Miros înțepător de coriandru, șofran, boia sau nucșoară, aromă puternică de cafea, aburi de ceai și culori catifelate de rahat, vânzători care își strigă marfa în gura mare, negocieri aprinse, aur și pietre prețioase, lămpi multicolore, ceramică, suveniruri, imitații de Gucci, Pucci cât cuprinde. Sunt doar o mică parte din lucrurile pe care poți să le găsești în bazarurile din Istanbul. Unde, practic, poți să găsești orice.
Dacă Marele Bazar din Istanbul este un punct de interes turistic, în cel de mirodenii poți să te amesteci cu ușurință printre localnici, să deguști măsline, alune, rahat, ceai sau brânzeturi, să te târguiești și să te delectezi cu o bucată de baclava și un păhărel de ceai turcesc. Elegantul bazar Arasta este pentru amatorii de covoare, tapiserii, țesături, ceramică sau bijuterii, la prețuri pe măsura calității acestor adevărate opere de artă!
Marele Bazar din Istanbul
The Grand Bazaar – situat în centrul vechi, la care puteți ajunge cu tramvaiul, până la stația Beyazit-Kapali Carși – este locul cel mai colorat și mai agitat din tot orașul Istanbul. Mereu aglomerat, dar mai degrabă plin de turiști curioși decât de cumpărători serioși, este, așa cum îi spune și numele, foarte mare și împărțit pe tipuri de mărfuri: țesături din mătase sau cașmir, bijuterii din aur sau argint, articole din piele, suveniruri, covoare, încălțăminte, imitații de genți, încălțăminte sau tricouri de firmă și așa mai departe.
Merită să vă rezervați vreo două ore – sau mai multe, dacă aveți de gând să cumpărați și să vă târguiți – ca să vă pierdeți în labirintul de alei cu magazine de toate felurile, pentru toate buzunarele. Dar mai ales pentru a admira clădirea de peste 500 de ani, care păstrează aerul vechilor ateliere meșteșugărești și arhitectura caracteristică.
Ce merită să cumpărați? Suveniruri sau cadouri precum lămpi colorate de sticlă, vase din ceramică decorată cu motive otomane, cercei sau brățări de argint la prețuri avantajoase (sub 100 de euro) sau șaluri din mătase sau cașmir (care, însă, nu sunt ieftine, cam 50-70 de euro, dar de calitate foarte bună și cu imprimeuri în culori minunate).
Cum să negociați? Dacă marfa nu are prețul afișat, e loc de tâguială. Întrebați cât costă, apoi spuneți un preț apropiat de jumătate, mai faceți de vreo 2 ori schimb de prețuri și întâlniți-vă undeva la maximum 70% din prețul spus inițial de neguțător. Oricum, prețul real probabil că este mult mai mic!
Bazarul de mirodenii
Este unul din locurile mele preferate din Istanbul, probabil că datorită mirosurilor și agitației de aici. E locul cel mai potrivit din care să cumpărați rahat, mirodenii, cafea, alune, arahide și tot felul de semințe, halva, halviță, fructe confiate si ceai, mult ceai, de orice fel! Chiar dacă sunt mai scumpe, produsele vrac, pe care vânzătorii le pot ambala la cerere în vid, pentru a putea fi transportate în siguranță, sunt mult mai gustoase și apropiate de gustul autentic de rahat, ceai sau cafea, de exemplu.
Vizitați Bazarul de mirodenii – situat în zona Eminonu din Istanbul – chiar dacă nu aveți de gând să cumpărați nimic, și să veți schimba percepția asupra cuvântului “turcisme”! Și dacă tot ați ajuns aici, chiar după colț se află Moscheea Rustem Pașa, cu cele mai frumoase plăci de ceramică de Iznik pe care le-am văzut vreodată.
Bazarul Arasta, elegant și turistic
Poate că nu este un bazar în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un loc de întâlnire al boutique-urilor cu covoare și țesături de calitate foarte bună. Sau, mai degrabă, un fel de bazar modern, cu câteva magazine din care ai ce cumpăra, dacă nu vii cu banii numărați sau îți dorești cu ardoare un covor turcesc, o tapiserie, haine tradiționale, tablouri, bijuteri sau plăci ceramice otomane.
Bazarul Arasta este situat în zona Sultanahmet, în apropierea Moscheii Albastre. De altfel, în trecut, acest bazar făcea parte din complexul Moscheii Albastre.
S-ar putea să vă placă și:
Vacanță la Istanbul (1): primele impresii
Vacanță la Istanbul (2): croazieră pe Bosfor
Vacanță la Istanbul (3): ceramica otomană Iznik
Vacanță la Istanbul (4): Buyukada, insula pe care nu circulă mașini
Vacanță la Istanbul (5): ce am mâncat (și am băut) bun în Turcia
Costuri totale pentru o persoana, o saptamana in Istanbul? Am in plan sa ajung vara asta, vreo 5-6 zile cu tot cu drum.
Bună ziua, mulțumesc pentru mesaj! Prețurile variază destul de mult în funcție de perioadă, varianta de transport și condițiile de cazare (zonă, confort etc). O săptămână poate costa, cu cazare și transport cu avionul, de la 500 de euro în sus, de persoană. Pentru transportul cu avionul la Istanbul puteți încerca compania low cost Pegasus, un bilet poate costa de la 88 de euro în sus, iar cu Tarom sau Turkish Airlines prețurile încep de la 140 de euro, aproximativ, dacă nu există promoții speciale. Se poate ajunge și cu mașina personală sau cu autocarul. La cazare am testat hotelurile Duo Galata (sub 100 de euro camera dublă/noapte, cu mic dejun) și Faros Sultanahmet, ceva mai scump, pentru că este chiar în zona veche, turistică a orașului. Există și hoteluri mai ieftine, dar depărtate de centru, căutați pe booking.com, tripadvisor.com sau la agențiile de turism din orașul Dumneavoastră (TUI, Genius Travel, Overseas și multe altele). Vacanță plăcută!