Vacanță în Croația (5): informații utile despre drum și prețuri

Croatia_Dubrovnik_Paradis Apartments 1

Câțiva dintre cititori mi-au pus întrebări despre drum, cazare și prețuri din vacanța în Croația, abia încheiată, așa că m-am gândit să vă dau aceste informații înainte de a vă povesti ce minunății am văzut la Plitvice sau Dubrovnik.

16 zile, 3600 de km, peste 1000 de fotografii, 2 kg în plus și multe amintiri frumoase: vacanța în Croația a depășit așteptările și sper să revin, pentru a vizita și câteva dintre cele peste 1000 de insule ale acestei țări atât de frumoase!

Cum spuneam, vacanța a durat 16 zile, între 1 și 16 august 2013, am călătorit cu autoturismul personal, iar traseul a fost București – Belgrad (1 zi) – Zagreb (2 zile) – Plitvice (3 zile) – Split (2 zile) – Dubrovnik (5 zile) – Zadar (1 zi) – Belgrad (1 zi) – București.

Croatia_Serbia_ drum

Singura remarcă este faptul că aș fi preferat să scurtăm șederea la Zagreb cu o zi, pe care aș fi petrecut-o vizitând Sibenik sau Trogir (sau amândouă, pentru că sunt apropiate), două orașe foarte frumoase, aflate între Split și Zadar. La dus, între Plitvice și Split, ne-am oprit pentru câteva ore în Zadar, unde am și dormit la întoarcere, pentru că ne-a plăcut foarte mult orășelul de pe malul Mării Adriatice.
Cu aceste observații, pot să spun că sunt foarte mulțumită de traseul ales, nu a fost prea obositor (cu excepția drumului în România, care e greu…), am văzut tot ce mi-am propus și am avut parte de munte, mare pe săturate, plajă, plimbări, orașe frumoase, taverne sau restaurante pentru toate gusturile.

Am călătorit cu pașapoartele și vă sfătuiesc să faceți la fel, chiar dacă în Serbia, de exemplu, se poate circula și cu buletinul, dar cred că e mai bine să aveți pașapoartele. Mai ales atunci când călătoriți cu copiii. La ieșirea din România ne-au cerut și actele mașinii (leasing), în rest, nicăieri nu ni le-au cerut.

Nu este nevoie de nicio viză în această călătorie (Serbia, Croația și Bosnia-Herțegovina). Drumul dintre Split și Dubrovnik trece, pentru o porțiune de 8 km, prin Bosnia-Herțegovina, sunt puncte de trecere a frontierei, unde, de asemenea, am arătat actele, dar este o formalitate, nu am avut nicio problemă. Nu știu dacă se poate trece și cu buletinul, de aceea vă sfătuiesc să aveți și pașapoartele.

Din București până la Belgrad și invers am făcut cam 8 ore și jumătate, cu două pauze scurte, pentru mâncare și alimentare cu motorină. Am trecut Dunărea la Porțile de Fier, apoi am luat-o spre Pozarevac, spre autostradă și, după 595 km, am ajuns la Belgrad. Nici pentru Serbia și nici pentru Croația nu este nevoie de vignetă, autostrada se plătește în funcție de numărul de km, cu tichet (la fel ca în Italia, de exemplu).
Autostrada până la Belgrad (aproximativ 60 km) costă 180 de dinari (2 euro). Se poate plăti și în euro, primiți și restul tot în euro.

Dunărea, la Cazane, văzută de pe malul sârbesc

Serbia_drum 1

Croatia_Serbia_Belgrad

De la Belgrad la Zagreb sunt 394 km, numai autostradă, după 100 de km se trece granița în Croația. Benzina este puțin mai scumpă în Croația decât în Serbia, iar autostrăzile mult mai bune. Am stat la coadă la graniță cam o jumătate de oră, însă în sens opus, la intrarea în Serbia, pe 2 august, era o coadă foarte mare: sute de mașini se întindeau pe o rază de câțiva kilometri, presupun că erau lucrătorii estici din occident, care veneau în vacanță. Deci evitați sensul spre România la început de august, în weekend.

