Cum a fost la concertul Muse, Munchen, 12.11.2012

Muse se afla in plin turneu de promovare a celui mai recent album, The 2nd Law. Luni, 12 noiembrie, i-am vazut, pentru a doua oara, live, la Olympiahalle din Munchen. Doua ore euforice, pline de o stare de Starlight-Undisclosed Desires-Resistance-Hysteria-Animals. Madness!

Nu sunt cel mai mare fan, dar imi place mult de tot Muse. In octombrie 2007, cand i-am vazut pentru prima data live, la Bucuresti, recunosc, cantau ceva mai bine, Eclipse era doar un fenomen astronomic, iar sound-ul electronic era pur si simplu incompatibil cu Muse. Dar au trecut cinci ani si britanicii au ales sa tina pasul cu vremurile si, probabil, au ales calea mai usoara catre glorie si bani – ceea ce nu m-a deranjat la ei niciodata. Fanii au catalogat noul album, The 2nd Law, drept comercial, dar sper ca, dupa ce au ascultat toate piesele de mai multe ori, sa isi schimbe parerea. Primul extras de pe acest album a fost Madness, care, intr-adevar, nu e in stilul Muse. Dar, cum spuneam, britanicii tin pasul cu vremurile, pentru ca este unul dintre cele mai eterogene discuri ale lor de pana acum. Are cate putin pentru fiecare: inflexiuni de la Queen, pasaje vocale incredibile, rock symphony si hard rock, dar si un sound electronic si chiar dubstep. Pe scurt, mie imi place acest album si am vrut sa il aud si live.
Am ales Munchen pentru ca s-a potrivit cel mai bine cu programul din aceasta perioada, dar Muse mai canta si la Viena (19.11), Budapesta (20.11) sau Praga (22.11) si chiar se mai gasesc bilete: http://muse.mu/tour-dates.htm

Spectatorii stau, frumos, la o coada civilizata, cu doua ore inainte de inceperea concertului. Sunt multi straini, se aude franceza, engleza, alte limbi estice si am intalnit si o romanca, ce locuieste la Frankfurt

 

 Olympiahalle are 14.000 de locuri in tribune. Plus cei din fata scenei, apreciez vreo 22.000 de spectatori

Desi ne-am hotarat tarziu si am gasit bilete foarte departe de scena, a fost un concert pe masura asteptarilor: vocea lui Bellamy suna extraordinar, cunoscutele lor schimbari de ritm se aud foarte bine pe scena, efectele vizuale sunt surprinzatoare, iar publicul german este mult mai calduros decat mi l-as fi inchipuit.
Au inceput reprezentatia in forta, cu The 2nd Law: Unsustainable (aluzie la legile termodinamicii), iar dupa alte trei piese atmosfera s-a incins la maximum, cu Supermassive Black Hole, cand si efectele vizuale au atins alte proportii: o piramida luminoasa a aparut in mijlocul scenei si, pe parcursul intregului concert, si-a schimbat forma, pe verticala, pana cand a devenit, surprinzator, o piramida inversata. Aproape fiecare piesa a avut propriile jocuri de lumini, proiectate pe aceasta piramida uriasa. La Animals, de exemplu, se succedau milioane de cifre, ca la cotatiile bursiere, iar la Madness aparea fotografia de pe coperta ultimului disc – imaginea creierului uman, ca un manunchi de circuite, simboluri ale  procesarii informatiei.
Au urmat destul de multe piese de pe albumul nou, ca intr-un teaser reusit, pentru ca au lasat the best for last: Uprising, Knights of Cydonia si Starlight au facut parte din finalul concertului. Preferata mea ramane, insa, Resistance.

Am plecat de la concertul Muse cu acelasi sentiment ca s-a terminat mult prea repede, ca a durat prea putin si ca as fi vrut mai mult, fara sa imi dau seama cand s-au scurs doua ceasuri. Chitara mi-a sunat in urechi inca zeci de ore in sir, iar vocea lui Bellamy inca imi mai staruie in cap, chiar si dupa 48 de ore…
Cateva date utile: biletele au costat 39 euro/buc. si le-am cumparat cu o luna inainte. Concertul a avut loc la Munchen, la Olympiahalle, din Olympiapark – complexul sportiv construit de nemti cu ocazia Jocurilor Olimpice de vara din 1972. Se ajunge aici foarte usor, cu metroul: U3 pana la statia Olympiazentrum, de acolo mai mergeti 10 minute pe jos. Metroul circula pana la ora 24. Muse au intrat la 21.30 si au incheiat dupa doua ore. Fotografiile nu sunt reusite pentru ca am folosit telefonul si eram departe de scena.

Iata playlist-ul concertului Muse de la Munchen, Olympiahalle, 12.11.2012:

1.The 2nd Law: Unsustainable
2.Supremacy
3.Interlude
4.Hysteria
5.Supermassive Black Hole
6.Panic Station
7.Resistance
8.Animals
9.Monty Jam
10.Explorers
11.Falling Down
12.Host
13.Time Is Running Out
14.Liquid State
15.Madness
16.Follow Me
17.Undisclosed Desires
18.Plug In Baby
19.New Born

Bis 1:
The 2nd Law: Isolated System
20.Uprising
21.Knights of Cydonia

Bis 2:
22.Starlight
23.Survival

 

UPDATE – 15.11.2012: Site-ul oficial a anuntat datele concertelor Muse pentru vara lui 2013! Biletele vor fi puse in vanzare incepanad de vineri, 23.11.2012 si se vor adauga si alte date listei actuale.

Iata stadioanele pe care va concerta Muse in vara lui 2013:

04.06.13 Amsterdam Arena, Amsterdam, Olanda
18.06.13 Werchter Festival Site, Rotselaar, Belgia (nu vor canta in cadrul Festivalului Rock Werchter, din cate se pare)
21.06.13 Stade De France, Paris, Franta
22.06.13 Stade De France, Paris, Franta
26.06.13 Stade Charles Ehrmann, Nisa, Franta
28.06.13 Stadio Olimpico, Torino, Italia
06.07.13 Stadio Olimpico, Roma, Italia

Mai multe detalii gasiti aici.

Daca vreti sa-i vedeti live, grabiti-va sa prindeti bilete de concert accesibile si, de asemenea, biletele de avion (cu low cost, in unele destinatii) mai ieftine. Cumparati bilete numai de pe site-uri cu link-uri care pornesc din www.muse.mu! Am facut greseala de a comanda, in 2009, bilete de pe un site neagreat de Muse, am platit 100 de euro pentru 2 bilete la concert la Barcelona, pe care inca le mai astept…

Lasa un comentariu