Dacă vizitați orașul Berlin, nu ocoliți Muzeul Zidului!

Muzeul Zidului Berlinului de Est a fost inaugurat în 2016, la East Side Gallery și este primul și singurul Muzeu al Zidului cu explicații concrete despre istoria Zidului Berlinului.

Expoziția permanentă cuprinde o colecție multimedia foto, video și audio unică despre istoria Zidului Berlinului atât pentru berlinezi, cât si pentru vizitatorii săi. Urmărim, prin intermediul acestora, separarea oamenilor, opresiunea și soarta tuturor victimelor Zidului, dezvoltarea și procesul de cădere al zidului, puternic iluminat cu mărturii contemporane. Cu declarații originale ale fostului președinte al Uniunii Sovietice Mihail Gorbaciov, Miklos Nemeth și alții.
Pe o suprafață totală de 300 m², numeroase evenimente istorice și destine sunt prezentate în 13 camere amenajate în mod cronologic, care au influențat Războiul Rece din Germania și, mai ales, războiul din Berlin.

 


 

Începutul expoziției se referă la perioada postbelică, împărțirea temporară a Germaniei de către puterile victorioase și întărirea consecventă a relației dintre Est și Vest, care a dus, în cele din urmă, la întemeierea RFG și RDG, precum și prima înființare a unui zid în jurul Berlinului de Vest. În cadrul expoziției se pot vedea efectele divizării tematice și clarificarea mentalității respective. Există o amintire constantă a victimelor Zidului.

În cele din urmă, privirea este întoarsă spre exterior, explicând conflictul global dintre Est și Vest. Ulterior, sunt prezentate câteva personalități și contribuțiile acestora la politica de detenție, care, în cele din urmă, au dus la reunificare.
În ultima parte a expoziției sunt explicații ale evenimentelor din 1989/90 și un spațiu dedicat muzicienilor și artiștilor bine cunoscuți.

Deschiderea muzeului a fost anunțată de laureatul premiului Nobel pentru pace Mihail Gorbaciov, în timp ce vizita Berlinul în toamna aniversării zilei căderii Zidului Berlinului în noiembrie 2014.
 

Informații utile:

  • Muzeul este situat chir lângă Galeria East Side la Mühlenspeicher, pe strada Mühlenstrasse nr. 78-80, Berlin-Friedrichshain și ușor accesibil cu mijloacele de transport în comun sau cu mașina. Cele mai apropiate stații de tren și metrou sunt S- și U-bahn Warschauer Str. și U-bahn Schlesisches Tor.

 

Foto și text: PR
Lasa un comentariu