Undeva, pe dealurile Toscanei, în inima zonei Chianti, se află Castello di Brolio, un castel parcă rupt din povești cu zâne și un domeniu impresionant, cu viță de vie, livezi de măslini și drumuri cu pini. Aici s-a născut, de fapt, celebrul vin de Chianti, așa cum îl savurăm astăzi.
Când am mers de la Florența la Cortona am ajuns, întâmplător, aproape de Castello din Brolio, care se află la 20 km în nordul Sienei și 40 de km în sudul Florenței, în perimetrul localității Gaiole in Chianti. Ca o paranteză, în această zonă se află foarte multe castele unde se fac tururi ghidate și degustări de vin, așa că merită să petreceți o zi, două sau chiar mai multe hoinărind de la un castel la altul!
Castello di Brolio se află în proprietatea familiei Ricasoli din anul 1141. Inițial o fortăreață, apoi extins treptat, azi este renumit pentru vinul de Chianti – Castello di Brolio sau Barone Ricasoli – și pentru frumusețea întregului domeniu, care atrage mulți vizitatori.
Domeniul Brolio a cunoscut o perioadă înfloritoare în timpul lui Bettino Ricasoli, un important om politic italian, Prim ministru în timpul lui Vittorio Emanuele II, membru al Camerei Deputaților din Italia și primar al Florenței, între 1847-1848. Baronul Ricasoli s-a născut la Florența în 1809 și a murit la Castelul Brolio în 1880. Lui i se atribuie rețeta modernă a vinului de Chianti, așa cum o cunoaștem astăzi, compusă din trei soiuri de struguri din Toscana: 70% Sangiovese (soi roșu), 15% Canaiolo (negru) și Malvasia 15% (alb).
Vizitând Castello di Brolio, aveți ocazia să admirați fortăreața și reședința familiei Ricasoli – doar în exterior, pentru interiorul este folosit și azi de familie – construită în 1860 în stil neogotic. Partea cea mai spectaculoasă este plimbarea pe zidurile castelului, care vă oferă o panoramă incredibilă, cu peisaje tipic toscane și grădini renascentiste.
Imaginea este atât de frumoasă, încât nici nu știi încotro să te uiți. În orice parte întorci privirea îți apare alt peisaj, și mai frumos, perfect, în care parcă un pictor impresionist a așezat cu grijă acoperișuri cu țiglă, turnuri medievale, dealuri în toate nuanțele de verde, galben și bej, măslini desenați cu rigla, pini nemuritori și câteva siluete de trecători.
Puțin mai jos de castel se află crama, unde puteți participa la degustări și, desigur, de unde se poate cumpăra vin.
Singurul meu mare regret este că în ziua în care am ajuns la Castello di Brolio aparatul de fotografiat nu avea baterie. Da, am uitat acumulatorul în încărcătorul de la casa din Cortona, nu râdeți, se mai întâmplă! Bine, hai, râdeți, că merit! Așa că pozele sunt făcute cu… tableta. Dar, în sinea mea, sunt puțin bucuroasă că am avut mai mult timp să privesc peisajul, să mă bucur de lumină și soare, fără să stau să ajustez cifre sau să caut unghiul cel mai bun!
Informații utile:
Program
Martie – octombrie: zilnic între 10:00 – 19:00 (casa se închide la ora 18:00)
Noiembrie: program restrâns, consultați site-ul pentru informații
Ianuarie – februarie: închis
Foto: arhiva personală
S-ar putea să vă placă și:
Coasta Amalfitană: Positano și Amalfi
Plimbare pe Coasta Amalfitană și Insula Capri
10 motive pentru care iubesc Italia
Ce am mâncat bun în sudul Italiei
La plimbare prin Roma în 50 de fotografii