Vacanță la Amsterdam cu copiii

 

Nu e o glumă :), și nici o greșeală. Da, poți avea o vacanță de neuitat cu copiii la Amsterdam!

La Amsterdam nu te duci cu copiii! Am auzit de multe ori acest… îndemn – de altfel, bine intenționat. Adevărul este că hotărârea de a pleca în Olanda a venit destul de impulsiv, după ce am văzut o ofertă de nerefuzat: 95 de euro un bilet dus-întors București-Amsterdam, cu toate taxele incluse. Nu fac nicio reclamă, pentru că am plătit totul, dar oferta de la KLM, care s-a repetat, a venit la momentul oportun – și am profitat de ea. Așa că am petrecut cinci zile minuntate în capitala Olandei.

Iată 5 lucruri pe care poți să le faci într-o vacanță în familie la Amsterdam.

1. Centrul științific NEMO
Fără să fie un muzeu în adevăratul sens al cuvântului, NEMO Science Center Amsterdam este un loc în care copiii nu se vor plictisi nici dacă îi lăsați o zi întreagă să înțeleagă știința pe limba lor. Mai potrivit pentru copiii de vârstă școlară (6-14 ani), cu explicații în limba engleză, NEMO le arată ce înseamnă ADN, cum se purifică apa, ce este un autoturism electric, cum funcționează creierul sau cum se rotește Pământul, printre altele.
Punctele de atracție principale sunt la etajul 3, unde se află zona pentru adolescenți și sunt explicate, pe larg, activitatea hormonală, sexul sau pubertatea și la etajul 1, unde are loc, în fiecare zi, un adevărat show de o jumătate de oră care explică o reacție în lanț. Toate exponatele și jocurile au și explicații clare în limba engleză.

Stația de epurare a apei

Amsterdam Nemo 1

Amsterdam Nemo 2

Laboratorul de reacții chimice, în fața căruia se stă la coadă pentru intrare

Amsterdam Nemo 3

 

Teen zone

Amsterdam Nemo 4

Amsterdam Nemo 5

Demonstrația de reacție în lanț

Amsterdam Nemo 6

Clădirea NEMO

Amsterdam Nemo 7

Interesantă este clădirea însăși a Centrului NEMO: are forma unui vapor de mari dimensiuni și este proiectată de arhitectul italian Renzo Piano, care este și creatorul Centrului Pompidou din Paris, printre alte construcții importante din toată lumea. De asemenea, la ultimul nivel, al cincilea, este o frumoasă terasă pe acoperișul clădirii, de unde se deschide o panoramă generoasă asupra orașului Amsterdam.
La NEMO Science Center Amsterdam se poate ajunge luând tramvaiul sau autobuzul până la Gara Centrală (Amsterdam Centraal) și de acolo mai mergeți pe jos zece minute.

 • Prețurile biletelor de intrare:
  Copii peste 4 ani și adulți: € 15.00
  Copii dub 4 ani: gratis
 • Programul variază în funcție de sezon și sărbători.
 • Detalii despre prețurile biletelor, orar și expoziții găsiți aici.

 

2. Grădina Zoologică
Artis Royal Zoo este una dintre cele mai vechi grădini zoologice din Europa: datează din 1838. Am mai văzut grădini zoologice foarte frumoase la Viena, Praga, chiar Belgrad sau în SUA și despre cea din Amsterdam pot să spun că este una dintre cele mai mari și mai bine întreținute. Frapantă este distanța mică dintre animale și vizitatori și lipsa gratiilor, în cele mai multe zone cu animale, probabil că în Olanda animalele sunt, de asemenea, extrem de civilizate și educate! Am văzut lei, elefanți, girafe, zebre (și un pui de zebră!), păsări minunate, reptile interesante, gorile, cimpanzei, lei de mare, un acvariu impresionant și multe altele. Ce mi-a plăcut cel mai mult? Lemurienii! Sunt un spectacol în sine, nu trebuie ratați!

