City-break la Munchen (1): Deutsches Museum și Villa Stuck

Capitala Bavariei ne-a întâmpinat cu picături de ploaie, atmosferă de duminică, mulți turiști pe străzi și în berăriile tradiționale și decorațiuni de Crăciun. Deși a plouat dimineață și seara, am avut parte de o zi frumoasă: am vizitat Deutsches Museum, cel mai mare muzeu tehnico-științific din lume și Muzeul Franz von Stuck, o capodoperă Art Nouveau despre care nu știam nimic, și pe care am descoperit-o cu mare plăcere.

Deutsches Museum era, astăzi, foarte aglomerat, am stat la o coadă mare la casele de bilete din curtea acestuia și ne-am alăturat mulțimii de vizitatori pentru a savura exponatele întinse pe șase etaje. Înainte de a porni să vizitezi Deutsches Museum, ar fi bine să te hotărăști ce anume vrei să vezi: secțiunea de aviație, călătorii în spațiu, navigație maritimă, telecomunicații, produse farmaceutice, sticlă, fotografie, tipar, textile, minerit sau transporturi? În orice caz, nu rata Planetariul Zeiss, aflat la etajul al șaselea. Nu uita că pentru vizitarea Planetariului ai nevoie de un bilet separat, care costă 2 euro, se intră la ore fixe (10.00, 12.00, 14.00 și 16.00) și vizita la Planetariu durează aproximativ 25 de minute. Biletul de intrare la Deutsches Museum costă 8,40 euro pentru adulți. Mai multe informații găsiți aici.

 

Dacă sunteți curioși cum arată un avion secționat:

 

Iată cum arăta o mașină de tipărit de la mijlocul secolului trecut:

Art Nouveau la Munchen

Recunosc, până să mă documentez pentru acest city-break la Munchen nu știam mai nimic despre Franz von Stuck (1863-1928), cofondator al mișcării Secession (Art Nouveau) din Munchen. Vila sa în stil Art Nouveau este acum un muzeu care merită văzut, ce găzduiește opere de artă contemporană, o colecție Art Nouveau permanentă și expoziții temporare. Se pot vedea câteva dintre camerele private ale lui Franz von Stuck, printre care și studioul, care adăpostește un altar impresionant, dedicat artiștilor vremii și operelor Art Nouveau.
Am avut o mare surpriză când am ajuns azi la Villa Stuck: am găsit aici o expoziție de artă contemporană, intitulată Die Sammlung Gunter Sachs Von Max Ernst bis Andy Warhol, o călătorie în lumea pop-art presărată cu creații semnate de Gunther Sachs, Roy Lichtenstein și genialul Andy Warhol. Expoziția este deschisă la Villa Stuck din Munchen între 18.10.2012-20.01.2013.


Biletul de intrare la Villa Stuck costă 9 euro (cuprinde atât expoziția permanentă, cât și pe cea temporară) și se poate ajunge cu tramvaiul 16 (care oprește chiar în fața muzeului). Mai multe informații găsiți aici.

Am încheiat vizitele la muzee cu un prânz târziu, la un restaurant tipic bavarez, din apropierea Marienplatz (cea mai importantă piață din Munchen), Paulaner Im Tal, unde am băut – desigur, o delicioasă bere Paulaner și am mâncat un roast-beef perfect!

Mâine e seara cea mare: Muse live la Olympiahalle.

 

Lasa un comentariu