Den Anker, restaurantul belgian cu sute de tipuri de bere și mâncare pe măsură de gustoasă, dar sunt multe alte locuri mult mai autentice ce merită încercate.

Table Mountain

Africa de Sud_Table Mountain

Table Mountain, un munte căruia pare că-i lipsește vârful și care prin platoul său foarte larg și plat amintește de o masă, oferă priveliști minuntate asupra întregului oraș și pentru cei care iubesc flora și fauna – un bun loc de observație pentru tot felul de păsări, animale și arbuști specifici locului.
Pentru prânz sau cină, restaurantele de pe Bree Street sunt mai mult decât ofertante. Ne-a plăcut foarte mult La Parada, un tapas bar cu mâncare foarte bună și cu oameni frumoși. În prima joi din lună toate barurile și restaurantele organizează petreceri, astfel încât strada se transformă într-o mare petrecere.
Excursia la Capul Bunei Speranțe am făcut-o cu Robert Salmon, de la Capevonvoy, care a organizat un program perfect. Chiar dacă ne-a obligat să ne trezim la 6 dimineața, am ajus înaintea tuturor grupurilor de turiști și am fost doar noi cu marea, stâncile și aventurile din romanele lui Jules Verne, care acum puteau fi asociate și cu ceva real. Ah… și cu babuinii hoți!
Și-apoi sunt pinguinii, drăgălași, nemișcati, indiferenți sau pe alocuri mirați și fără niciun fel de tabu-uri cu privire la sexul în public.

Capul Bunei Speranțe

Africa de Sud_Capul Bunei Sperante 2

Africa de Sud_Capul Bunei Sperante 1

Africa de Sud_Capul Bunei Sperante 3

Chapman’s Peak Drive nu este doar drumul de întoarcere de la Capul Bunei Speranțe înapoi spre oraș. E una dintre cele mai spectaculoase șosele de coastă pe care le-am văzut. În mod straniu, peisajele mi-au adus aminte uneori de plajele de la Marea Nordului. Albe, mari, curate, nesfârșite și pustii în acea zi înnorată.

Chapman’s Peak Drive

Africa de Sud_Capmans Peak

Despre ziua petrecută la degustare de vinuri în vreo trei crame din Stellenbosch nu prea pot să povestesc, pentru că am avut mintea cam aburită. Menționez că totul se întâmplă la 35 de grade, în mijlocul zilei. Mi-aduc totuși aminte de liniștea și frumusețea prânzului care m-a salvat de la colaps pe terasa umbrită a uneia dintre crame. Pentru cei cu gusturi scumpe, Delaire Graff este o cramă superbă, cu alei și grădini impresionante, amenajate cu un enorm efort peisagistic. Doar că nu sunt cei mai buni producători de vin din zonă, diamantele lor sunt mai bune decât vinurile! Și mai scumpe. Motiv pentru care, totuși, nu m-am îmbătat cu diamante.

Stellenbosch

Africa de Sud_Capetown_Stellenbosch

După atâta experiență urbană am simțit nevoia unui refugiu, înainte de a ne întoarce la viața reală de acasă. Am ales Durban, în KwaZulu Natal, la Oceanul Indian, mult mai prietenos decât Atlanticul din Cape. Deși nu e comparabil cu destinațiile din Asia, și, din păcate, nici vremea n-a fost foarte generoasă cu noi, am ales un hotel retras și liniștit, care ne-a oferit un cadru minunat pentru odihnă și deconectare.

Durban

Africa de Sud_Durban
Nu ascund faptul că ne-am făcut calcule despre perspectiva de a locui în Africa de Sud. Spuneam că m-am simțit acasă. A fost de ajutor și lipsa diferenței de fus orar, datorită căreia nu ne-am simțit dezorientați nici la sosirea acolo și nici la întoarcerea în București.

Ca turist român, nu mi-am imaginat că o să mă uimească nivelul prețurilor mici atât de tare. Orice reper aș lua – transport, mâncare, îmbrăcăminte, excursii – toate sunt mai ieftine sau la nivelul prețurilor din România. Indiferent de bugetul la care ne raportăm.
N-am ajuns în rezervațiile naturale, deși ne-am fi dorit, dar ar fi însemnat să diluăm mult prea mult fiecare destinație. Acesta și toate cele de mai sus sunt motive pentru care ne vom întoarce în Africa de Sud.

Foto: Anna Chițan

S-ar putea să vă placă și:

Vacanță în Africa de Sud (1): Johannesburg

 

Lasa un comentariu