Croatia_Serbia drum 2

Croatia_drum

 

De la Belgrad la granița cu Croația autostrada a costat 340 de dinari (3 euro), se poate plăti atât în dinari, cât și în euro. Mai departe, am plătit 16,24 euro până la Zagreb (se poate plăti, de asemenea, în euro sau kuna, moneda croată, 1 euro=7,5 kuna).

De la Zagreb la Plitvice sunt 137 de km, dar numai primii 40 pe autostradă, pentru care am plătit 2,50 euro (18 kuna). Apoi se circulă pe un drum foarte frumos, printre dealuri verzi, dar cu o singură bandă pe fiecare sens. Pentru Plitvice ne-am cazat în Grabovac, o mică localitate aflată la vreo 7 km de Parcul Național Lacurile Plitvice.

Croatia_Plitvice dum 1

Croatia_Plitvice dum 2

 

Am stat 3 nopți la Plitvicki Dvori, un hotel foarte confortabil, cu un restaurant căutat în zonă, unde se mănâncă foarte bine și nu prea scump, în comparație cu restaurantele din zonă. Cazarea am ales-o prin booking.com (unde îl veți găsi cu numele de Plitvice Palace, dar indicatoarele de pe drum arată Plitvicki Dvori), am plătit 200 de euro pentru 3 nopți, pentru un apartament cu două dormitoare, doi adulți și un copil, prețurile variază în funcție de perioadă și tipul camerei.

La Plitvice, am vizitat parcul în două zile, am ales două trasee dinferite, de câte 3-4 ore, pentru că parcul este imens și se merge foarte mult pe jos. Se poate parcurge și într-o zi, dar este destul de obositor, mai ales la 35 de grade… Luați-vă apă și cremă de protecție solară.

Prețurile biletelor pentru intrarea în Parcul Național Lacurile Plitvice sunt mari. Am ales bilete pentru două zile, care au costat 180 kuna/adult și 90 kuna/copil (1 euro=7,5 kuna). Și parcarea e scumpă, costă 7 kuna pe oră sau 70 de kuna pe zi.

Prețurile biletelor pentru vizitarea Parcului Național Lacurile Plitvice

Croatia_Plitvice_preturi

Croatia_Plitvice_trasee

Mergând mai departe, pe 7 august am plecat de la Plitvice spre Split, oprindu-ne pentru câteva ore în Zadar. Drumul este spectaculos, printre munți stâncoși și peisaje selenare, la altitudine, însă este foarte bine marcat, sigur, larg, fără probleme. Se merge mai întâi pe un drum cu câte o bandă pe fiecare sens, apoi se iese în autostradă. De la Grabovac la Zadar sunt 144 km (parțial autostradă), iar de la Zadar la Split alți 150 km.

La Zadar am parcat lângă port, unde am plătit 12 kuna/oră (1,6 euro/oră). Aici am poposit trei ore, după care am mers spre Split, unde am rămas 2 nopți, dar nu ne-am cazat în oraș, ci într-o stațiune aflată la 11 km de Split, numită Podstrana, la Pansion Pitomcia (foto jos).

Croatia_Pitomcia 1

Croatia_Pitomcia 2

Croatia_Pitomcia 3

 

În Podstrana sunt foarte multe pensiuni pentru toate gusturile, dar este o stațiune liniștită, pe malul mării, un fel de 2 Mai pentru familii, fără prea multe restaurante și baruri. Rezervările le-am făcut tot prin booking.com și am plătit 65 de euro/camera dublă/noapte, cu mic dejun inclus – un mic dejun foarte bogat și gustos, pe o terasă cu vedere la mare. Și camera de hotel avea o vedere superbă către mare. În Podstrana aș fi rămas mai mult, e un loc frumos, relaxant, aproape de Split, în care ziua poți să te bălăcești, la prânz să vizitezi orașul, iar seara să stai pe plajă, cu o bere, până târziu, când apune soarele. Berea locală e foarte bună, sticla de 0,5 l costă, la terase, între 15-18 kuna. Preferata mea e Karlovacko, dar și Ozujsko e bună.

