Cum a fost la Noaptea Tuberozelor

Plantațiile de tuberoze din Hoghilag, Transilvania, au atras un număr mare de iubitori ai naturii, printre care și Andreea Raicu, Dana Sota, Corina Bârlădeanu și mulți alții. Tururile ghidate prin grădinile sătenilor au avut loc în cadrul Nopţii Tuberozelor, eveniment ce face parte din Festivalul Vinului – Hoghilag. Este primul eveniment organizat în scopul de a susţine comunitatea locală de cultivatori de tuberoze si continuitatea acestei tradiții săsești.

Hoghilag_Noaptea tuberozelor 1

Hoghilag_Noaptea tuberozelor 3

 

Biserica Evanghelică din Hoghilag, care datează din 1446, a fost redeschisă publicului special pentru această ocazie. Curtea bisericii a fost transformată într-un spaţiu interactiv pentru activităţi culinare şi culturale şi pentru ateliere creative. Participanţii au putut degusta vinuri şi produse tradiţionale din zona, precum miere, brânzeturi, sucuri din coacăze, prăjituri, dulcețuri sau mâncăruri locale și au luat parte la un atelier de gătit cu Claudia-Romana Rista, Fata care Găteşte cu Flori, care a încorporat florile de tuberoze într-un desert aromat.

Andreea Raicu

andreea raicu3

atelier pentru copii

Dana Sota

dana sota (2)

Corina Bârlădeanu

corina barladeanu

fata care gateste cu flori2

Hoghilag_Noaptea tuberozelor 2

Hoghilag_Noaptea tuberozelor 4

Hoghilag_Noaptea tuberozelor 5JPG

Hoghilag_Noaptea tuberozelor 6

Hoghilag_Noaptea tuberozelor 12

 

Copiii au pictat pe lemn şi sticlă, au învăţat tehnici de realizare a semnelor de carte şi felicitărilor cu decupaje şi cu plante presate, iar cei mai talentaţi dintre ei au fost premiați pentru desenele și picturile cu flori. Lucrările lor au fost expuse în interiorul bisericii evanghelice, unde a avut loc şi un Atelier de Sunete cu instrumente din lemn şi metal aduse din toate colţurile lumii, susţinut de Adela Vârgolici (Atelierul de Miracole).

Atelierul de sunete

atelier de sunete

Sunetele muzicii i-au încântat pe toți cei veniți în număr mare din Sighişoara, Mediaş, Târgu Mureş, Sibiu sau Bucureşti, dar și pe localnici, care s-au bucurat de recitalurile susținute de Rachel Reis (interpretă de muzică indie folk, de origine americană), Luminiţa Dejan (interpret de muzică populară) și de fanfara Blaskapelle Neppendorf, care a prin muzica ei îşi propune să ducă mai departe tradiţiile etnicilor germani.

fanfara

Rachel Reis

rachel ries

Primii cultivatori de tuberoze din România au fost câteva familii de saşi care s-au stabilit în Hoghilag în 1955 şi care care au adus bulbii din Ungaria. În acea perioadă culturile de tuberoze au existat numai în această zona a Transilvaniei, pentru că familiile de saşi nu au vândut bulbii şi nici nu au transmis informaţii despre cultivarea plantelor. Timp de zece ani toate florile din Hoghilag au fost vândute la piaţa din Braşov, iar ulterior, devenind rentabile, culturile s-au extins şi la alte familii. Bulbii de tuberoze au fost cumpărați şi de florari din Ploieşti. După plecarea masivă a saşilor, după 1989, culturile de tuberoze s-au extins şi în alte zone ale ţării, precum Craiova, Ilfov, Oradea, Cluj, iar floarea a devenit cunoscută în Muntenia sub denumirea de „chiparoasă”.

Andreea Raicu

Hoghilag_Noaptea tuberozelor 7

Hoghilag_Noaptea tuberozelor 8

 

Hoghilag_Noaptea tuberozelor 13

Cel mai prielnic moment când puteţi admira o grădină de tuberoze este la ora 19:00, pentru că acestea înfloresc doar seara şi cu precădere în luna august. Dacă aveți drum prin Hoghilag, aflat la doar 16 km de Sighișoara, vizitați plantațiile de tuberoze, pe care le puteţi identifica după plăcuțele cu flori, care se regăsesc pe porțile caselor sătenilor. Cumpărându-le, îi ajutați pe locuitori să ducă mai departe obiceiul cultivării tuberozelor.
Noaptea Tuberozelor este un eveniment organizat de Primăria din Hoghilag în cadrul Festivalului Vinului și a fost susținut de: Florăria Iris, Atelierul de Miracole, Fata care Gătește cu Flori, www.danasota.com și Rumor Production.

Hoghilag_Noaptea tuberozelor 11

Comentarii

Ana-Maria , 16 August 2016 at 2:53 am

Cum se face ca aflu despre asemenea manifestari dupa ce au loc? Chiar mi-as fi dorit sa particip. Acum, dupa concediu poate doars a iesim un weekend si sa mergem pana acolo.

roxana virgolici , 17 August 2016 at 9:19 pm

Bravo voua !
Ce bine ca existati ! Cu voi,prin voi,lumea prinde o noua culoare ,si,parca un nou parfum…..de tuberoze ,de data asta.

Asteptam noi initiative.Imbogatiti lumea cu spiritul vostru minunat.

Lasa un comentariu