Amsterdam Zoo 1

Amsterdam Zoo 2

Amsterdam Zoo 3

Amsterdam Zoo 4

Amsterdam Zoo 5

Amsterdam Zoo 6

Amsterdam Zoo 7

Amsterdam_Zoo-lemur 1

Amsterdam_Zoo-lemur 2

Amsterdam_Zoo-lemur 3
La intrare luați programul prezentărilor pe care le fac îngrijitorii de mai multe ori pe zi, lângă adăposturile animalelor. Chiar dacă sunt în olandeză și nu se înțelege mai nimic, interacțiunea acestora cu animalele este foarte interesantă și asistați, practic, la ora mesei!

 • Bilete de intrare:
  Copii peste 10 ani și adulți: 19,95 €
  Copii între 3-9 ani: 16, 50 €
  Copii sub 2 ani: gratis
 • Mai multe informații găsiți aici

 

3. Croazieră pe canale
Este unul dintre cele mai plăcute moduri de a explora orașul, pentru că sunt multe trasee, stații și diverse companii care fac croaziere pe canale. Amsterdamul este străbătut de râul Amstel (care stă și la baza denumirii orașului) și dispune de mai multe inele de canale. Stațiile pentru vaporașe sunt des întâlnite, puncte mai importante sau mai ușor de atins ar fi Gara Centrală, casa Annei Frank sau Casa Rembrandt/Opera, de exemplu.
Am optat pentru un tur hop on/hop off, al companiei Canal, cumpărând un bilet valabil 24 de ore, care vă dă posibilitatea să alegeți unul dintre cele trei trasee cu 16 stații. În decurs de 24 de ore puteți să vă urcați și să cobori la ce stație vreți și să folosiți vaporașul de câte ori aveți chef.

Amsterdam boat 0

Amsterdam boat 1

Amsterdam boat 2

Amsterdam boat 3

 

 • Prețuri:
  Bilet pentru o zi (de dimineață până la ora închiderii): 22€
  Bilet pentru 24 de ore: 24€
  Bilet pentru 48 de ore: 34€
  Copiii (4-12 ani) beneficiază de reducere 50%
 • Mai multe informații găsiți aici.

 

4. Plimbare pe malul râului Amstel

Vă gândiți la bere? Bună și berea, dar o plimbare pe malul râului Amstel, care traversează Amsterdamul, într-o zi însorită, este o adevărată plăcere. Astfel puteți să luați pulsul orașului, să vă amestecați printre locuitorii grăbiți sau să admirați bicicliștii care pedalează cu o viteză incredibilă.
Porniți de lângă unul dintre cele mai vechi poduri din Amsterdam – Magere Brug, luați-o spre nord, către Piața de flori, oprindu-vă la una dintre terase, pentru a bea un suc de mere și a savura o porție de clătite sau prăjituri cu fructe!

Amsterdam_Amstel 1

Amsterdam_Amstel 2

Amsterdam_Amstel 3

Amsterdam_Amstel 5

Amsterdam_Amstel 6

Amsterdam_Amstel 7

Amsterdam_Amstel 8

Amsterdam_Amstel 9

 

5. Delicii culinare
Am spus sucuri, clătite și prăjituri? Cei mici vor fi încântați să le testeze pe toate! Mâncarea națională a olandezilor sunt… cartofii prăjiți! Preparați într-un stil special, în baie de grăsime, cu sosuri de toate felurile. La tot pasul sunt magazine care vând cartofi prăjiți în cornet de hârtie, care se mănâncă, pur și simplu, pe stradă. Un regal!
Apoi, mai au niște chifteluțe – Bitterballen – crocante, bine prăjite, mâncate ca aperitiv, umplute cu carne sau brânză, care se servesc cu muștar.
Clătitele sunt absolut delicioase: mari, pufoase, umplute cu dulcețuri, ciocolată, siropuri sau miere, ca și celebrele gauffres, la fel de bune: cu fructe, căpșuni, glazură de ciocolată sau miere… Yummy!

Amsterdam food 2

Amsterdam food 1

Amsterdam food 3

Amsterdam food 4

 

Și nu uitați: mergeți în fața Rijksmuseum, unde se află bine cunoscutul semn I amsterdam, pentru că toți copiii adoră să se cațere pe literele mai mari ca ei!

Iamsterdam 1

Iamsterdam 2

 

Comentarii

Rebecca , 3 June 2015 at 1:53 pm

deci pozele sunt de vis:D

Lasa un comentariu