De la Split am mers la Dubrovnik, am parcurs 227 km, dar numai o parte dintre aceștia pe autostradă, care se termină la un moment dat și urmează un drum șerpuit printre munți, la altitudine, cu multe tuneluri și vânt puternic, dar e sigur, bine marcat. Apoi drumul se continuă pe coastă, se trece prin Bosnia-Herțegovina (o fâșie de 8 km din șosea trece prin această țară). Cum spuneam, există puncte de trecere a frontierei, la ieșirea din Croația nu ni s-au cerut actele, am trecut pur și simplu, însă la ieșirea din Bosnia-Herțegovina am arătat pașapoartele și am trecut mai departe, fără nicio problemă.

Croatia_Dubrovnik_drum

Croatia_BiH drum 1

Croatia_BiH drum 2

 

La Dubrovnik ne-am cazat, de asemenea, în afara orașului, în Zaton, la vreo 7 km de centrul orașului, în care ajungeam, cu mașina, în 15 minute. Am stat la Paradis Apartments, unde aveam parcare, acces rapid la plajă, piscină, free wi-fi și am plătit, pentru un apartament foarte mare, 800 de euro/5 nopți. Este unul dintre cele mai frumoase locuri în care am stat vreodată, cu o vedere fabuloasă către mare, cu tot confortul de acasă și ceva neprețuit: primul lucru pe care îl vedeam și îl auzeam dimineața, când deschideam ochii, era marea…

Croatia_Dubrovnik_drum 2

Croatia_Dubrovnik_Paradis Apartments 1

Croatia_Dubrovnik_Paradis Apartments 2

Croatia_Dubrovnik_Plaja 1

 

La Dubrovnik am stat 5 zile, dimineața la plajă, seara la fel, iar între snorkeling și plajă vizitam centrul vechi al orașului. Aproape de centru există o parcare publică subterană foarte mare, care costă 20 kuna/oră.

După șederea la Dubrovnik am pornit spre casă, pe același drum, pentru că am dorit să mai rămânem o noapte la Zadar și una la Belgrad. În zilele de 14-15 august s-a circulat foarte bine, nu am stat la cozi mari nici pentru plata autostrăzii și nici la granițe. Nici la intrarea în România, la Porțile de Fier, nu am întâmpinat niciun fel de probleme.

De la Dubrovnik la Zadar am parcurs 350 km, dar nu toți pe autostradă. Am plătit 13 euro pentru această porțiune de autostradă, iar pentru Zadar-Zagreb am plătit 16 euro, pentru 275 km. În continuare, de la Zagreb până aproape de granița cu Serbia am parcurs 300 de km și am plătit 17 euro, iar de la intrarea în Serbia până la Belgrad am mers 100 km și am plătit 340 dinari (3 euro). Deci între Dubrovnik și Belgrad sunt 1025 km.

Câteva concluzii și sfaturi utile:

  • Nu aveți nevoie de vize pentru Croația, Serbia sau Bosnia-Herțegovina, dar este mai bine să călătoriți cu pașapoartele, mai ales dacă circulați cu copiii
  • Nu uitați de asigurările de sănătate!
  • Alimentați mașina în România, înainte de a intra în Serbia și în Serbia, înainte de a intra în Croația, unde motorina costă 9,9 kuna, iar benzina 10,2 kuna. 1 euro=7,5 kuna.
  • Luați-vă papuci speciali pentru plajă, aproape toate plajele din Croația sunt cu pietre (mai mici, mai mari), nu am văzut nicăieri nisip și este nevoie de papuci speciali.
  •  Croația este o țară destul de scumpă, cu prețuri comparabile cu Italia. Restaurantele sunt, de asemenea, costisitoare, dar există alternative ieftine: pe stradă veți întâlni multe fast food-uri cu pizza ca în Italia, sandviș-uri gustoase, multe fructe, salate, înghețată…

Croatia_Zadar_food

S-ar putea să vă placă și:

Vacanță în Croația (4): o zi la Split

Vacanță în Croația (3): popas la Zadar

Vacanță în Croația (2): ce poți face într-o zi la Zagreb

 

 

Comentarii

[…] Vacanță în Croația (5): informații utile despre drum și prețuri […]

De pe blogurile de travel adunate (26) , 20 August 2014 at 9:03 am

[…] trip prin Croaţia în acest final de vară/început de toamnă, Cristiana vă sare în ajutor cu informaţii utile despre drum şi preţuri. Însă dacă nu aveţi 10-16 zile libere, puteţi alege oricând avionul spre Croaţia, ca să […]

Doba Corina , 5 February 2016 at 10:36 am

Buna!

