10 motive pentru care iubesc Italia

Sardinia_Bosa 3

Italia este – știu, am mai spus de multe ori, dar nu mă plictisesc niciodată de Peninsulă – o destinație perfectă pentru vacanțe, în orice anotimp. Dacă nu v-am convins încă, am alcătuit o listă cu 10 motive pentru care iubesc Italia.

Nici nu ne-am întors bine din vacanța de vară și ne gândim, deja, la cea de toamnă. Am un vis vechi: să colind podgoriile din Toscana toamna, să merg la degustări de vinuri în Chianti, să mănânc brânzeturi la micul dejun, prânz și cină și să văd apusuri de soare după dealurile cu pini și câmpurile cu rotocoale de fân.
Sper ca toamna aceasta să mi se împlinească și visul de a vizita Toscana – pe care am văzut-o de două ori, dar vara – în perioada în care se storc strugurii!

Până atunci, am pus laolaltă 10 motive pentru care îmi place mult Italia și, dacă mai e cineva nehotărât, poate că se convinge că este ușor și accesibil să ajungi aici.

1. Litoralul Italiei are câte ceva pentru fiecare: plaje aglomerate și vesele, amenajate, cu apă caldă, pe coasta de est, la Adriatică, dar și pe coasta de vest, la Marea Ligurică sau Tireniană, dar și plaje pustii, pentru cei care iubesc liniștea și preferă să fugă de aglomerația orașului în zone puțin frecventate de turiști. Am fost la Viareggio, în vest, la Rimini, în est și în Sardinia și de fiecare dată am văzut alte peisaje, alte tipuri de oameni și alte plaje – una mai frumoasă ca alta.

Sardinia

Sardinia_Compultitu 2

2. Stațiuni de schi. Se știe că pârtiile din nordul Italiei primesc anual sute de mii de turiști în căutarea celor mai bune condiții pentru sporturile de iarnă. Vremea prielnică și serviciile de calitate de aici concurează cu destinații de top din Franța sau Elveția, dar la prețuri ceva mai convenabile.

3. Orașele încărcate de istorie. Până să ajung la Roma prima dată, în 1997, nu m-a fascinat atât de mult arhitectura veche, nu știam mai nimic despre Da Vinci arhitectul sau Bernini, despre gotic, baroc sau neoclasic. Dar câteva plimbări în capitala Italiei îți deschid apetitul pentru istoria celor mai frumoase clădiri din Europa sau poate, chiar, din lume. Cu harta în mână și cu ochii larg deschiși puteți să vă plimbați la fel prin Veneția, Milano, Verona, Padova, Genova, Pisa, Florența, Siena, Napoli sau oricare alt oraș sau sat vechi al Italiei. Veți găsi oriunde clădiri, statui sau biserici cu povești străvechi și detalii arhitecturale unice.

4. Mâncarea. M-am gândit mult dacă pot să pun mâncare pe locul 1… Eu acolo cred că ar trebui să stea, dar s-ar putea să vi se pară nepotrivit. Așa că am pus-o la felul al patrulea, ca pe un desert delicios, care dă dependență! În Italia, oriunde ai mânca, nu poți să mănânci prost. Rețetele simple, ingredientele proaspete și priceperea bucătarilor care pun toată pasiunea în această îndeletnicire fac din preparatele italiene tradiționale cele mai gustoase experiențe culinare, fie că ne referim la antipasti (aperitive), feluri principale sau înghețată și alte deserturi.

Antipasto misto

Sardinia_antipasto

 

5. Vinurile. Nu puteam să pomenesc de mâncare fără să umplu paharul. Cu vin alb, roșu, roze sau prosecco. De la nord la sud, Italia are podgorii care dau, în fiecare an, vinuri cu denumiri sonore și prețuri pe măsură. Dar parcă tot Toscana rămâne, pentru mine, zona cu cele mai bune vinuri, în special roșii. Avantajul este că în Italia, în orice mic restaurant intrați și cereți vinul casei, veți primi o băutură foarte bună, la prețuri decente. Iar tururile de degustări la podgorii renumite se lasă cu… multă voie bună!

6. Clima. În Italia rareori dai greș la capitolul vreme. Vara este, poate, prea cald, dar numai bine pentru o baie în mare, iarna pârtiile din nord sunt acoperite de zăpadă, iar soarele blând de toamnă sau primăvară te cheamă mereu să te plimbi pe străzile pietruite, prin parcurile verzi sau printre câmpurile cu floarea-soarelui.

Toscana 2

 

7. Satele toscane. Poate că de vină sunt pictorii impresioniști sau vederile deja desuete cu conace vechi ascunse printre podgorii ruginii, la apus de soare… Adevărul este că Toscana chiar arată ca un tablou perfect. Mai ales vara, târziu, sau toamna, când natura explodează, pur și simplu, în toată splendoarea ei, completând tabloul cu culorile ei unice.

8. Insulele Sicilia și Sardinia. Așezate în sudul și, respectiv, estul peninsulei, fiecare dintre ele este o experiență diferită, dar ambele au plaje minunate, mâncare și vinuri extraordinare și reprezintă idei foarte bune de vacanță. Am vizitat doar Sardinia și îmi doresc mult să ajung și în Sicilia, cândva, la început de vară.

Sardinia

Sardinia_trip San Teodoro 23

9. Shopping la Milano. Se știe că orașul italian este o adevărată capitală a modei europene, ce poate concura doar cu Paris și Londra. Dacă magazinele de designer au prețuri prohibitive, în perioadele de reduceri puteți găsi haine de calitate foarte bună la prețuri avantajoase. Căutați adresele outlet-urilor din oraș, în care, dacă aveți timp și răbdare, puteți găsi haine de firmă, din colecții vechi de doar câteva luni, la prețuri incredibil de mici!

Domul din Milano

Milano Duomo

10. Este aproape de România. Un zbor până în Italia durează între 2 ore și jumătate și 3 ore, iar prețurile biletelor de avion nu sunt deloc mari. Pe site-ul bileteavion.ro am găsit bilete de avion pentru Italia (dar și multe alte destinații, atât di București, cât și alte orașe din țară) la prețuri foarte bune. Oricând puteți găsi oferte promoționale cărora vă va fi foarte greu să le rezistați.

FOTO: Arhiva personală.

Lasa un comentariu