Câți sultani puternici sau lacomi, eunuci intriganți sau concubine răpitor de frumoase s-or fi ascuns în grădinile sau după zidurile acestui domeniu întins? Câte baluri opulente și planuri de război au văzut și au ascultat pereții frumos decorați ai Palatului Topkapi?
Palatul – astăzi Muzeul – Topkapi din Istanbul a fost reședința sultanilor otomani timp de aproape 400 de ani, mai exact între 1465-1856. Astăzi, face parte din patrimoniul UNESCO, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale Turciei și primește anual sute de mii de turiști din toată lumea. În 2013, Palatul Topkapi a fost admirat de peste 3,3 milioane de turiști, fiind cel mai vizitat muzeu al țării.
Primul sfat pe care pot să vi-l dau este să vă rezervați o zi pentru vizitarea acestui domeniu vast. Palatul Topkapi merită vizitat pe îndelete, pentru a înțelege și mai bine istoria complexă a Imperiului Otoman, dar mai ales pentru a vă face o idee despre cum era viața la curte.
Topkapi este mai mult decât un palat: e un domeniu întins, un complex format din mai multe clădiri, curți și grădini, care se întind pe 700.000 de metri pătrați. Construcția sa a început în secolul al XV-lea și, de-a lungul anilor, au fost adăugate noi clădiri sau grădini.
În vremurile de glorie, nu mai puțin de 4.000 de persoane locuiau la Palatul Topkapi: sultanul și familia sa – formată din părinți, frați, nepoți, concubine și copii – eunuci, servitori și mulți alții. Un sultan putea avea, în harem, până la 300 de concubine! Iar Sultan Ahmet III, de exemplu, a avut 52 de copii…
Palatul Topkapi are patru mari curți principale. Prima este cea mai mare și aici se află Biserica Sf. Irina, un lăcaș bizantin. Tot aici veți găsi și casele de bilete, pe care le veți recunoaște ușor după cozile foarte lungi. Intrarea în prima curte se face prin Poarta Imperială (Imperial Gate).
Poarta Imperială
După ce treceți de prima poartă, vă întâmpină… coada la casa de bilete! De aceea este bine să mergeți cu un sfert de oră înainte de ora deschiderii, adică înainte de ora 9:00
În cea de a doua curte – în care se intră prin Poarta Salutului (Salutation Gate) și care arată ca un parc întins, cu flori și arbori – se găsesc bucătăria, diverse dependințe ale palatului și clădiri oficiale. Tot din cea de a doua curte se intră și în Harem – pentru care aveți nevoie de un bilet separat, cumpărat de la fața locului.
În a treia curte se află dormitorul privat al sultanului, camera de audiențe, biblioteca, visteria și alte clădiri private. Nu ratați visteria sultanului, în care puteți admira celebrul diamant Kasikci: un nestemat în formă de lacrimă de 86 de carate! Este unul dintre cele mai mari diamante din lume, în fața căruia celelalte nestemate din visterie pălesc. O dată ieșiți din încăpere, admirați – dacă puteți să vă strecurați printre aparatele de fotografiat ale turiștilor – o panoramă extraordinară către Marea Marmara și către Bosfor.
Cea de a treia curte a Palatului și Muzeului Topkapi
Toată lumea stă la rând pentru a admira diamantul de 86 de carate! Nu poți să nu te întrebi dacă e cel real, sau o copie… Greu de spus.
Cea de a patra curte este numită Grădina cu lalele și aici se află câteva clădiri – chioșcuri – private: al medicului sultanului sau al lui Mustafa Pașa. De altfel, este cea mai privată zonă a complexului. Este o curte mai mică, dar foarte frumos decorată, unde se mai află o cafenea, un restaurant și de unde se deschide, de asemenea, o panoramă foarte frumoasă către Marea Marmara și Bosfor.
Așa se vede Palatul Topkapi dinspre Marea Marmara, ziua…
…și noaptea.
Desigur, punctul principal de atracție al Palatului Topkapi este Haremul, pentru poveștile de alcov, stilul de viață opulent al sultanilor și frumusețea proverbială a concubinelor. Dar, odată pătrunși în interiorul ca un labirint al Haremului, aflăm că aici era o ierarhie foarte bine stabilită, că majoritatea concubinelor era formată din est-europene foarte frumoase, ajunse ca sclave, apoi educate în cultura turcă și islamică, învățau bunele maniere, să citească, să scrie, să danseze, să se îmbrace sau să picteze în cele mai rafinate moduri. Altfel spus, Haremul reprezenta familia sultanului și fiecare aspect era dominat de tradiții și de un ceremonial strict.
Haremul din interiorul Palatului Topkapi este o bijuterie a arhitecturii, mai ales datorită mozaicurilor și a ceramici Iznik, dar și a decorațiunilor din lemn prețios, aur, completate de șeminee, porți, obloane sau oglinzi în stil otoman. Haremul are șase etaje și 400 de camere.
Vizita la Palatul Topkapi din Istanbul este o adevărată lecție de istorie. În urma căreia îți dai seama de măreția Imperiului Otoman, dar și de opulența vieții la palat, de izolarea celor care trăiau aici – unele dintre concubine nu mai ieșeau niciodată -, de lăcomia și cruzimea sultanilor și a apropiaților acestora, de ierarhia foarte strictă și de ceremonialul unei epoci de mult apuse.
Informații utile:
- Este deschis în fiecare zi a săptămânii, cu excepția zilei de marți.
- Rezervați-vă cel puțin o jumătate de zi pentru a vizita Palatul Topkapi.
- Palatul se află în imediata apropiere a Moscheii Albastre și a Bisericii Sf. Sofia.
- Program: 9:00-17:00.
- Biletul de intrare costă 20 de lire turcești. (1 euro=2,8 lire)
- Pentru vizitarea Haremului se cumpără bilet separat, din interiorul complexului și costă 15 lire turcești.
- Mai multe informații despre Muzeul Topkapi găsiți aici.
S-ar putea să vă placă și:
Vacanță la Istanbul: Bazilica Sf. Sofia și Moscheea Albastră
Vacanță la Istanbul (1): primele impresii
Vacanță la Istanbul (2): croazieră pe Bosfor
Vacanță la Istanbul (3): ceramica otomană Iznik
Vacanță la Istanbul (4): Buyukada, insula pe care nu circulă mașini
Vacanță la Istanbul (5): ce am mâncat (și am băut) bun în Turcia
Vacanță la Istanbul (6): hoinăreală prin bazaruri
Vacanță în Turcia: o zi la Pamukkale
Si eu m-am intrebat daca bijuteriile si celelalte exponate din trezorerie sunt cele reale sau copii ale acestora. Greu de spus, intr-adevar. Eu prefer sa cred ca sunt originalele, altfel ce farmec ar avea? Am fost foarte dezamagita la Hofburg in Viena cand am vazut “replica of Sissi’s tiara”.