Vacanță în Croația (2): ce poți face într-o zi la Zagreb

ZagrebCaldă și la propriu și la figurat (dar, mai ales, la propriu, la început de august), plină de turiști, cu autostrăzi exemplare, mâncare și bere la fel de bune, dar prețuri mari, Croația ne-a primit cum nu se putea mai bine! După o zi și jumătate petrecute la Zagreb, nu pot să spun decât că abia aștept să văd și restul țării.

Am călătorit în Croația venind dinspre Belgrad, adică am parcurs, între cele două capitale, aproximativ 390 km. În mod normal se pot face în trei ore și jumătate, pentru că se circulă numai pe autostradă, însă la granița dintre Serbia și Croația am stat la o coadă destul de mare, vreo jumătate de oră. Dar după ce am intrat în Croația și am văzut coada kilometrică la care stăteau cei care veneau din vest, încercând să intre în Serbia (majoritatea, estici plecați la muncă în străinătate care vin, probabil, în vacanță în țările natale) – nu m-am mai plâns!

Am ajuns, așadar, la Zagreb, capitala Croației – un oraș micuț, destul de liniștit, cu aproape 800.000 de locuitori, care aduce, mai degrabă, cu oraș de provincie al României. Merită văzut, în drum spre litoralul croat, pentru a intra în atmosfera locală și a savura, la una din zecile de terase, o cafea sau o bere bună, însă vă ajuge o zi pentru a vedea tot ceea ce merită vizitat. Trebuie să știți că locuitorii Zagrebului au un cult pentru savurarea cafelei delicioase la una dintre terasele din partea veche a orașului.

Zagrebul se împarte în Gornji Grad (Upper Town, partea veche a orașului, așezată pe un deal foarte verde) și Donji Grad (Lower Town), partea mai nouă, construită în secolul al XIX-lea. Pentru că nu avem mult timp la dispoziție, am ales să vizităm partea veche a orașului, urmând un traseu turistic consacrat, pe care îl veți găsi în mai toate ghidurile turistice locale sau internaționale.

Am început traseul în piața centrală a orașului: Trg Josipa Jelacica (foto jos), unde am ajuns cu tramvaiul, cel mai bun mijloc de deplasare pentru turiști. Trg Josipa Jelacica este o piață foarte mare, locul de întâlnire al tuturor și tot aici se află și un birou turistic foarte util, unde am găsit tineri amabili și ghiduri ale Zagrebului tipărite în limba română!

Zagreb_Trg Josipa Jelacica 2

Zagreb_Trg Josipa Jelacica 1

Din Trg Josipa Jelacica – dominată de statuia ecvestră a lui Ban Jelacic – am pornit către Dolac Market (foto jos), piața agro-alimentară cea mai mare a orașului, unde vânzătorii își expun, în fecare dimineață, marfa spre vânzare: fructe, legume, produse tradiționale, flori, suveniruri, miere, tot felul de băuturi și multe alte lucruri colorate, îmbietoare. Este un loc viu, gălăgios, cu parfum local. Am cumpărat prune cu 6 kuna/kg (moneda croată este kuna, 1 euro=7,5 kuna) și o caserolă cu mure excelente, cu 10 kuna.

Zagreb_Dolac Market 2

Zagreb_Dolac Market 1

Zagreb_Catedrala 3

Zagreb_Catedrala 1

Mai departe, am mers spre Catedrala în stil gotic (foto sus), traversând piața Kaptol, apoi ne-am întors către Dolac Market, pentru a coborî o străduță abruptă, către una dintre cele mai importante artere pentru turiști: Tkalciceva. Are câteva sute de metri, dar… am parcurs-o în vreo trei ore! Ne-am oprit din terasă în terasă, savurând câte o bere locală, în funcție de oferta orei, pentru că seara, până la orele 19-20, fiecare terasă are happy-hour și poți profita de oferta momentului.

