Vacanță în Caraibe: peisaje exotice pe Riviera Maya

Caraibe_Tulum_tulum3

Încă nu am ajuns în Caraibe, dar știu pe cineva care a reușit! Gabriela Galescu, verișoara mea plecată în SUA de ani buni, a petrecut iarna aceasta o vacanță minunată în Mexic, așa că am rugat-o să ne povestească despre peisaje minunate cu palmieri și ape limpezi, plaje albe, peșteri impresionante, ruine mayașe și iguane nemaiîntâlnite. 

“Riviera Maya, situată pe malul Mării Caraibelor în Mexic, e o destinație de vacanță extrem de populară. Din motivul ăsta noi am fost total dezinteresați de zona aia până când am făcut un pic de cercetare și am aflat că dacă te ții departe de Cancun, Cozumel și Playa del Carmen ai o șansă bună să te bucuri de mare, plajă, junglă și palmieri fără sa te calci în picioare cu mii de turiști dezlănțuiți.

Am ales ca destinație Tulum, un fost sat de pescari la două ore distanță de Cancun. Sat de pescari nu mai e el de multă vreme, e stațiune turistică în toată regula, dar un pic altfel: încă nu e toată plaja ocupată de hoteluri cu 20 de etaje, nu sunt shopping malls și parcuri de distracție și noaptea cerul e parcă mai plin de stele decât ne aminteam noi. Asta e din cauză că sunt puține lumini artificiale și se vede cerul noaptea. Dacă mai știu despre ce vorbesc, Tulum e mai mult ca Vama Veche în timp ce restul stațiunilor de pe Riviera Maya sunt ca Mamaia sau Neptun.

Ce ne-a plăcut în Tulum? Totul!

Apa e albastră ca un vis de tinerețe, nisipul de pe plajă e alb ca zahărul și palmierii se leagănă în vânt.

Caraibe_Tulum_tulum 1

Caraibe_Tulum_vacanta2

Mâncarea e nemaipomenită, localnicii prietenoși, iar muzica la restaurante e un amestec sofisticat de ritmuri caraibiene, cântece tradiționale mexicane și jazz. Muzicienii locali erau foarte-foarte buni, eu cred că ar fi putut cânta oriunde, până și în New Orleans! Cu adevărat îți poți petrece o vacanță doar în Tulum, stând la plajă cu un cocktail tropical și așteptând să se facă seara să mergi la încă o cină somptuoasă, la lumina lumânărilor și a stelelor și să asculți niște muzică bună.

 

Caraibe_Tulum_vacanta1

Caraibe_Tulum_tulum4

Caraibe_Tulum_IMG_3837

Caraibe_Tulum_IMG_3578

Noi am avut destul timp să ne aventurăm și dincolo de raza de acțiune a barmanilor, muzicienilor și chelnerilor și am mai descoperit două lumi: jungla și cenotele!

Jungla e peste tot. De îndată ce ai ieșit din zona de plajă ai intrat direct în junglă! Pozele de mai jos sunt din excursia la ruinele mayașe de la Coba. “Coba” înseamnă “ape răscolite de vânt” și este numele mayaș pentru o întreagă așezare construită în mijlocul junglei, între două lagune. Marea majoritate a ruinelor din Coba sunt încă neexplorate. Piramida centrală, Nohoch Mul, are 120 de trepte și 40 de metri înălțime, ceea ce o face cea mai înaltă piramidă din Yucatan.

Caraibe_Tulum_ball court

Caraibe_Tulum_coba 1

Ruinele mayașe – care sunt nenumărate în toata Peninsula Yucatan – sunt o altă mare atracție pentru turiști. Din păcate, eu nu cred că sunt cea mai potrivită persoană să vorbesc despre emoțiile culturale pe care le ai când vizitezi ruine. Am simțit un adânc respect pentru o civilizație care a construit asemenea orașe mărețe în mijlocul junglei, fără cai, măgari sau elefanți. Am simțit și o tristețe adâncă la gândul că o asemenea civilizație a fost distrusă de invazia conquistadorilor. Sunt sigură că oameni mai cultivați decât mine în istorie și arhitectură au o experiență mai profundă. Eu, în schimb, m-am bucurat foarte tare de junglă și de iguane!

Caraibe_Tulum_coba jungle 2

Caraibe_Tulum_iguane_tulum

Cenotele oferă o altă experiență minunată pe care nu o poți avea decât în Yucatan. Statul Yucatan nu are aproape deloc ape de suprafață. Toate râurile curg pe sub pământ, într-un sol foarte calcaros. Din loc în loc – adică în mii de locuri în toata peninsula – pământul de la suprafață s-a surpat și oferă access la apele subterane. “Cenote” (pl. cenotes) e termenul spaniol pentru cuvântul mayaș “dzont”, care înseamnă “fântână”.

“Fântânile” astea sunt de toate felurile: lumea zice că din mii de cenote în Yucatan nu ai să găsești două la fel. Noi am mers la trei dintre ele și e adevărat, toate erau diferite! Zazil-Ha, prima cenotă pe care am vizitat-o, practic nu era cu mult mai mult decât o piscină la 5-6 metri sub nivelul solului. Desigur, formațiunile calcaroase de pe fundul și pereții “fântânii” o fac să fie cu mult mai mult decât atât. Culoarea incredibilă a apei vine de la pereții calcaroși, iar sub apă sunt încă și mai multe culori și forme. În plus, sistemul de peșteri subterane care leagă Zazil-Ha de alte cenote merge kilometri întregi și le oferă celor care fac scuba diving o experiență de neuitat.

Caraibe_Tulum_zazilha1

Caraibe_Tulum_zazilha2

La Gran Cenote am putut și noi, care nu suntem scuba divers, să facem snorkeling printr-o peșteră care lega două “piscine”. Pozele cu minunățiile calcaroase de sub apă nu ne-au ieșit deloc, dar uite că am prins un “trash the dress” pe peliculă. Foarte pe scurt, “trash the dress” a pornit de la ideea că dacă pozele de nuntă sunt în genere cam stupide și plictisitoare, de ce să nu faci ceva mai deosebit, că rochia aia oricum nu o să o mai porți niciodată? Mai multe puteți citi aici.

Pozele “trash the dress” sub apă, mai ales în cenote, sunt foarte populare, așa că nu e de mirare că am avut și noi mireasa la Gran Cenote.

Caraibe_Tulum_trash-the-dress

Cenota Tamcach-Ha e la 25 de metri sub pământ. Acolo am înotat într-o pată de lumină, în apa albastră-albastră, sub pereți boltiți de toate culorile mierii.

Caraibe_Tulum_Tcenote1

Caraibe_Tulum_Tcenote2

Caraibe_Tulum_Tcenote3

Caraibe_Tulum_Tcenote4

A fost o vacanță minunată și abia așteptăm să ne întoarcem în Yucatan. Știm deja tot ce am vrea să facem data viitoare. Da, or să fie multe-multe cenote, dar nu numai. În mod sigur o să petrecem și ceva timp la Tulum, că acolo ne așteaptă o bancă pe plajă!”

Caraibe_Tulum_thechair

Text și foto: Gabriela Galescu (Mulțumiri).

S-ar putea să vă placă și:

Vacanță în Caraibe: Puerto Rico, insula exotică și colorată

 

Lasa un comentariu