Cum să faci bagajele pentru o călătorie mai lungă

Viena_Schonbrunn 2

Recent, m-a întrebat o prietenă ce să își pună în bagajul pentru o vacanță de trei săptămâni prin orașe europene cu vreme schimbătoare, tipuri de climă diferită și activități variate. Pentru că am petrecut și eu o vacanță de trei săptămâni, am învățat câteva trucuri care sper să vă ajute atunci când vreți să plecați pentru mai mult timp.
Câte valize? Câte perechi de încălțăminte? Să îmi iau și un pulover sau două? Umbrela de ploaie? Cum o să rezist trei săptămâni doar cu hainele din bagaj? Știu, nu este deloc ușor să împachetezi pentru trei sau patru săptămâni. Mai ales atunci când vizitezi orașe, muzee, mergi la concerte, expoziții, cafenele cochete sau restaurante cu fețe de masă imaculate și buchete din trandafiri proaspeți din loc în loc.
Vara este mai simplu, dar toamna sau primăvara, când vremea e schimbătoare și temperaturile pot varia și cu 20 de grade Celsius, bagajul trebuie să vă ajute în orice situație.

Câte valize? Dacă puteți, una singură, de dimensiune medie, care să poată fi cărată ușor pe roți. În care să încapă de la pijama și șosete, până la trusa de farduri și geanta de seară. Dacă nu vă ajunge doar o valiză, mai luați încă una mică de tot, pe care să o puteți lua în cabină, dacă mergeți cu avionul.
Atunci când fac bagajul încep cu încălțămintea, iar pentru o vacanță mai lungă prin orașe pun două perechi de balerini și una de ghete comode, de oraș, iar pentru drum aleg fie o pereche de cizme care să meargă la orice ținută, fie altă pereche de ghete – pe cea mai grea! Iau cu mine, în general, încălțămite neagră sau nude, pentru că – ați ghicit! – este ușor de asortat. Acesta este secretul principal, să alegeți haine și accesorii în aceleași tonuri, ca să le puteți combina între ele în mai multe feluri: 6-7 tricouri (cu mânecă scurtă sau lungă) fără imprimeuri, 3 cămăși albe sau bleu și 2 pulovere uni, care să se potrivească la restul hainelor și care să nu se șifoneze.

Istanbul 1

 

Pe lângă acestea, o pereche de jeans albaștri comozi și una de jeans sau pantaloni negri mai strâmți, cu care să puteți ieși și seara, la un pahar de vin. Adăugați și o pereche de pantaloni sport sau o salopetă, care pot fi foarte comode atunci când mergeți mult pe jos, urcați zeci de trepte sau săriți dintr-un metrou în altul!
Alegeți, în general, haine versatile, care să poată fi purtate și dimineața și seara, din materiale naturale. Puteți lua 2-3 șaluri sau eșarfe: țin de cald, nu ocupă mult loc și puteți să înlocuiți puloverele, atunci când v-ați săturat de ele.
Adăugați neapărat și 2 rochii cu care să puteți ieși seara la restaurant și pe care, eventual, să le puteți da la curățat. Acesta este un alt truc la care apelez, atunci când stau mai mult de 5 zile într-un singur loc: reperez din prima zi cea mai apropiată curățătorie rapidă. Serviciile de curățătorie de la hoteluri sunt foarte scumpe și nu la fel de rapide precum curățătoriile din oraș.

Pentru zilele cu ploaie sau serile răcoroase luați-vă o jachetă ușoară, impermeabilă, care să țină de cald. Geaca de piele este, de asemenea, o variantă chic, pentru că, așa cum am văzut, poate fi asortată și la jeans, într-o plimbare de dimineață prin oraș, la un brunch, dar și la rochii mai elegante, seara.

Amsterdam 1
Nu uitați o geantă mică, neagră sau nude, care să se asorteze cu balerinii pe care i-am pomenit mai sus. Una singură, nu toate trei! Algeți și două seturi de bijuterii discrete, pentru după-amiază, care să vă ajute să arătați bine în fotografiile de vacanță, trusa de farduri cu strictul necesar și, bine înțeles, aparatul de fotografiat! Smile :)!

FOTO: Bogdan Chirilă, Arhiva personală.

 

 

Lasa un comentariu