Vacanțe toscane (1): Siena și împrejurimile

Pienza 4

Toscana este o destinație din ce în ce mai căutată de turiștii cu bugete de toate felurile. Dacă faci planuri pentru concediu și nu știi ce destinație să alegi, iată o propunere pentru amatorii de priveliști care-ți taie răsuflarea, mâncare ce-ți lasă gura apă și vinuri perfecte: Toscana.

Dacă îți plac cluburile, viața de noapte, agitația urbană și hot-spot-urile – nu te duce în Toscana, mai bine la Belgrad! Dar dacă vrei să-ți petreci vacanța într-un loc cu peisaje desprinse din tablouri impresioniste, liniște, degustări de vinuri, mâncăruri simple, dar înnebunitoare sau cetăți medievale, Toscana e o alegere foarte bună.

Regiunea din estul Italiei are 23.000 de km pătrați, se află pe țărmul Mării Tireniene și se învecinează cu regiunile Liguria, Emilia-Romagna, Marche, Umbria și Lazio. Capitala Toscanei este Florența, leagănul Renașterii, locul în care se află câteva dintre cele mai mari muze ale lumii și importante opere de artă renascentiste. Dar Florența merită un post dedicat, așa că voi scrie cu altă ocazie despre capitala Toscanei.

E greu să străbați Toscana într-un sejur. Am fost deja de două ori acolo și am văzut doar o mică parte a regiunii. Așa că o să scriu, pe rând, despre cetățile medievale din jurul Sienei, orașele importane toscane și litoral. A, și despre vinuri, desigur!

Pe drumul dintre San Quirico d’Orcia și Pienza

SQD-Pienza_pe drum

Siena, orașul curselor de cai

În iulie 2011 am mers cu mașina în Italia și am stat o săptămână la o pensiune dintr-un sat toscan – Buonconvento, situat la 23 de km de Siena, într-o zonă de o frumusețe greu de pus în cuvinte. Am ales o pensiune izolată, Castello di Saltemnano (foto jos), care e mai potrivită, însă, pentru familiști, având apartamente cu câte două camere și fiind într-o zonă liniștită. Există numeroase pozibilități de cazare, pentru toate gusturile, poți găsi variante pe http://www.holiday-rentals.co.uk/.

De la pensiune (după baia în piscină de diminieață, micul dejun și puțină plajă) am mers în fiecare zi, cu mașina, să vizităm împrejurimile.

Saltemnano_Pensiune

Foarte aproape este Siena, dar de la intrarea în oraș lucrurile se complică, din cauza traficului. Este un oraș destul de mic, cu străzi întortocheate, puține parcări, multe sensuri unice și plin de turiști vara. Am găsit, cu greu, o parcare subterană (găsești mai multe aici) și am ieșit foarte aproape de străzile pietonale din centru. Recunosc, căutarea parcării a fost un coșmar, dar în cele din urmă a meritat cu vârf și îndesat!

Siena_Piaza del Campo 1

Toate străduțele din centrul vechi pietonal duc către Piazza del Campo (foto sus), unde se află Palazzo Publico și unde au loc, de două ori pe an, celebrele curse de cai denumite Il Palio di Siena.

Din piață mai poți merge spre biserica San Francesco, Palazzo Piccolomini, biserica Santa maria dei Servi, Pinacoteca Nazionale sau Dom.

Siena este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Italiei. Cu o istorie străveche și bogată, are o moștenire artistică și culturală impresionantă. Și, cel mai important, locuitorii Sienei au știut să-i păstreze intact aspectul, de-a lungul timpului.

Siena_Duomo

Siena_Palazzo Publico

Siena_panorama

Ca să bați străduțele din jurul pieței ai nevoie de încălțăminte comodă! Piatra, urcușul și coborâșul, distanțele destul de mari o cer. Din când în când oprește-te să cumperi o înghețată artizanală, iar dacă vrei să faci shopping (încălțămintea, marochinăria sunt foarte frumos lucrate și la prețuri variate) află că între 13.30 – 16 majoritatea magazinelor sunt închise vara, când, de altfel este extrem de cald.

Printre specialitățile culinare tradiționale ale zonei sunt picci – niște paste ca spaghetele, dar mai groase, preparate în casă. De obicei se servesc cu un ragu cu carne de mistreț absolut delicios. Salamurile toscane sunt, de asemenea, excelente. Carnea de mistreț e des întâlnită în zonă. De altfel, la pensiunea din Bunoconvento, deseori se auzeau împușcăturile vânătorilor de mistreți!