Pentru acelasi traseu, anul acesta la inceput de septembrie, cam ce buget (orientativ) ne-ar trebui? doar doua persoane, fara copii.

Multuemsc mult!

Cristiana Constantinescu , 5 February 2016 at 2:29 pm

Bună! M-am gândit mult, Croația nu e o țară ieftină, cazarea e destul de scumpă în stațiuni, între 60-100 euro/noapte camera dublă, localurile sunt diverse, pentru toate buzunarele, dar tot te costă câteva zecide euro pe zi mâncarea. Se mai adaugă cheltuielile pentru benzină (între 1-1,20 euro/litru), autostrăzi – câteva zeci de euro, intrări la diverse atracții turistice, parcări (în Dubrovnik poate să coste și 2 euro/oră, atenție) și altele. Pentru 2 săptămâni cred că bugetul începe de la 1500 de euro/persoană, depinde mult de condițiile de cazare. Septembrie e o perioadă foarte bună și scad și prețurile la cazare. Vacanță frumoasă!

Doba Corina , 11 February 2016 at 8:37 am

Multumesc tare mult, mi-a placut foarte mult traseul facut de voi si tare imi doresc sa mergem si noi anul acesta:). Multumesc mult, inca o data!

giovani , 24 March 2016 at 11:58 am

Esti cel mai tare. Multumim pentru informatii. Imi sunt de mare ajutor.

Marcela , 31 March 2016 at 4:43 pm

Super util articolul si foarte frumos scris! Mi-ai raspuns la multe intrebari!
Toate bune si la cat mai multe calatorii! 🙂

Tana Lascu , 28 April 2016 at 12:11 am

Nu uitati faimoasa ciocolata croata…..Baiadera…..

Calin , 12 June 2016 at 3:56 pm

mda, frumos itinerar , desi ne dorim in mare parte Timisoara- 90% Plitvice Parcul National vreo 3 nopti , fara pretentii foarte mari pe cazare …poate si vreo 2 nopti Rijeka si retur. As dori un raspuns daca se poate plati si cu cardul …sa zicem mare parte din aceste cheltuieli, ex -autostrazi,bilete parc , cazari, restaurant si daca pe traseu exista posibilitati de schimb valutar. Multumesc.

Cristiana Constantinescu , 13 June 2016 at 10:21 am

Bună ziua, da, se poate plăti și cu cardul în majoritatea locurilor și există și case de schimb valutar. Vacanță frumoasă!

Cami Burdusea , 12 June 2016 at 10:10 pm

Buna!
Ne dorim sa mergem cu masina in Croatia, la Dubronik.A mai fost cineva de curand si stie daca putem ajunge doar cu buletinul?Multumesc.

Calin , 14 June 2016 at 5:02 pm

Multumim Cristiana Constantinescu
Inainte de plecare ca si noi ,verificati; trasee, plati, harti, informatii de calatorie, benzinarii, restaurante…

Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Republica Croaţia.

Cetăţenii români pot intra şi rezida pe teritoriul Republicii Croaţia, pentru o perioadă maximă de 90 de zile într-un interval de 6 luni, în baza unui paşaport valabil sau a unei cărţi de identitate valabile.
http://www.mae.ro/travel-conditions/3688

vicentiu serban , 21 October 2016 at 8:03 pm

A fost nevoie in Croatia de permis international.

pol , 6 March 2017 at 12:34 pm

atentie la asigurarea masinii pentru Bosnia! cele mai multe nu sunt valabile si va intreaba si… va taxeaza…

Cristiana Constantinescu , 6 March 2017 at 2:25 pm

Multumim pentru informatie!

