Viena este unul dintre puținele orașe în care aș putea să locuiesc. În ciuda faptului că habar nu am germană, sau a preconcepțiilor, auzite de la alții, că austriecii sunt reci, Viena m-a atras de la prima vizită, în 1997. Am revenit în 2005 și, de atunci, o revăd cel puțin o dată pe an.
Este un oraș curat, civilizat, sigur, puțin poluat, transportul în comun foarte bine dezvoltat, mâncarea bună. Este aproape de România, biletele de avion nu sunt scumpe (se poate ajunge ușor și cu mașina) și mereu găsești ceva nou de făcut în capitala Austriei. Pe de altă parte, este un oraș scump, magazinele se închid la 18-19 și în weekend majoritatea sunt complet închise, iar la capitolul viață de noapte e întrecut de estul Europei.
Ce e de văzut la Viena
Cele mai importante locuri de vizitat în câteva zile în Viena sunt centrul vechi, cu muzeele și punctele sale de atracție, și castelele de interes turistic, aflate la oarecare distanță de centrul vechi. Dacă îți plac grădinile zoologice, Viena are una dintre cele mai frumoase și bine întreținute din lume!
Poți să începi plimbarea prin centrul vechi chiar de lângă Opera de Stat din Viena (foto stânga, care se poate vizita și în interior, poți afla orele la care se fac tururi în engleză sau germană de la poarta Operei). După ce ai admirat clădirea în stil neo-renascentist, construită în secolul XIX, ia-o pe străduțele pietonale, către Stephansdom (Catedrala Sf. Ștefan). Karntner e strada care te duce direct la catedrală, plină de magazine, restaurante și cafenele. Graben și Kohlmarkt sunt străzile care te duc, apoi, spre Michaelerplatz, poarta de intrare către Hofburg. Înainte de Michaelerplatz, pe Kohlmarkt, pe partea dreaptă, oprește-te la cofetăria Demel, una dintre cele mai vechi din oraș, ca să guști prăjituri și bomboane de ciocolată delicioase.
În complexul Hofburg (castelul imperial, foto stânga) poți vizita Muzeul Sissi, apartamentele imperiale, Biblioteca Națională, Școala spaniolă de călărie și multe alte colecții, în funcție de interes (arme, argintărie etc.).
În continuare, traversezi Burgring și ajungi la Maria Theresien Platz (Piața Maria Tereza), în centrul căreia tronează statuia suveranei, străjuită, de o parte și cealaltă, de două muzee simetrice: Muzeul de Artă și cel de Istorie naturală. Foarte aproape se află MuseumsQuartier, un complex muzeal modern, care adăpostește foarte multe expoziții permanente și temporare. Cel mai mult mi-a plăcut MUMOK, Muzeul de Artă Modernă, unde există mereu expoziții extrem de interesante.
Și, dacă tot ai ajuns la MuseumsQuartier (foto din interiorul complexului în dreapta), înseamnă că ești la începutul celebrei Mariahilfer Strasse! Da, acea stradă de shopping pe care sunt înșirate toate magazinele care te-ar putea interesa.
Dar dacă ai chef cu adevărat de shopping, ia tramvaiul spre Baden, din fața Operei, și mergi la SCS (Shopping City Sud), unul dintre cele mai mari mall-uri din Austria, care e deschis și în weekend!
2012, anul Klimt
O vizită la Viena include și Castelul Schonbrunn (foto mic, sus), cu grădinile sale minunate în sezonul cald, dar și Belvedere (foto mare, sus), cu o galerie de artă impresionantă, care adăpostește tablouri de Egon Schiele și celebrul “Sărut” al lui Gustav Klimt. În 2012 se împlinesc 150 de ani de la nașterea lui Klimt și, cu această ocazie, vor avea loc numeroase expoziții aniversare.
Și pentru că am ajus la Klimt (un artist care îmi place foarte mult), Viena are multe de oferit admiratorilor curentului Art Nouveau: muzeul Secession sau stațiile de metrou create de arhitectul Jugendstil – Otto Wagner. Dar despre Art Nouveau voi scrie într-un post separat, pentru că am multe de povestit despre Mucha, Horta, Wagner, Guimard, Lalique, Gaudi… și alții.