Împrejurimile Sienei

Îți spun din capul locului, e greu să aleg… Zona din jurul Sienei este atât de frumoasă și de mare, încât e greu să decizi, e un tur de forță și, mai ales, depinde de timpul pe care îl ai la dispoziție. Probabil că o lună ar fi de ajuns ca să vezi, în tihnă, cetățile medievale, să deguști vinuri, bucate tradiționale, să vezi biserici, parcuri, vii, castele și multe alte locuri pe care Toscana le are de oferit. Am să mă rezum la câteva localități vizitate, dar te sfătuiesc să te documentezi bine, să îți cumperi un ghid serios din Italia și să alegi ceea ce se potrivește cu gustul tău!

Saltemnano_panorama

Nu rata, în niciun caz, Monteriggioni și San Gimignano (foto). Prima este o cetate mică, veche, un burg medieval tipic, încercuit de ziduiri vechi, unde, de câteva ori pe an, au loc festivaluri medievale. Apoi merită să faci o oprire  la Colle Val d’Elsa, o altă cetate, după care să ajungi la San Gimignano, un orășel tipic toscan, cu ziduri medievale și o atmosferă inegalabilă. San Gimignano are – cum altfel? – vinul specific, Vernaccia, un vin alb de bună calitate. Piazza della Cisterna este în centrul San Gimignano și este mărginită de cafenele, gelaterii, magazine de suveniruri și restaurante cu multă savoare locală.

Montalcino și Montepulciano merită, de asemenea, vizitate, și nu doar pentru vinurile sonore de prin partea locului, Brunello di Montalcino (pe care îl găsești de la 12 euro în sus) sau Nobile di Montepulciano (cu 14 euro îți iei o sticlă dintr-un an bun, 2006 sau 2007, care în restaurantele bucureștene sare de 80 de euro).

Aproape de Montepulciano se află Pienza și San Quirico d’Orcia, care trebuie bifate, măcar pentru atmosfera locală și peisajele de pe drumul care leagă toate aceste localități toscane uimitoare.

San Gimignano

San Gimignano 1

San Gimignano 2

San Gimignano 3

San Gimignano 4

San Gimignano 5

San Gimignano 6

San Gimignano_Piazza della Cisterna

Montepulciano

Montepulciano

Montepulciano 1

Montepulciano 2

Montepulciano 3

Montepulciano 4

Montalcino

Montalcino 1

Montalcino 2

Montalcino 3

Montalcino 4

Montalcino 5

Montalcino 6

Montalcino 7

Montalcino 8

Pienza

Pienza 3

Pienza 4

Pienza

Pienza 5

Pienza 2

San Quirico d’Orcia

San Quirico d'Orcia

Citiți și:

Vacanțe toscane (2): Pisa, 
Lucca și Viareggio

Vacanțe toscane (3). Croazieră la Cinque Terre

Comentarii

Irina , 29 January 2012 at 8:07 am

Oraselul Lucca si satul natal Vinci nu trebuiesc ocolite.

Cristiana , 30 January 2012 at 2:40 pm

Așa este, despre Lucca și Vinci o să scriu în postul dedicat litoralului toscan! Multumesc pentru sugestii.

[…] periplul toscan, început cu Siena și împrejurimile sale, cu partea de nord-est a regiunii italiene. Unde am vizitat litoralul (Viareggio și alte stațiuni […]

Bia , 26 April 2012 at 5:35 am

Eu cand văd nişte poze din Toscana ma topesc de tot. Ador regiunea asta si am stiut inca dinainte de a ajunge acolo ca ma voi indragosti peste urechi. Am fost o singura data in octombrie anul trecut si vreau sa merg sa mai stau (cu vreme). Am vazut destul de multe atunci dar recunosc ca multe le-am vazut in fuga. Din ce ai povestit tu aici, am vazut doar Siena (care este pe bune fantastica si desi a fost final de toamna, a fost cumva calda, ne-am intins pe jos in Piazza del Campo) si San Gimignano pe care eu l-am numit Medieval Manhattan 🙂

Cristiana Constantinescu , 26 April 2012 at 6:55 am

Bia, într-adevăr, Toscana e una dintre cele mai frumoase zone din lume, și după părerea mea. Sunt atâtea de văzut! Și pentru mine San Gimignano e un loc cu totul special, are mult farmec.

[…] modestă trattoria poți bea un excelent vin roșu – vinul casei. Cele mai bune sunt Chianti (în călătoria în Toscana din 2011 am aflat că se fabrică și Chianti alb, dar nu e atât de bun precum cel roșu), […]

[…] Vacanțe toscane (1): Siena și împrejurimile […]

FOTO: Toscana în 43 de imagini | Prin vacanta , 1 November 2013 at 10:18 am

[…] vara lui 2011, rămâne una dintre cele mai frumoase de până acum, în top 3. Am povestit despre Siena, Pisa, Lucca, despre porțile toscane și multe alte locuri extraordinare. Dar au rămas multe […]

Lasa un comentariu