Zagreb_Str Tkalciceva 3

Zagreb_Str Tkalciceva 2

Zagreb_Str Tkalciceva 1

Zagreb_Str Tkalciceva 5

Zagreb_Str Tkalciceva 8

Zagreb_Str Tkalciceva 7

Din acest motiv turul nostru s-a oprit la un moment dat, însă l-am reluat a doua zi. De pe strada Tkalciceva – bordată de cafenele, restaurante, berării, mici pensiuni, magazine de suvenituri, încălțăminte sau galerii de artă – am mers către funicularul devenit faimos în Zagreb. La numărul 53 al străzii Tkalciceva veți vedea un mic loc de joacă, treceți pe lângă acesta și urmați treptele, care vă duc spre strada Radiceva, iar de acolo mergeți puțin spre stânga, către Stone Gate, altarul săpat în piatră. Aici se află o icoană celebră, unde trecătorii se opresc să aprindă lumânări.

Zagreb_2

Zagreb_3

Zagreb_4

Zagreb_Stone Gate

Continuați plimbarea către Museum of Broken Relationships! Da, da, nu e o glumă, este o expoziție de mare succes, dedicată relațiilor de dragoste eșuate și despărților și cuprinde obiecte donate de foști iubiți din toată lumea: cadouri ale îndrăgostiților, ursuleți de pluș, scrisori de dragoste, rochii de mireasă, albume de nuntă, câteva jucării erotice, un dicționar, tricouri, un pitic de grădină care a zburat pe geamul unei mașini, ceasuri și multe alte astfel de obiecte încărcate de amintiri sunt expuse aici, alături de poveștile lor. Unele amuzante, altele triste – toate sunt, deopotrivă, emoționante. Mai ales cele desprinse din iubirile din vremea Războaielor Iugoslave, din anii ’90… M-a impresionat povestea unei fete din Belgrad în casa căreia se afla, în timpul războiului, un refugiat albanez care, ulterior, a primit azil în Marea Britanie. În urma lui a rămas un dicțonar albanez-englez.

Zagreb_Museum Broken Relationships 2

Zagreb_Museum Broken Relationships 1

Zagreb_Museum Broken Relationships 4

Zagreb_Museum Broken Relationships 3

Zagreb_Museum Broken Relationships 5
Adresa Museum of Broken Relationships din Zagreb este Ćirilometodska 2, biletul de intrare costă 25 kuna, vizitarea muzeului durează aproximativ o jumătate de oră, iar mai multe detalii găsiți aici.

Dar să revenim la traseul turistic din Zagreb, spre Piața Sf. Mark, apoi către Turnul Lotrscak, de unde se deschide o panoramă foarte frumoasă asupra orașului, străduța Strossmayer și funicularul celebru, care coboară către principala stradă de shopping din Zagreb: Ilica. Coborârea cu funicularul costă 5 kuna și durează mai puțin de un minut!

Zagreb_Pta Sf. Mark

Zagreb_panorama

Zagreb_funicular 1

Zagreb_funicular 3

Zagreb_funicular 2

 

Chiar după stația de coborâre a funicularului, pe strada Tomiceva, la nr. 4 (foto sus), se află un restaurant tradițional croat, unde am mâncat foarte bine: Vallis Aurea.

Despre mâncarea tradițională, prețuri și alte informații utile am să mai scriu și în postările următoare!

Câteva informații utile:

  • Pe autostrăzile din Croația nu se circulă cu vigneta, ci se plătesc 6 euro la 100 de km (la ieșirea de pe autostradă).
  • Moneda Croației este kuna, 1 euro=7,5 kuna (1 leu=1,7 kuna).
  • Un bilet de tramvai costă 12 kuna (enorm!).
  • De la 1 iulie 2013, Croația este membră UE, deci se poate circula cu buletinul și nu este necesară viza.

 

Comentarii

[…] Vacanță în Croația (2): ce poți face într-o zi la Zagreb […]

[…] Vacanță în Croația (2): ce poți face într-o zi la Zagreb […]

Gradinaru ctin , 6 March 2016 at 12:21 pm

Va multumesc , pentru comentariile pertinente si indraznesc sa spun CHIAR PROFESIONISTE, pe care le ati adt, va multumesc cu respect familia Gradinaru, Iasi

Lasa un comentariu