Roxana Ionescu , 22 April 2017 at 4:58 pm

As dori sa stiu si eu costul total al taxelor de drum daca merg cu masina personala pana in Croatia. Multumesc!

Cristiana Constantinescu (author) , 24 April 2017 at 12:19 pm

Bună ziua, îmi pare rău, dar nu prea pot să vă ajut, pentru că am fost în Croația în 2013 și presupun că s-au mai schimbat taxele între timp, nu aș vrea să vă dau informații eronate. Încercați cu Google maps, de obicei au informații actualizate. Vacanță frumoasă vă doresc!

carmen , 16 May 2017 at 2:14 pm

buna :
f frumos si util !
– cat este taxa de oras ?

Flavius , 5 July 2017 at 1:30 pm

Vacanta iulie 2017 Croatia.
Am plecat din Targu Jiu spre Croatia cu destinatie Slano, o localitate la aprox 25 km de Dubrovnik.
Am trecut pe la Portile de Fier cu directia spre Belgrad. Am parcurs o zona frumoada pe malul sarbesc al Dunarii unde am admirat frumusetea peisajelor. Ulterior am intrat pe autostrada cam 60km pana in Belgrad unde am platit 10eur taxa autostrada (1150 rsd). Ne.am cazat 1 noapte in Belgrad, am vizitat centrul care e fff frumos iar dimineata am servit o cafea la Hotel Moskva.
Am plecat spre Croatia prin Bosnia. Sunt peisaje exceptionale insa trebuie sa aveti grija la drum, pentru că se merge mult prin munti (aprox. 150km) dar se merita.
Sa alimentati de la OMV Serbia.
Ajungem la granita cu Bosnia unde ni se cer cartile de identitate si actele masinii. Totul este ok si trecem.
Traseul a fost: Belgrad -> Cacak -> Foca -> Trebinje ->Dubrovnik. Total 795km.

Claudiu , 20 August 2018 at 9:18 pm

Sambata 18 August am ajuns in jurul orei 10 la granita intre Serbia si Croatia. Am asteptat in jur de 7 ore la o coada de peste 5 kilometri. Era un haos total,masini care clacsonau intruna , oameni suparati, copii plangand si o totala nepasare a politistilor croati. Erau la un moment dat cate 10-12 randuri de masini care trebuiau sa se bage pe trei randuri. O asa lipsa de organizare si nepasare nu am vazut de cand sunt. Rusine inca odata autoritatilor din Croatia. Si inca un amanunt nu era nici o masina croata. Nu mai vorbesc de cata mizerie pe marginea drumului,sticle si gunoaie aruncate. Am trecut prin Infern!

Cristina Merfu , 21 November 2018 at 3:03 pm

Buna ziua ! Foarte utila postarea pentru o vacanta in Croatia. Pentru ca am vazut deja Dubrovnik-ul, (vizitat in timpul unei vacante în Muntenegru) as alege acelasi traseu dar as sta mai mult in Podstran, pentru plaja si baie. Cum sunt marea si plaja în aceasta micuta statiune? Acceptabile pentru copii de 5-11 ani? Menționez ca nu ma astept sa fie nisip fin ca in Grecia….

Cristiana Constantinescu (author) , 21 November 2018 at 9:50 pm

Bun ziua, multumesc pentru mesaj. Va spun sincer ca nu stiu cum este acolo, poate va ajuta alti cititori. Numai bine!

Petronela , 12 February 2023 at 1:02 pm

Și totuși nu am înțeles de ce e nevoie de pașaport. S-a insistat în articol asupra acestui aspect, dar nu am înțeles cauza, din moment ce 3 luni putem circula în toate țările fără viză și cu buletinul. Ne gândim să dăm Grecia pe Croația anul acesta, mai ales că s-a trecut la euro.

Cristiana Constantinescu (author) , 12 February 2023 at 2:54 pm

Buna ziua, este un articol mai vechi, informatiile sunt din 2013, cel mai probabil lucrurile s-au mai schimbat, cautati informatii actualizate, poate pe site-ul Min. Afacerilor Externe.
Vacanta frumoasa!

Lasa un comentariu