Revenind la Viena, pentru iubitorii de artă am să mai pomenesc muzeul Albertina, care este preferatul din capitala austriacă. Este așezat aproape de Operă și, pe lângă expoziția permanentă desăvârșită, de fiecare dată când vizitez Viena, Albertina are expoziții temporare excepționale.
Și casa arhitectului Friedensreich Hundertwasser (Hundertwasserhaus) merită vizitată, nu numai pentru arhitectura ieșită din comun, ci și pentru expozițiile inedite. În decembrie 2009 am vizitat, aici, o colecție de fotografii spectaculoase ale celebrei Annie Leibovitz, care îmi stăruie și acum în minte.
Distracție și artă culinară
La capitolul viață de noapte, austriecii nu sunt ca esticii, să danseze în cluburi de joi până duminică. Prin urmare, nu vei găsi la Viena atâtea cluburi ca în București sau Belgrad. Cele mai trendy cluburi ale momentului sunt, din recomandările vienezilor, Alpha (http://www.club-alpha.at/) și The Box (http://www.thebox-vienna.at/).
Nu întâmplător am pomenit în titlu de ciocolată. Cu certitudine, Austria nu e cel mai mare producător de ciocolată din lume, dar magazinele lor de bomboane și prăjituri sunt irezistibile. Nu știu cum să spun, au ceva care te atrage ca un magnet, sunt multe, peste tot și miros inconfundabil a ciocolată fină… Iar prăjitura austriacă tradițională cu ciocolată și cremă de caise, Sacher, este delicioasă. Ca să nu mai spun de ștrudelul cu mere și înghețată de vanilie!
Și uite-așa, ajungem la imensul wiener schnitzel, la supa de ceapă cu clătite, la wursterii cu varză călită, toate stropite din plin cu bere autohtonă Stiegl… Gata, mă opresc aici, mă duc să mănânc niște bomboane de ciocolată!
Travel tips
- Transportul în Viena este foarte bine pus la punct. Metroul și tramvaiele sunt cele mai bune variante, în funcție de preferințe. Poți să-ți iei un abonament de o săptămână sau 10 călătorii. Nu încerca să “faci blatul”, pentru că amenzile sunt mari și polițiștilor de la metrou nu le pasă că ești turist și nu înțelegi limba. Dimpotrivă!
- Intrarea la muzee costă, și nu puțin. În general, un bilet de intrare e cam 8-10 euro, dar în preț intră și expozițiile temporare. Merită.
- Dacă îți plac târgurile de vechituri (marche aux puces), vizitează, sâmbăta dimineața, Flohmarkt, lângă stația de metrou Karlsplatz. Este un spectacol viu și colorat, pentru că aici găsești ORICE.
- Atenție la buzunare! Ca în orice capitală europeană, plină de turiști, vânătorii de buzunare sunt foarte vigilenți, și să nu te miri dacă înțelegi surprinzător de bine limba lor…
- Grădina zoologică Schonbrunn merită o vizită, dacă te atrag parcurile de acest gen.
- Dacă plănuiești să vizitezi Viena, te sfătuiesc să treci în revistă și recomandările de pe http://www.wien.info/en. Este o sursă oficială și foarte bună de informații actuale, de unde poți să aflii tot ce se întâmplă la Viena, în domenii de interes diverse (artă, muzică, divertisment, aniversări etc).
- Ar mai fi multe de spus despre Viena: tot aici se găsește muzeul Sigmund Freud, un muzeu al ciocolatei, parcul Prater (după care nu m-am dat în vânt niciodată, sincer), iar în perioada Sărbătorilor de iarnă în fața Primăriei din Viena (foto jos) este un târg de Crăciun ca-n povești.
[…] la Viena. Așa că am făcut tot posibilul să ajung și la expoziția jubiliară de la Belvedere, Viena – cea mai bogată colecție Klimt expusă vreodată, după cum se laudă chiar […]